Saund
24. september 2011, 09:00

Nirvana «Nevermindist» täitub 20 aastat

Täna 20 aastat tagasi ilmus kõigi aegade üheks mõjukamaks rokkplaadiks peetud «Nevermind». Grunge lipulaeva Nirvana üllitis, mille singlist «Smells Like Teen Spirit» sai terve põlvkonna hümn, on ekspertide sõnul viimane rokkplaat, mis popmuusika kurssi nii drastiliselt muutnud on.

Miks just «Nevermind» nii nakatav oli, küsib Today.com? Miks ei sütitanud samal moel maailma Nirvana kolleegid sealtsamast Seattle’ist, näiteks Alice in Chains, või eelkäijad, nagu näiteks Hüsker Dü? «See oli vapustav plaat. Sellest saanuks hitt igal ajal,» ütleb Nirvana laulja Kurt Cobaini (1967–1994) elulooraamatu «Heavier Than Heaven» autor Charles R. Cross. «Kuid samal ajal oli aeg Nirvana-suguse superstaari tulekuks küps.»

Nirvana debüütplaadi «Bleach» produtsent Jack Endino võrdleb singlit «Smells Like Teen Spirit» lausa The Beatlesi viisidega. «See pole triviaalne meloodia. Rokklaulu kohta on see päris keeruline – eriti ajal, kui tulekul oli mitte kuigi meloodiline hiphop.» Mõistagi aitas Nirvana menule kaasa video karismaatilise laulja Cobainiga. Ent enne Nirvanat oli kommertslik raske rokk laulnud matšolikult peamiselt naistest ja peopidamisest, «Nevermindiga» muutus cool’iks laulda oma tunnetest, märgib rokiajakirja Revolver toimetaja Brandon Geist.Tähtsa juubeli puhul antakse «Nevermind» uuesti välja kahes versioonis.

Kahest CDst koosneval luksusväljaandel on digitaalselt taastatud plaat ning sellele lisaks B-küljed, kontserdikatked ja stuudiosessioonid. Neljast CDst koosnev superluksusväljaanne sisaldab kõike ülaltoodut, aga esimest korda ka «Nevermindi»-eelseid demolinte ja veel mitut maiuspala Nirvana fännidele. Muusikaajakiri SPIN on koostanud tasuta allalaaditava plaadi «Nevermindi» kaveritest.