Inimesed
19. september 2011, 06:58

Anne Veski: lähen Kremlisse ordeni järele hea meelega! (67)

Anne Veski kui Eesti tuntuim kultuurisaadik Venemaal saab peatselt rinda Sõpruse ordeni (varem tuntud kui Rahvaste Sõpruse orden).

1. septembril kirjutas president Dmitri Medvedev alla vastavale ukaasile.

Kas Anne Veski ka ise presidendi kätt suruma pääseb, ta veel ei tea. Sel nädalal lubas Venemaa saatkond teatada, kuidas ja kunas tseremoonia toimub. Ehk läheb samuti, nagu juhtus kevadel Eri Klasiga, kellele andis sama ordeni kätte Venemaa suursaadik Tallinnas? «Kui kutse Kremlisse tuleb, lähen sinna hea meelega,» on Veski rõõmsalt ootusärev.

NSV Liidu ajal oli Rahvaste Sõpruse orden kangelase Kuldtähe ja Lenini ordeni järel tähtsuselt kolmas autasu. Sõpruse ordeni nime kannab see 1994. aastast. Venemaa presidendi kirjas seisab, et orden antakse lauljatarile suure panuse eest Vene-Eesti kultuurisuhete tugevdamisel, säilitamisel ning vene kultuuri ja kunsti populariseerimisel Eestis. Ordeni saamiseks esitas ta Maardu linn, mille aukodanik Anne Veski on. «Loomulikult liigutab nii kõrge auavaldus mu tundeid väga ja annab tunnistust, et minu 35 aastat tehtud tööd on väärikalt tähele pandud. On ju Eesti popkultuuri viimine Venemaale peaasjalikult minu õlule jäänud. Sinna kanti juhtuvad ju eestlased haruharva, vahel dirigendid ja teatrid. Ka Andres Puustusmaa ajab seal oma filmirida ja ongi kõik. Minu saatus on aga ilmselt jäädagi Venemaa vahet käima. Ning ma teen seda hea meelega,» nendib ta.

Rahvaste Sõpruse (või Sõpruse) ordeni on varem saanud teisigi Eesti kultuuriinimesi. Eri Klasi kõrval näiteks Ita Ever ja Anu Kaal, aga ka näiteks akadeemik Karl Rebane või president Arnold Rüütel.