Video: Viljar Voog
Inimesed
17. september 2011, 13:10
Õhtulehe video!

Intiimne veealune kontsert: "Sa kuuled läbi oma luude, mitte ainult kõrvadega!" (1)

Eilse Noorteöö raames peeti Tallinnas Kalevi ujulas maha üks kummaline kontsert: veealune muusika erines kui öö ja päev veepinnal kuuldust. Kuigi enamus inimesi kasutas niisama basseinis lustimise võimalusi, leidus ka neid, kes nautisid uut ja huvitavat muusikakogemust.

„Kui sa lähed kontserdile, siis sa oled alati kellegagi koos ja su ümber on teiste inimeste lärm, aga kui sa oled vee all on lihtsalt sina, vesi ja heli," seletab veealuse muusikakuulamise võlusid üks eile Noorteöö raames peetud Wet Soundsi esinemise loojaid Rebecca Horrox, „Sa kuuled seda ka oma luudes, mitte ainult kõrvades."

Kuigi eilsele esinemisele oli pileteid 400 inimesele, käis Kalev Spa ujulas kokku vaid paarsada uudistajat. Neistki vaid kümnendik keskendus muusika ja helide kuulamisele ning teised külastajad kasutasid lihtsalt võimalust tasuta basseinis hullata. Esinejate sõnul ei olnudki nende eesmärk anda kontserti vaid lisada ujumisele lisaväärtust. „Ma näen seda kui heliinstallatsiooni ujumisbasseinis," ütleb Wet Soundsi eestvedaja Joel Cahen, „See on vee kui keskkonna muutmine ja inimesed tajuvad ujumist ja sukeldumist teistmoodi. Ma ei ütleks, et ma olen muusik!"

„Inimesed arvavad, et bass kõlab vee all eriti võimsalt," selgitab saadavat kogemust Horrox, „Tegelikult on see täpselt vastupidi: sa kuuled kauneid kõrgeid helisid ja kuna stereot ei ole, siis sa tunned seda kogu oma peas. Tundub nagu see kõik toimuks sinu sees.