Inimesed
14. september 2011, 07:01

Vanim sünnitaja on olnud 70aastane (1)

Maailma vanima sünnitajana on rekordiraamatutesse läinud India talunaine Omkari Panwar. Kahe täiskasvanud tütre ema ja viie lapselapse vanaema tõi oma noorimad lapsed – tütre ja poja – ilmale 70aastasena.

Sama vana oli esimest korda emaks saades ka India naine Rajo Devi Lohan. Mullu suvel, poolteist aastat pärast lapsukese ilmaletoomist, ilmnes aga, et naine on suremas – organism ei pidanud katseklaasirasedusega kaasnenud tervisehädadele vastu.

Maailma vanim kaksikud sünnitanud naine oli hispaanlanna Maria del Carmen Bousada de Lara, kes 67aastaselt tõi ilmale pojad Christiani ja Pau. Naine valetas Los Angelese viljakuskliinikus, et on 55aastane (see on viimane vanusepiir, kus USAs tehakse naistele viljakusravi ja nad saavad osaleda viljastamisprogrammis). Enne emaks saamist pidi naine läbima pikaaegse hormoonteraapia ravi, millega tal kutsuti uuesti esile menstruatsioon. Bousada jäi rasedaks kohe esimesel viljastamise katsel.

Ehkki Bousada de Lara ütles ühes intervjuus, et ta võib elada sama kaua kui ta ema – 101aastaseks – ning viskas isegi nalja, et võib-olla õnnestub tal näha oma lapselapsi, suri ta kaks aastat hiljem vähki.

Meelelahutusmaailmas on küpses vanuses sünnitanuid küllaga. Filmitäht Susan Sarandon oli oma noorimat last sünnitades 46, Briti ekspeaministri Tony Blairi abikaasa Cherie 45. John Travolta kaasa Kelly Preston sai kolmanda lapse 48aastasena.