SÄRAV JA ORIGINAALNE: Gerli Padar pälvis Jalta muusikafestivalil sära ja originaalsuse eripreemia, mille andis välja autonoomne Krimmi vabariik.
Inimesed
11. september 2011, 22:26
Vaata videot Gerli võimsast esitusest!

Gerli Padar pälvis Jalta muusikafestivalil sära ja originaalsuse eripreemia (68)

"Eripreemia oli mulle suur üllatus ja ausalt öeldes ega ma ei osanudki selle peale kuidagi teistmoodi reageerida, kui lihtsalt viisakalt tänades," õhkab lauljatar Gerli Padar. Rahvusvaheliselt noorte lauljate muusikafestivalilt "Crimea Music Fest" tõi ta koju autonoomses Krimmi vabariigis välja antud sära ja originaalsuse eripreemia.

"Ennast on väga raske objektiivselt hinnata, kuid jäin oma esinemistega mõlemal võistluspäeval väga rahule. Vahetult enne etnovooru oli ikka väike närv sees, kuna ma polnud seda laulu varem laval esitanud (esimeses voorus, kus tuli esitada oma maa etnolugu, laulis Gerli Aivar Joonase "Vee ja soola saagat", mille on Eestis tuntuks laulnud Kate ehk Katrin Mandel – K. T). "The Besti" puhul olin endas väga kindel ja teadsin, et see laul toob minu kui artisti tugevad omadused kindlasti esile," hindab Gerli oma sooritusi muusikafestivalil.

"Vee ja soola saaga" osutus valituks just seetõttu, et Gerli ja produtsent Ivar Must püüdsid leida laulu, mis vastaks festivali nõuetele. "Saime selle eest ka žüriiliikmetelt kiita. Paraku aga toimis enamik lauljaid teistmoodi, valides etnovooruks hoopiski ingliskeelse ballaadi, millel on lauluvõitlustel ikkagi teatav eelis," on lauljatar ka pisut pettunud.

Publik võttis väga hästi vastu

Pärast Gerli reedest esinemist kinnitas ka Jaltas viibiv TV3 uudisteankur Mart Mardisalu, et Gerli teine esinemine läks igati korda. "Esinemine läks väga kenasti. Gerlil oli võib-olla raske positsioon, ta oli järjekorras üsna alguses, kuues, aga tema lugu oli esimene, mis saalis massilise aplausitormi üles ketras ja Gerli oli oma esinemisega väga rahul.

Gerli sai oma taustatantsijatega päevastes proovides väga hea klapi, nii et ta oli kogu selle ansambli ja väljanägemisega väga rahul. Ja seda oli väga hea ka saalist vaadata – lava oli ilusat suurt esineja aurat täis ja minu meelest läks küll kümnesse," kiitis Mardisalu. "Tema kiire ja rütmikas laul eristus selgelt teiste ballaadide taustal. Pugatšova ütles selle kohta: "Näed, nüüd me alles nägime, kuidas üks festivaliatmosfäär ja saal peaks välja nägema." See oli jällegi kompliment Gerlile. Ta nimetas seda esinemist oma elu kõige kihvtimaks ja tema kogemusi arvestades näitab see ka midagi."

Kuigi Mardisalu sõnul tegi Gerli suurepärase esinemise ja publik võttis selle hästi vastu, eristusid kontserdil kõige selgemalt siiski kaks suurfavoriiti – Ukraina ja Tšiili lauljatar. "Saal plaksutas nad püünele tagasi ja žüriisse kuuluv Sofia Rotaru nuttis mõlema neiu etteaste peale," kirjeldas ta. "Mina ütleks peaaegu subjektiivse kõrvaltvaatajana, et kindlasti oli Gerli etteaste reedel viie parema seas."

Ka Gerli pidas suurimateks konkurentideks Tšiili ja Ukraina lauljatari. Tšiili neiu napsas festivali grand prix’ ja ukrainlanna pälvis esimese preemia. Teise preemia laureaadiks kuulutati India noormees, kolmas preemia anti Sri Lanka lauljataridele.

Omavaheline läbisaamine teiste võistlejatega oli Gerli sõnul hea. "Tuleb tõdeda, et meie Soome esindajaga olime ikka veidi rohkem omaette ning tagasihoidlikumad – iga kaameravälgu peale ei jooksnud ennast promoma."

Teine esinemine tõi rõõmupisara silma

"Sain Jaltast väga suure kogemustepagasi, palju motivatsiooni, enesekindlust ja tõestust, et ma saan igal laval, igas situatsioonis alati oma sooritusega hästi hakkama," on Gerli õnnelik. Enim meenutamist väärivateks hetkedeks peabki ta just oma esinemisi. "Võistluslaulude esitamine nii suurel laval, nii suurele auditooriumile ja nii vinge žürii ees – need hetked olidki kõige säravamad. Juba esimestest taktidest hakkas publik mulle kaasa elama, nende hulgas ka Alla Borissovna ja Maksim Galkin, kes muide oli minu suhtes väga sõbralik ja tähelepanelik ka lava taga," räägib ta.

"Ma nautisin iga minutit ning andsin endast kõik. "The Besti" ära laulnud ja lava taha jõudnud, olid positiivsed emotsioonid nii laes, et poetasin isegi mõne õnnepisara. Mul on uhke tunne, et sain tervet Baltikumi esindada ja loodan, et nii mõnigi Eesti noor artist saab tulevikus sõelale jääda ja sama kogeda," õhetab Gerli pärast lauluvõistlust positiivsetest emotsioonidest. "Nagu ütles ka žüriiliige Gloria Gaynor: osalemisvõimalus sellisel konkursil on juba võit omaette. Samuti oli omaette kogemus näha kõiki neid kohalikke staare lavale minemas-tulemas. Paljudele konkursist osavõtjatele ei tähendanud need nimed praktiliselt midagi, kuid minul oli küll huvitav ja tore näha oma lapsepõlveaegadest tuntud ja ainult televiisoriekraani vahendusel minuni jõudnud armastatud lauljaid."