Inimesed
8. september 2011, 07:00

Vello Vaher: "Cirque du Soleil on absoluutne tipp!"

Tsirkusemaailmast teatakse põhiliselt Harry Houdinit, Oleg Popovi, David Copperfieldi või iga-aastast Monte Carlo tsirkusefestivali.

"Kõige tuntum on aga ikkagi Cirque du Soleil, millel on tsirkusekunsti arendamisel ja propageerimisel juhtiv roll. Cirque du Soleil on absoluutne tipp," arvab Eesti tuntuim tsirkuseartist Vello Vaher.

"Minu tutvusringkonnas teavad kõik – nii teatri- kui ka tantsuinimesed –, mis on Cirque du Soleil. Võib-olla tavainimesed ei tea, kuna tsirkus on olnud Eestis suhteliselt ebapopulaarne. Aga kuna meile on häid tsirkuseartiste juhtunud väga harva, siis paljudele inimestele tundubki, et tsirkus on palagan, teadmata, mis see tegelikult on," räägib Vaher, et tsirkus ei koosne ainult klounidest ja dresseeritud loomadest.

Cirque du Soleil’ teeb maailmas ainulaadseks see, et ta on ühendanud tsirkuse, teatri, muusika, tantsud ja ka narratiivi ehk mingi loo jutustamise, mis läbib kogu etendust. Ja kuigi vahepeal võib olla ka üksikuid numbreid, mida võib vaadelda täiesti eraldiseisvana, on kogu etendus samas ühtne tervik," teab Vaher.

Vaheri sõnul võib Cirque du Soleil’ Eestisse tulekut aasta lõpul võrrelda Michael Jacksoni või Rolling Stonesi esinemistega Tallinna lauluväljakul. Tallinna toob Cirque du Soleil oma kuulsaima ja juba klassikaks saanud šõu "Saltimbanco", mis on inspireeritud metropolide linnastunud elustiilist ja suurlinna värvikatest elanikest. Šõus osaleb 51 artisti ja muusikut üle 20 riigist.