ÜHISLAUL: Kõik Jalta muusikafestivalil osalejad astusid esmaspäeva õhtul peetud suurel avakontserdil lavale Ukraina heliloojate poolt ekstra selle ürituse tarbeks loodud ühislauluga, Gerli Padar teiste seas. Foto: www.crimeafest.com
Inimesed
8. september 2011, 07:00

Jalta laulufestival – Vene ja Ukraina staaride paraad (8)

"Ma võiks küll öelda, et sellel nädalal elab Jalta selle festivali rütmis. Sellest mööda joosta ei ole siin linnas võimalik, mida me ei saa öelda aastapikkuseks veninud kultuuripealinna kohta Tallinnas," räägib TV3 uudisteankur Mart Mardisalu, milline on meeleolu Ukraina linnas Jaltas, kus toimub Alla Pugatšova korraldatud rahvusvaheline noorte muusikute võistlus "Crimea Music Fest".

"See on ikkagi kohalikule publikule selle suve suursündmus, siin ei ole küsimustki. Alates lennujaamast Jalta linnani – see on sajakilomeetrine sõit – on teeäär suuri plakateid täis ja need kontserdid on kõik ette välja müüdud – sinna pole võimalik ühtegi piletit saada," räägib Mardisalu. "Samal ajal toimuvad siin paralleelselt ka veteranide ujumise Euroopa meistrivõistlused ja Eestist on siin paarikümneliikmeline punt kohale sõitnud, kellega me lennukis kohtusime. Nad tahaksid tulla Gerlile kontserdile kaasa elama, aga ma kahtlustan, et neil pole enam võimalik saali pileteid osta."

Lisaks Yubileyniy kontserdisaalis toimuvatele põhikontsertidele on festival Mardisalu sõnul kolinud ka Jalta linnatänavatele. "Jalta rannapromenaadi peaväljakule on paigaldatud suur niinimetatud merelava. Seal on kaks hiigelmõõtmetes ekraani, kust puhkajad saavad kontsertidele kaasa elada. Neil hetkedel, kui põhisaalis kontserte ei toimu, pakutakse seal lisakontserte ja seal esinevad kohalikud bändid.

Lisaks merelavale on Jaltas veel kaks väiksemat lava, kus on ka kontserdid ja samuti ekraanid, et inimestel oleks igal pool võimalik festivalimelust osa saada," kirjeldab mees. "Ma võiks küll öelda, et sellel nädalal elab Jalta selle festivali rütmis. Sellest mööda joosta ei ole siin linnas võimalik," kinnitab ta, et kogu linn on mattunud festivalimelusse.

Staarid rahva hulgas ringi ei liigu

Esmaspäeva õhtul toimus Yubileyniy kontserdisaalis "Crimea Music Fest" suur avakontsert, kus astusid üles kõik Ukraina ning Venemaa suurimad staarid, eesotsas Filipp Kirkorovi, Sofia Rotaru ning Nikolai Baskoviga. "Meie Gerli astus koos konkursantidega samuti viimase numbrina lavale – nad esitasid Ukraina heliloojate poolt ekstra selleks festivaliks loodud ühislaulu," kirjeldab mees avakontserti. "Konkursantide kohta on raske midagi öelda, sest neil oligi üks ühislaul ja soolo-osasid seal keegi ei saanud. See oli rohkem nende tutvustus žüriile ja publikule."

Kuidas aga suhtuvad suured staarid lihtrahvasse – kas pilte ja autogramme ka jagati? "Nad väga rahva seas ikka ringi ei liikunud. Selles mõttes tuleb Venemaa ja Ukraina lugeda ikka Hollywoodiga samasse kultuuriruumi kuuluvaks, et suured tähed hoiavad selgelt distantsi ja tavapublikuga suhtlevad nad eelkõige ikka lavalt. Kontserdikohtagi sõitsid nad suurte mustade limusiinidega ja jooksid fotoaparaatide ja kaamerate sähvides kohe lavale ja hiljem vipirestorani pidutsema. Tõsi, sinna oleksid saanud ka tavainimesed koos suurte tähtedega pidutsema jääda, aga koht lauas maksis 500 dollarit ja on raske öelda, kui paljud neist kohalikest sellest peost osa võtsid," muigab Mardisalu.

Sama räägib ka telekanali TV3+ programmijuht Jaanika Jelagina. "Alla Pugatšova on ikka selline diiva – osalistel oli mingi üritus, kuhu Alla pidi ka tulema, aga ta ei tulnudki kohale. Niisama ringi ei liigu ükski staar. Nad on täiesti peidus. Mul on täpselt selline tunne, et nad tulevadki korraks kontserdiks ja pressikonverentsiks, ja siis on neil täiesti mingi oma tsoon, kus nad liiguvad ja ringi jalutavad," ütleb ta.

Raha on korraldusse panustatud kõvasti

Mart ja Jaanika kinnitavad kui ühest suust, et on näha, kui kõvasti on festivali korraldamisel raha kulutatud. "Me nägime lava suures kontserdisaalis ja see on ikka võimas – valgustused ja lava ülesehitus on ikka väga suurejooneline ja on näha, et eelarvet on siin kõvasti.," ütleb Jelagina. "See on juba nõukogude ajal ehitatud vabaõhuamfiteatrit meenutav kontserdiplats," kirjeldab Mardisalu Yubileyniy kontserdisaali.

"Lava on, tõsi küll, katuse all ja samuti lõviosa publikust, aga ta on ikkagi avatud – eile (üleeile, avakontsert toimus esmaspäeva õhtul – K.T) öösel piilusid sealt tähed ja selles mõttes on kõik vapustavalt võimas. Lava on väga suur ja produktsioonile on väga palju kulutatud – kaameraid oli kümneid, erinevaid ekraane ja asju oli lavale kuhjatud hulgaliselt," räägib Mardisalu ja ütleb, et avakontserdi alguses tiirutasid taevas ka helikopterid, mille pardalt saabuvat publikut filmiti.

Kuigi festival on Mardisalu sõnul väga suurejooneline ja raha on kulutatud kõvasti, on ka mõningaid puudusi. "Noh, ma võib-olla ütleks, et kõige rohkem jääb puudu läänelikust viimse detailini läbimõeldusest. Aeg-ajalt tekib mingisuguseid momente, eriti ühest kohast teise liikumiste puhul, kus korraldajad ei ole üht või teist olukorda ette näinud," ütleb ta, kuid lisab, et üldmuljet pisikesed puudujäägid ei sega. "Siis päästab ikkagi jutt ja tuleb öelda, et kogu korraldustiim on ikka ääretult mõistev. Nad on väga arusaajad – kui miski on kärisenud, siis on nad hea meelega nõus seda kohe paikama. See festival on siin ju ikkagi esimest korda ja nad tahavad sellest suure traditsiooni teha, seega on nad väga koostööaltid."