Foto: Mati Hiis
Inimesed
6. september 2011, 07:01

Gerli Padar võitleb Jaltas külmetusega (4)

Jalta muusikafestivalile "Crimea Music Fest" esinema sõitnud Gerli Padar, kes juba nädal aega külmetushaigusega võidelnud, pole ainus, kes tervisega kimpus. "Pooled meist on väga haiged ja pooled vähem haiged," ütleb Gerli kähiseva häälega.

Gerli sõnul võib olla tegu nii viirusega kui ka hädaga, mis tekkis järsu temperatuurimuutuse tõttu: Jaltas on praegu päeval üle 30 kraadi sooja, kuid pärast päikeseloojangut kõigest 13 kraadi. "Aga olen positiivse mõtlemisega inimene ning loodan, et võistluse ajaks on organism haigusest ise jagu saanud. Antibiootikume ei võta," ei kaota Gerli lootust hääl tagasi saada.

"Üritan reibas olla, pealegi on meil abiks väga hea kõrva-nina-kurguarst, kes jälgib meie tervist." Gerli usub, et on heades kätes. "Ja muidugi on mulle suureks toeks minuga kaasa sõitnud produtsent Ivar Must ja eile saabunud TV3 tiim koos reporter Mart Mardisaluga," on Gerlil ka eestlastest toetajaid.

Võimas lava, valgus ja heli

Haigusega maadelnud Gerli jõudis oma esimesse lavaproovi eile ning usub, et see läks väga hästi. "Mõni võistleja laulab absoluutselt kogu aeg, osa aga hoiab ennast ja oma häält. Ka mina leian, et ei ole vaja pidevalt laulda ja olla vabal ajal kõigi meelelahutaja." Gerli teab, et pidev esinemine ja enesenäitamine ei taga lauluvõistlusel häid tulemusi.

"Aga muidu on omavaheline läbisaamine konkurentidega väga hea, ehkki tuleb arvestada, et igaühel on erinev kultuuritaust – näiteks mulle ja Soome esindajale meeldib omaette olla, puhata, paljud teised aga eelistavad seltskonda ja omavahelist suhtlemist," selgitab Gerli.

Lavaproovid viisid Gerli esinemiskohast vaimustusse. "Sellisel laval pole varem olnud, valgus ja heli on väga võimsad. Kogu võistluse eest kannavad hoolt Eurovisioni lauluvõistlusega seotud professionaalid ning seda on kohe näha," selgitas ka Eurovisionil esinenud Gerli. "Meigikunstnikud, korraldajad, stilistid – kogu meeskond on viimase peal," on Gerli korraldusega rahul.

Ka vene keeles suhtlemine pole teda hirmutanud. Gerli sai Jaltasse sõites vene keelest päris hästi aru, nüüd on tema keeleoskus veelgi paremaks läinud.

"Korraldajad pakkusid kohe algul, et võiksin anda lühiintervjuusid konkursi klippide jaoks vene keeles. Tegin ära, ehkki minu grammatika lonkas. Usun, et need võisid päris naljakad tulla. Terve Eesti naerab herneks!" itsitab Gerli.

Etnokostüüm ja seksikas minikleit

Gerli ja veel 19 võistlejat elavad niinimetatud festivalikülas. "See on võrratult ilus koht! Isegi Lõuna-Euroopa kaunimad kohad kahvatuvad selle kõrval," kiidab Gerli oma majutuskohta, mis on kõrgel mäe otsas. "Hommikuti saan aknast välja vaadates imetleda päikesetõusu ja kuulata merekohinat. Elan lausa paradiisis!" muljetab ta.

Gerli on väga rahul ka kohaliku köögiga: "Borš ja šašlõkid on üle kõige. Toit maitseb nii hästi, et tuleb hakata koguseid piirama," naerab ta.

Gerli Padar astub võistlustulle homme etnolooga "Vee ja soola saaga". Esinemiskostüümi on loonud Piret Pupart. Kaks päeva hiljem, teisel võistluspäeval tuleb Gerli lavale Tina Turneri hitiga "The Best". "Mis kostüümi ma teise esinemise ajal kannan, on veel lahtine. Stilist pakkus välja ühe väga liibuva ja lühikese kleidi, mis liigub esinemise ajal puusadest veelgi ülespoole, kuid alla minna ei taha. Sellega võib veel palju nalja saada," usub Gerli.

Eile alanud muusikafestival kestab viis päeva. Iga laulja esitab kaks lugu. Võitja selgitab rahvusvaheline žürii. Grand prix on 100 000, I preemia

50 000, II preemia 30 000 ja III preemia 20 000 dollarit. Reportaaže festivalist edastab TV3 tarbeks Mart Mardisalu.