KEVADE AAFRIKA MOODI: Produtsent Ken Saan (pildil paremal) ja operaator Daniel Wachiara sisse elamas kohalikku kooliellu. Filmitegijatele oli abiks ka Eesti aukonsul Kenyas Kadri Humal-Ayal. Foto: Krister Kivi
Inimesed
5. september 2011, 06:58

Eestlaste kultusfilm Aafrikas: Teelest sai Tekla ja Tootsist Tuti (15)

"Kimbatus oli peal küll. Ja see kimbatus oli ikka jooksvalt peal," kirjeldab produtsent Ken Saan oma tundeid ja läbielamisi Kenyas Nairobis meie kultusfilmist "Kevade" n-ö Aafrika versiooni tehes.

"See idee on settinud küllaltki kaua. Juba 2008. aastal hakkasin selle peale mõtlema," tõdeb filmimees Ken Saan. Mehe sisetunne ütles, et just "Kevade" oleks see kõige õigem film, mida Kenyas kohalike näitlejatega teha.

Nädalas toodetakse 20–30 täispikka mängufilmi

Produtsendi sõnul ei toimunud Mustal Mandril mitte miski plaanipäraselt.

"Iga asja puhul kehtis seal African Time, mis tähendas seda, et saame küll homme kokku, aga mis ajal või mis kell, ei oska keegi öelda," räägib Saan oma elamustest selle aasta veebruaris Nairobis.

"Tahtsime lihtsalt näha, kuidas Kevade-lugu töötab Aafrika ruumis," põhjendab Eesti poolne produtsent oma ideed Teeled, Arnod ja Tootsid Aafrikas uuesti ellu kutsuda.

Film jutustabki sellest, kuidas Saan ja filmi toimetaja Krister Kivi sõidavad Kenya filmitööstuse mekasse Riverwoodi. Seal muide toodetaksegi nädalas 20–30 täispikka mängufilmi ning ühe filmi valmimiseks kulub keskmiselt vaid kaks-kolm päeva. Riverwood’is toodetud filmides teevad kaasa nii professionaalsed näitlejad kui kuulutuse kaudu n-ö tänavalt leitud inimesed.

Sama stsenaarium töötab ka dokfilmis ""Kevade" Aafrikas", mis läbi absurdihuumoriprisma jälgib, kuidas Aafrika-poolsele kurikuulsale produtsendile Simon Ndutile idee ette söödetakse, kuidas kuulutus näitlejate leidmiseks lehte pannakse, kuidas kohalikud stsenaristid eestlastele nii kallist ja armast lugu hoolega ümber kirjutavad ja kohalikku koloriiti lisavad, kuidas võtted toimuvad ja kuidas ükski kokkulepe vähemalt kellaajaliselt ei toimi. Filmi lõpus näeb ka valitud episoode Arvo Kruusemendi filmist päris Tootside ja Teeledega.

""Kevade" Aafrika" eelarve jääb kuskile väikese dokfilmi raamesse," on filmi finantseerimisest kõneldes produtsent Ken Saan napisõnaline.

Kuidas teostus produtsent Kent Saani hullumeelne idee teha eestlaste kultusfilmist "Kevade" n-ö Aafrika variant Kenya pealinnas asuvas filmivabrikus Riverwood, saab näha juba homme ETV 2 ekraanil.