AKTUSE EEL: Terje Aru koos poeg Alex Ericuga Tallinna reaalkooli ees vahetult enne eile keskpäeval alanud 1. ja 12. klasside aktust. Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
2. september 2011, 06:49

Terje Aru: poeg fännab juba praegu, 1. klassis füüsikat ja keemiat!

Ettevõtja Terje Aru pojal Alex Ericul oli eile esimene koolipäev Tallinna reaalkoolis. Reaalainetest huvituv poiss ootas kõige suurema põnevusega aktusele järgnenud füüsika-keemia näidistundi. Samuti loodab Alex Eric kindlasti osa võtta kooli juures tegutsevast robootikaringist.

Aasta enne kooliminekut läks poiss eelkooli, kus keskendus nädalas kaks päeva humanitaarainetele ja kaks päeva reaalainetele. "Kuigi Alex valdab vabalt kahte keelt ja õpib praegu kolmandat, eelistab ta ise reaalaineid," teab ema Terje. "Alexi lemmikaine on matemaatika. Vabal ajal lahendab ta sudokusid ja nurub nuputamiseks erinevaid matemaatikaülesandeid." Sellest tulenes ka koolivalik.

Aasta eest hakkas Terje pojale ka õhtuti etteütlusi tegema. "Ma arvan, et tahtmine õhtuti lauseid kirjutada tekkis tal lasteaiakaaslaste eeskujul. Alexile sobivad konkreetsed reeglid: ta otsustas, et kolm lauset igal õhtul on piisav," kirjeldab Terje kodust õigekirja treenimist.

"Olen alati olnud seda meelt, et alustasin Alexi õpetamist liiga hilja. Tunnen väga tublisid lapsi, kes juba nelja-aastasena lasteaias rühmakaaslastele raamatuid ette lugesid. Alexit on aga rohkem huvitanud sõpradega väljas jalgpalli mängimine, judo- ja tennisetrenn," selgitab äridaam.

Samuti paneb Alex oma nutikust pidevalt proovile malemängus, mille ta juba nelja-aastaselt arvutis iseseisvalt selgeks õppis. "Tuli ja rääkis meile, et võidab mänge. Isa, kes malet mängib, pani kontrolliks malefiguurid lauale ja oma üllatuseks kaotas esimese mängu!" meenutab Terje. "Viisime Alexi tutvuma Paul Kerese Malemajas asuva Maleakadeemiaga Vabaettur ja seal olid nii suurepärased ja meeldivad treenerid, et poiss otsustas pea otsekohe hakata maletreeningutel käima." Esialgu olevat male tema jaoks veel lihtsalt üks tore mäng, mitte sport.

Koolitarvete soetamisel sai poiss sõna sekka öelda ning valis endale ise internetist koolikoti ja pinali. Talle meeldis enim Herlitzi ranits Scary Hand, millel ilutseb helendav luukerekäsi. "Ülejäänud tarvikud saime ühe korraga Büroomaailmast. Kerge ei olnud aga sobivate pidulike riiete leidmisega. Kuna Alex on oma seitsme eluaasta kohta kõhnuke ja väga pikk – juba 145 cm –, ei sobi talle standardsed lasteriided. Sobiva ülikonna leidsime puhkusereisilt Itaaliast, suurusega 10 A – 10aastastele," jutustab naine.

Ülikonda tuli kaua otsida

Tõik, et ülikond pärineb Armani kaubamärgilt, on Terje meelest pälvinud ajakirjanduselt alusetut negatiivset tähelepanu: see komplekt lihtsalt istunud hästi ja püksid on alt suure varuga ega jää niipea väikseks. Hindki ei erinevat enamiku lasteülikondade omast. "Õnneks on reaalkoolis väga kena igapäevane koolivorm," kiidab Terje, et muid rõivaid polnud tarvis spetsiaalselt kooliks varuda.

Lisaks Itaaliale käisid Terje ja Aleksander Aru koos pojaga ette võetud koolieelsel reisil Šveitsis ja Kreetal, kus vanemad tähistasid ühtlasi ka pulma-aastapäeva. Tulevatel suvedel on plaanis saata Alex välismaale, näiteks Šveitsi või Inglismaale keeli õppima.