Inimesed
31. august 2011, 06:58

"Revo uskus kuni viimase hetkeni, et ta saab terveks." (50)

"See on ju ainult haigus ja ükski haigus ei ole ravimatu! Mis mõttes ei saa terveks? Muidugi saan!" näitlikustab sõber Tarmo Kruusimäe kaks viimast aastat vähiga võidelnud Revo ülioptimistlikku suhtumist. Muusik elanud viimase hetkeni heausklikus teadmises, et ta saab terveks.

"Revo ei olnud allaandja tüüp. On vahe, kas sa lahkud kilbiga või kilbil. Revo lahkus kilbiga," kõlab Tarmo hääles kerge uhkusenoot.

Eile hommikul suri vaid 35 aasta vanuselt Toe Tagi liige Revo Jõgisalu, kellel diagnoositi vähem kui kaks aastat tagasi pahaloomuline nahakasvaja melanoom. Alles poolteist nädalat tagasi, 19.–20. augustil Elvas toimunud hiphopifestivalil astus räppar bändi koosseisus üles. Miski ei viidanud peatsele tragöödiale.

"Tal võis lõpuks olla ikka väga raske positiivsust hoida. Eks ise aimad ju kõige paremini, kuhu suunas asjad minna võivad," ohkab punkmuusik, rahvuslane ja jalgpallifänn Tarmo Kruusimäe ehk Kojamees. Kui Revol süngeid mõtteid ka oli, hoidis ta need endale. "Mees räägib, kui ta rääkida tahab. Sa tabad ära, kui tegu on inimesega, kes ei taha, et teised talt tema murede kohta vägisi sõnu välja kangutaks. Revo oli üks sellistest, nii et haigusest me juttu ei teinud," meenutab Tarmo. "Meil oli justkui vaikiv kokkulepe, et kõik saab korda. Kõik uskusid seda!"

Sestap olnud surmauudis Revo lähedastele täielik šokk. Eile ennelõunal märkas Tarmo, et osa tema Facebooki tuttavaid on profiilipildi üleni mustaks muutnud, kuid ei tihanud uurida, milles asi: "Lükkasin teadasaamist edasi. Mu süda aimas halba. Sisetunne ütles, et ma ei taha seda uudist teada." Intuitsioon ei eksinud.

Pealtnäha polevat miski reetnud, et muusiku tervis võib peagi lõplikult alla vanduda. "Absoluutselt mitte!" Tarmo, kes sõbrunes Revoga kümmekond aastat tagasi, kui asutati Eesti muusikute jalgpallikoondis, nägi semu viimati augusti hakul. Ehkki Revo ise vähiravi kõrvalt sportida ei saanud, käinud ta koos naise Merlega tiimikaaslaste trenni kaemas.

Päris sukk ja saabas nad küll polnud, kuid suhtlesid regulaarselt. "Me ei olnud sõbrad selles suhtes, et oleksime üksteise sünnipäevadel käinud või pidevalt koos hänginud, aga me suhtlesime telefonitsi ja arvutis messengeris," jutustab Tarmo.

Kasvaja algas sünnimärgist

Et kogu Tarmo pere fännab Toe Tagi, oli neil kavas minna naise ja lastega tuleval laupäeval Rock Cafésse räpitrio ja HU? ühiskontserdile. Jutuks tulnud kavatsus veel eile hommikul: "Naine oli kuulnud, et Revo on haiglas, ja muretses, et kuidas ta ikka esineb. Vaidlesin, et kui ta on lubanud, siis esineb..."

Sügisel pidi aga Tarmo koos Revoga tuuritama mööda avatud noortekeskusi, et tutvustada neile viimase meisterdatud näpurulaparke. "Oleks ehk pidanud selleks juba kevadel võimaluse leidma," kahetseb Tarmo pisut, aga kinnitab, et soiku mõte ei jää. "Revo mälestus väärib seda!"

Revo rääkis haigusest esimest korda avalikkusele mullu jaanuaris. Ta jutustas, et kasvaja sai alguse täiesti tavalisest sünnimärgist, mis oli tal parema kaenla all lapsepõlvest saadik. Mõne aasta eest lasi mees sünnimärgi laseriga eemaldada, sest see häirinud enne sukeldumist kalüpso selga tõmbamisel. Ei perearst ega nahaarst märganud midagi kahtlast.

Mõne aja möödudes hakkas sünnimärk tagasi tekkima. Sügisel 2009 külastas Revo elukaaslase õhutusel onkoloogi, kellele piisanud vaid sünnimärgile pealevaatamisest, et ta kohe edasistele uuringutele saata. Selguski, et tegu on nahavähi raskeima vormi melanoomiga.

Kasvaja oli selleks ajaks levinud ka lümfisõlmedesse. "Siis oli paanika!" tunnistas Revo Delfi intervjuus. Operatsiooni käigus lõigati mehe kaenla alla 15sentimeetrine haav, mis kuni ribideni rakkudest ära puhastati. Piirkonnast leiti 15 lümfisõlme, millest kahel oli haigus sees. Järgnes kiiritusravi.

"Melanoom on salakaval haigus: ei valu, ei mingeid muid vaevusi. Eesti mees ju enne arsti juurde ei lähe, kui juba valus on," õhutas Revo teisi oma juhtumist õppust võtma. Paljud tema tuttavad siirdunudki arsti juurde kontrolli. "Minu sõbrad on juba targemad. Henry Kõrvits läks pärast minu operatsiooni Kariibi mere kruiisile – ta ei läinud hommikul enne kajutist väljagi, kui kreemitas üleni ja pani särgi selga!" rääkis räppar eelmise aasta mais ajakirjale Anne & Stiil.

Karm tegelikkus jõudnud talle kohale viis kuud pärast operatsiooni. "Elu on täiega muutunud! Olin seni spordis hästi aktiivne, harrastasin kõike võimalikku: lumelauda, jalgpalli, surfamist, tsiklisõitu jne. Sellega on nüüd ühel pool, vähemalt kuni tervis taastub. Aga vist ei pruugigi tervenisti taastuda," möönis Revo. Kaks kuud pärast oppi plaanis olnud lumelauareisist tuli loobuda. "Praegu on mulle lubatud vaid kepikõnd ja vesivõimlemine, isegi seljakotti ei tohi õla peal kanda," selgitas muusik, kuid kinnitas: "Musta masendusse pole ma kordagi sattunud."

Isaks saada ei jõudnudki

Tervise nimel jättis Revo päeva pealt vähesegi suitsetamise ning hakkas sööma peeti, mida oli varem vihanud. "Varem läksime iga kevad esimese päikesega katusele, praadisime kaks tundi ühte-, kaks teistpidi. Aga lapsepõlve kõrvetused annavad tunda veel kümme ja kakskümmend aastat hiljem," nentis ta nukralt. "Rannas võivad mõned mehed küll naerda, et ma nii hoolikalt kreemitan, aga ennast peab hoidma." Just UV-kiirgust peetakse melanoomi suurimaks riskiteguriks.

Samuti pihtis Revo läinud kevadel, et tahaks väga isaks saada: "Oleme elukaaslasega seda lapsetegemise asja ikka edasi lükanud. Ütlesin ka Merlele, et pole vaja oodata, tuleb ikka tegema hakata, kaua me jamame! Ent praegu on mul kuni 18 kuud süstikuur käsil, seejärel veel seitse kuud taastumist ja siis võib uuesti lapse peale mõtlema hakata."

Tänavu 15. sünnipäeva tähistav Toe Tag kavandas selle aastanumbri sisse ka juubelituuri. Kui see tuleb, kujuneb see nüüd ühtlasi Revo mälestustuuriks.