VÕITLUSVALMIS: (pildil vasakult) Koit Toome, Toomas Lunge, Birgit Õigemeel, Marju Länik, Tanja Mihhailova, Ott Lepland ja Taimo Toomast. Foto: Arno Saar
Tele
30. august 2011, 06:59

Ott Lepland hakkab vanaemaga duetti laulma? (22)

Ott Lepland, kes püüab TV3 uues võistluses laulupealinna tiitlit võita Kärdlale, peab esimeses saates loosi tahtel duetti laulma naisterahvaga, kes on vähemalt 65aastane. Esimesena tuli Otile pähe paluda laulupartneriks oma põlishiidlasest emaema: "Vanaema on terve elu väga kõvasti laulmise ja muusikaga tegelenud."

Memme nõusolekus laulja aga kindel ei ole. "Ma pean esmalt küsima, mis ta sellest asjast arvab. Kui ta ikkagi otsustab, et ta ei julge või ei taha mingil muul põhjusel, siis tuleb kaaluda teisi variante," arutleb Ott. "Laulupealinna" teises saates tuleb tal esitada duett oma kandist pärit tuntud inimesega, kes pole laulja.

Miks esindab superstaarisaate võitja Kärdlat, ehkki on sündinud Tallinnas? "Kärdlast on mul pärit väga palju emapoolseid sugulasi, ka ema ise on sealt pärit. Siiamaani elavad Kärdlas mu tädi, tädipojad ja vanaema. Kõik suved veetsin ma väikse poisina Hiiumaal," selgitab Ott. Vanaema juures käib ta tänini nii suvel kui ka jõulude ajal.

Hiiumaaga seostub talle ka ohtralt laulumälestusi: "Kärdlas on mul olnud palju ühislaulmisi nii sugulaste-sõpradega kui ka esinemisi." Hiidlastest tegevat tubli laulurahva väga tugev ühtehoidmistunne ja see, et nad elavad kõrvu merekohinaga. "Ja Hiiumaalt on tulnud väga palju andekaid muusikuid, isegi maailmakuulsaid heliloojaid (Kärdlas on sündinud ja kasvanud Erkki-Sven Tüür – K. A.)," tuletab Ott meelde.

Vastupidiselt Ott Leplandile, kellest esimene duetipartner peab olema tunduvalt vanem, tuleb võistlusel Otepää au kaitsval Marju Länikul leida kuni 12aastane laululaps. "Ma pole jõudnud mõelda kellelegi peale ühe tüdruku. Minu ainus mure on see, et äkki ta on vanem kui 12 aastat," kahtleb lauljanna, kes lahkus kodukohast pärast keskkooli lõpetamist ega ole sealse eluga enam pikki aastaid kursis.

Länik asub võistlema sünnilinna eest

"Otepääl ma laulmisega alustasingi ja hästi varastest aastatest peale. Seal olen ma saanud esimesed koorikogemused, soololauljakogemused, bänditegemisekogemused ja suure lava kogemused," meenutab Marju. Võimalus sünnilinnaga taas muusikaliselt kokku puutuda on tema sõnul meeldiv üllatus.

"Kuna otepäälased on hästi ilusa looduse keskel üles kasvanud, siis ma arvan, et nende hinged on sama valla muusikale nagu sellele avarusele ja puhtale loodusele. Tegelikult on Otepää kui linn olnud kaardil juba väga kaugest ajast. Mina usun, et seal on muusikatraditsioonid," loetleb lauludiiva kodupaiga tugevusi.

Ta hellitab lootust, et Otepää võistlemine "Laulupealinnas" pole suur asi üksnes Valgamaale, vaid ka näiteks naabermaakondadele Võru- ja Põlvamaale. Teiseks saateks peab Marju moodustama kahe kohalikuga trio.