Foto: Ove Maidla (Postimees)
Inimesed
11. august 2011, 07:05

Lahkus astroloog Ilmari Karro – mees, kelle elu päästis kunagi kummituspoiss (8)

"Tavaliselt püüab inimene müstikaga kokkupuutumisi unustada. Aga mina ei tahtnud mitte unustada, vaid meelde jätta," on öelnud Ilmari Karro, astroloog ja müstik, keda enam meie seas pole.

Oli sõjaaeg. Ilmari oli 12aastane, kui juhtus selline lugu: talle tulid tee peal vastu kaks koolivenda ja üks võõras poiss ning kutsusid teda kampa hulkuma. Tundmatu, mustas mantlis, vimmas ja kõhetu poiss, kes sõnagi ei lausunud, tekitas Ilmaris võõrastust ja ta otsustas seekord lõbusast lonkimisest loobuda.

"Veidi hiljem käis kõmakas ja küüni tagant tõusis suitsusammas. Õnnetuspaigalt leiti kaks rängalt lõhutud surnukeha. Arvatavasti komistasid poisid miini otsa. Pahaendelisest tundmatust polnud aga märkigi," vahendab Ilmari koolivendadega juhtunut Airi Ilisson 1. veebruaril 2000 Sõnumilehes ilmunud loos "Nõia järeltulija kogub X-faile".

Ilmari Karro on hiljem pakkunud, et see mustas mantlis sõnatu poiss võis olla tema ise.

"Ilmari oli müstiline mees, temas oli palju rohkem peidus, kui ta välja näitas või rääkis," meenutab ajakirjanik ja meelelahutaja Valdo Jahilo, kes vahendas eelmise sajandi lõpukümnendil Ilmari Karro kirjutisi Liivimaa Kroonikasse ja Postimehesse. Peale horoskoopide koostamise ja mõistatuslike lugude kajastamise voolis Karro ka filmikunsti (ja selle ajalugu) puudutavaid artikleid.

"Ta kirjutas alati täitesulepeaga, laitmatus käekirjas," mäletab Jahilo.

20. mai 1932 sündinud Ilmari Karro leiti oma kodust surnuna laupäeval.