Karepa elanikud Katrin (vasakul) ja Värner Lukke.Foto: TV3 Seitsemesed uudised
Inimesed
8. august 2011, 22:17
TV3 video!

Karepa pole üksnes kunstnike küla (4)

Eestimaa mõnusaima küla tiitlile kandideerivat Karepa küla Lääne-Virumaal võib nimetada ka kunstnike külaks, kuid tegelikult on see koduks paljudele põnevatele inimestele.

Lisaks "Karepa Valsile" on sellest külast pärit ka keelpill, mille sarnaseid on terves maailmas vaid kaks tükki, vahendab TV3 "Seitsmesed uudised". Tolle pilli meistriks on kohalik kunstnik Värner Lukke. Mees rääkis, et "idee tuli umbes" ja ta tahtis saada suurt keelpilli, mille soetamiseks siis raha ei jätkunud. Nii tuligi pill ise meisterdada. Mees nimetab oma pilli tuurikandleks.

Kohalikust ürditalust, mida peab Värneri õde Katrin Lukke, võib aga õppida säästma suuri summasid rohtude pealt, osates leida ravimtaimi otse loodusest. Perenaine kiidab takjat, mis kõlbab nii vähiravimiks, maksa puhastamiseks kui ka juuste kasvu parandamiseks. Katrin Lukke on terve olnud kogu elu ja käib perearsti juures vaid tervisetõendit saamas. Lukke põhjendas oma töövalikut sellega, et riik maainimest tööga ei kindlusta ning ise tuleb hakkama saada.

Karepal elab teinegi kunstnik - legendaarne Valli Lember-Bogatkina, kelle koduaknast avaneb jõeorgu vaade, mis on miljonit väärt. Jões elab naise sõnul näkk, kellele on pandud pikk ja keeruline nimi. 90aastane kunstnikuproua on täies loomejõus ning on ehe näide sellest, et igaüks on nii vana kui vanana ta end tunneb.

Karepa külavanem Jaan Känna on põline kareplane ning teab kõiki oma külaasukaid.

Selle nädala mõnusaima küla saab rahvas valida reedeks. Eelmiste nädalate lemmikuteks on valitud Metsanurme küla Harjumaal, Ohekatku küla Raplamaal, Ingliste küla Raplamaal, Olustvere Viljandimaal, Rälby Vormsil ning Eisma Lääne-Virumaal.

Veel enne augusti lõppu valitakse kõigi nädala lemmikute seast Eesti mõnusaim küla.