Inimesed
4. august 2011, 06:58

Muudkui õgiks makarone! Kas sul pole mitte depressioon? (11)

Kui 59aastane inglanna Elsie Campbell iga päev neli kimpu lehtsalatit ära krõmpsutas, hakkas tema teadlasest abikaasa peas tööle häirekell. Uuringud näitasidki, et naise ootamatu salatiisu põhjus on rinnavähk.

"Mõistsin, et midagi on paigast ära, ning mu abikaasa ja pojad hakkasid väga muretsema," meenutab Elsie Briti lehe Daily Mail usutluses. "Jim hakkas uurima, milliseid toitained ja mineraale lehtsalat sisaldab, ning ta mõistis, et need on samad, millest keha võib vähiga võideldes puudust tunda." Elsie läks arsti juurde ja tal diagnoositi rinnavähk, kuid tänu varajasele avastamisele on ta nüüd täielikult paranenud.

Salatis nagu ka paljudes teistes rohelistes köögi- ja aedviljades on palju sulforafaani, mis ründab vähirakke ning mida rinnavähi põdejatel võib nappida. "Üllataval kombel pole ma tahtnud pärast kasvaja eemaldamist mitte ühtegi lehte salatit maitsta," naerab raskest tõvest tervenenud Elsie möödunu üle.

Ka teised toiduneelud ei pruugi süütud tujud olla, kirjutab Daily Mail. Ehkki aeg-ajalt tunneme vastupandamatut tahtmist süüa tumedat šokolaadi või kartulikrõpse, võib lakkamatu himu olla märk raskest tervisehäirest. Näiteks võib brittide seas armastatud soolase võileivamäärde Marmite’i himustamine olla märk südame rütmihäiretest. Marmite sisaldab ohtralt B-vitamiini, kuid B-vitamiini puudus on mitmesuguste südamehädade tunnus.

Himu: limonaadid

Võimalik põhjus: kaltsiumipuudus

Oled valmis pudelitäie külma limonaadi nimel kas või poodi röövima? Sellel võib olla ootamatu põhjus – kaltsiumivaegus. Limonaadid imevad luudest kaltsiumi, nii et kui organismil kähku kaltsiumi vaja on, on limonaadi joomine kiire moodus organismi veidi kaltsiumi vallandada. Paraku on see luudele väga kahjulik, nii et targem on kaltsiumi ammutada tumerohelistest lehtköögiviljadest või väherasvastest piimasaadustest.

Himu: sai ja makaronid

Võimalik põhjus: depressioon

Bostonis asuva maineka Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi teadlaste andmeil kipub neid, kelle menüüs süsivesikuid napib, vaevama meeleolu kõikumine. Suure valgusisaldusega dieedid võivad heaoluhormoon serotoniini taset alandada, süsivesikud omakorda kergitada, tekitades õnnetunnet ja võideldes tusatuju vastu.

Himu: jää

Võimalik põhjus: kehvveresus

Kange himu jääd krõmpsutada võib olla põhjustatud aneemiast. Kehvveresuse ehk aneemia puhul on punavereliblede sisaldus veres normaalsest väiksem. Seda põhjustab organismi rauapuudus. Kehvveresuse põhisümptom on jõuetus. Kuna aneemia võib põhjustada keelevalu ja -põletikku, võib jää nende vaevuste leevendamiseks ihaldusväärne tunduda. Teadlased on leidnud sedagi, et mõnele rauavaeguses inimesele lihtsalt maitseb jää. Miks, pole veel selge.

Himu: krõpsud, friikartulid ja teised soolased toidud

Võimalik põhjus: kilpnäärme või neerupealiste probleemid

Ränk stress võib neerupealistele halba mõju avaldada. Kui inimene on suures stressis, ei tooda neerupealised enam vajalikul määral hormoone, nagu adrenaliin, kortisool ja aldosteroon. See võib rikkuda soola tasakaalu organismis ning seletada mõne inimese pöörast soolahimu. Kange soolavajadus võib viidata ka joodivaegusele. Seda seostatakse kilpnäärmeprobleemidega. Alatalitluses kilpnääre võib põhjustada letargiat, kõhukinnisust, kaalukasvu ja depressiooni, ülemäära aktiivne kilpnääre aga kehakaalu vähenemist, ärevust ja ebaregulaarseid menstruatsioone.

Himu: vürtsikad toidud

Võimalik põhjus: Parkinsoni tõbi, tsingivaegus

Tervenemist kiirendav tsink on nahale väga tähtis. Tsinki seostatakse ka meie maitsemeelega. Kui tsingivaeguse all kannatavatele rottidele tsinki manustati, suurenes nende keelel maitsenäsade arv. Teadlased usuvad, et kui himustad vürtsikaid toite, näiteks indiapäraseid karrisid, ei pruugi su maitsenäsad hästi töötada – ning see võib omakorda olla märk tsingipuudusest.

Tsingivaegust on seostatud ka Parkinsoni tõvega. Parkinsoni tõve põhjustamises on kahtlustatud oksüdatiivset stressi – igapäevaelus esinevate toksiinide tekitatud rakukahjustusi. Teadlased usuvad, et tsink kaitseb nende kahjustuste eest – järelikult võib tsingipuudus pärssida rakkude võimet toksiinide vastu võidelda. Ka suitsetamine võib tsingivaegust tekitada – siin võibki peituda põhjus, miks mõned suitsumehed tugevalt maitsestatud toite himustavad.

Himu: muld või savi

Võimalik põhjus: rasedusaegne mineraalidepuudus, tsöliaakia

Mulla- või saviisu kuulub pica-nimelise sündroomi juurde, mis rasedatel vahel avaldub. Kui lapseootel naist tabab kange tung mulda või savi süüa, võib ta vajada selles sisalduvaid mineraale. Mullas leidub nii rauda, vaske, magneesiumi kui ka tsinki. Teised uurimused on seostanud laste puhul picat diagnoosimata jäänud tsöliaakiaga – päriliku haigusega, mille puhul teraviljagluteen kahjustab peensoole limaskesta. Mulla või savi järele käivad neelud võivad viidata ka toitainevaesele menüüle ja vererohketele menstruatsioonidele.

Himu: šokolaad

Võimalik põhjus: depressioon, stress, menstruatsioonieelsed pinged

Miks me tunneme hirmsat šokolaadiisu, kui tööl on tähtaeg kukil või tuju on lihtsalt niru? Šokolaadis sisalduvad alkaloidid võivad tõsta tuju parandava hormooni serotoniini taset veres. Šokolaadis leidub ka magneesiumi ja B-vitamiine, mida keha energia tekitamiseks vajab. Šveitsi teadlased leidsid, et pinges inimestel, kes iga päev 40 grammi tumedat šokolaadi sõid, vähenes stressihormoon kortisooli tase tunduvalt.

Šokolaadiisu võib olla ka menstruatsioonieelsete pingete märk. Mõne naise organismis napib enne "päevade" algust magneesiumi, mis on vajalik nii närvidele kui ka luudele ja immuunsüsteemile – ent šokolaad sisaldab seda ohtralt.