Foto: sxc.hu
Inimesed
3. august 2011, 06:59

Kes on kõige kõvem pulmalaulik? (6)

"Kui aastas on mul kokku umbes 80–90 esinemist, siis vähemalt iga kolmas neist leiab aset pulmas," ütleb laulja Margus Vaher, et talle meeldib väga pulmades laulda – temale on ainult au kahe inimese eriline päev omalt poolt veel kaunimaks ja meeldejäävamaks muuta.

"Pulmades laulmine pole päris minu rida – vajan konkreetsust, ja kindlad esinemised on rohkem meeltmööda," nendib populaarne ja nõutud muusik Toomas Anni, kellel näiteks on järgmise jaanipäeva esinemine juba praegu kalendrisse märgitud.

Kui tihti meie muusikud pulmades esinemise pakkumisi saavad?

Ivo Linna: iga pulma vaimsus on isemoodi

Vanameister Ivo Linna tunnistab, et on sel aastal muusikat tehes osa võtnud 8–10 pulmast ja iga pulm on vaimsuselt isemoodi. "Üldse on aga eredalt meelde jäänud kaks pulma, mis teisi mingis mõttes edestavad. Üks neist oli minu kadunud sõbra, olümpiavõitja Viljar Loori pulm Viimsi Talveaias. See oli üks paganama kõva pidu, kus me ansambliga Apelsin esinesime 12 tundi järjest," meenutab Linna. "See sünergia, mis meil bändi ja publikuga tekkis, on kirjeldamatu, ja lõpuks päädis see sellega, et meie bussijuht kamandas meid lavalt maha ja palus meil lõpetada," naerab laulja.

Ka on Ivol hästi meeles näitlejapaari Priit Võigemasti ja Evelin Pange pulm. "Seal esinesime ansambliga Rock Hotel ja see esinemine oli esialgu planeeritud kaks tundi, kuid läks ka üle aja. See oli väga vahva ja mõnusa seltskonnaga pulm, mis jääb kindlasti meelde elupäevade lõpuni," õhkab Linna.

Kokku on ta enda sõnul esinenud sadades pulmades ja täpset arvu peast öelda ei oska.

Sel aastal 8–10 pulma

Helen Adamson: pulmad ajavad mind nutma

Raadio Elmar superstaar ja looga "Kas tead" tuntuks saanud Helen Adamson ütleb, et sel aastal on ta esinenud juba umbes 15 pulmas ja kümme on veel planeeritud. "Seni on minu jaoks ehk kõige liigutavamad esinemised olnud kirikutes. Üks pulm oli pisikeses kirikus ning õhkkond seetõttu tunduvalt intiimsem. Laulsime koos ühe väga suurepärase eesti meeslauljaga pärast peigmehe ja pruudi abielutõotusi ning meheks ja naiseks kuulutamist. Kui ma laulma hakkasin, oli õhkkond väga emotsionaalne, pruudi ja peigmehe silmis olid rõõmupisarad, samuti paljudel külalistel, ning ma olin lauldes justkui teises dimensioonis," räägib lauljatar, et emotsioonid olid tõeliselt laes ja oma tundeid oli raske varjata. "Kui tavaliselt ei ole ma esinemise ajal pinges ja närvis, siis seekord suutsin vaevu oma häält kontrollida."

Teises samasuguses tundelises kirikupulmas laulis Helen klaveri saatel. "Laulsin kohe pärast peigmehe ja pruudi suudlust ning kuna nemad pühkisid pisaraid, ei jäänud palju puudu, et ka mina oleksin laulmise ajal nutma puhkenud. Mul olid silmad märjad ning vaatasin enese kogumiseks pulmakülalisi. Nägin esireas vanemat meest, ilmselt pruudi või peigmehe isa, kes samuti pisaraid pühkis – mõtlesin endamisi, et hakkan kohe nutma," meenutab Helen, et leidis pisarate vastu abi tühjusesse vaatamisest. "Olen emotsionaalne inimene ning teiste emotsioonid mõjutavad tugevalt ka mind."

Aastasse planeeritud 25 pulma

Anne Veski on esinenud paaris pulmas

"Mina olen pulmades esinenud väga harva," räägib armastatud lauljatar Anne Veski, et on pulmapidudel laulnud vaid paaril korral. "Ma ei mäletagi, millal ma viimati pulmas laulsin," ütleb ta ja lisab: "Väga eriline pulmalaulik ma ei ole."

Esinenud paaril korral

Toomas Anni: "Ma pole eriline pulmalaulik!"

Tuntud ja nõutud laulumees Toomas Anni tunnistab, et pulmades talle esineda eriti ei meeldi. "Mulle ei meeldi, kui asjad ei lõpe konkreetsetel aegadel, ja pulmad kipuvad üldjuhul väga venima," ütleb mees, kes on tänavu esinenud vaid paaris-kolmes pulmas. "Selles suhtes pole probleem, et tööd jagub hoolega ja juba järgmine jaanipäev on esinemine kirjas," muheleb ta. Erilisi pulmapidusid Toomal meenutada pole ja pulmalaulikuks ta ennast kohe kindlasti ei pea. "Pulmades laulmine pole päris minu rida – vajan konkreetsust ja kindlad esinemised on rohkem meeltmööda," nendib ta.

Aastas paar pulma

Margus Vaher: iga kolmas esinemine on pulmas

Saatesarja "Kaks takti ette" võitnud laulja Margus Vaher ütleb, et pulmades laulmist on päris palju, eriti suvel. "Kui aastas on mul kokku umbes 80–90 esinemist, siis usun, et vähemalt iga kolmas neist leiab aset pulmas," peab ta end pulmalaulikuna üpris populaarseks.

"Erilisi pulmi on ette tulnud päris mitu. Esimesena meenub äärmiselt sooja ja armsa perekonna pulm ühes Eesti kaunis mõisas, kus pärast avavalssi esitas peig bändi abiga pruudile üllatuseks nende kohtumise nii-öelda teemaloo "You Are So Beautiful". Kes seda imekaunist lugu teab, see oskab ette kujutada, et esitus oli nii siiras ja ehe, et pärast loo lõppemist peitis pisarateni liigutatud pruut näo peigmehe embusse ja nii nad jäid sinna tantsupõrandale päris mitmeks-mitmeks looks," meenutab Margus. Pulmas esineda meeldib talle väga – on see ju kahe inimese elu kõige erilisem päev ja temal on omalt poolt au see veel kaunimaks ja meeldejäävamaks muuta. "Pulm erineb mõnest teisest esinemisest just seetõttu, et püüan alati kogu muusikalise osa ette valmistada täpselt pruudi ja peigmehe soovidest lähtuvalt. Võib-olla on neil mõni enda soovilugu või tahavad nad midagi pühendusena teineteisele või emadele-isadele."

Aastas umbes 30 pulma

Ott Lepland: pulma juhtun harva

"Ma arvan, et Eestis pole ühtegi artisti, kes poleks esinenud mõnes pulmas," mõtiskleb superstaariks pärjatud Ott Lepland. Sellel aastal on ta esinenud kahes-kolmes pulmas ja sellised üritused on tema arvates meeldivalt toredad. "Ikka on hea ju pruutpaarile seda päeva muusikaga toredamaks teha!" Kui Ott pulma juhtub, siis ikka koos kitarriga. "Bändiga päris ei esine, aga süntesaator ja kitarrimees on alati kaasas. Pulmadesse ma küll eriti ei satu, aga kui keegi palub, siis olen olemas."

Aastas 2–3 pulma

Silver Laas: Traffic on käinud vaid ühes pulmas

Ansambli Traffic solist Silver Laas ütleb, et tema mäletamist mööda on ansambel esinenud vaid ühes pulmas: "Seegi oli sõprade oma." Miks neid pole pulma kutsutud, ta öelda ei oska, aga ju siis pole sedasorti muusika. Kuid see ei tähendavat suurt midagi. "Meil tulevikus vist on üks kirjas ka veel," naerab ta.

Pulmas esinenud ühe korra

Lenna Kuurmaa: "Mind pulma tellida ei saa!"

"Ma kindlasti ei ole pulmalaulik ja ei saa end selleks pidada. Leian, et hea on esineda pulmas, kui inimesed on mulle tuttavad ja lähedased ja tekib seos ühiste mälestuste ja hetkedega," räägib Eesti aasta naislauljaks tituleeritud Lenna Kuurmaa. "Võõraste pulma mind tellida ei saa!" märgib kaunitar ja lisab, et on mitukümmend pakkumist lihtsalt ära öelnud. Lenna on esinenud ühesainsas pulmas – seda tänavu, kui paari pandi tema kunagine koolivend. "Imeilus ja liigutav oli näha, kuidas inimesed on nii õnnelikud, ja nad olid eriti rõõmsad, et me oma bändiga muusikat tegime. See oli noorpaari soov ja unistus!"

Sel aastal üks pulm

Ithaka Maria: õe pulmas lauldes oli nutt kurgus

"Oma muusikaga olen pulmakülaliste meelt lahutanud vaid ühel korral," räägib lauljatar Ithaka Maria Rahula. "Tagasiside oli väga positiivne ja seltskond igati sümpaatne, atmosfäär pidulik ja soe." Enda sõnul on ta teistelt muusikutelt eraesinemiste kohta igasuguseid õudusjutte kuulnud. "Nii pulmade kui muude erapidude kohta, ent minu niinimetatud kinnised esinemised on õnneks küll alati korda läinud ja õnnestunud."

Ithaka Marial on pulmas laulmisega veel üks kogemus, kuid see polnud niivõrd mitte esinemine meelelahutuslikus mõttes, kuivõrd rituaalne pühendus. "Nimelt laulsin oma õe pulmas kitarri saatel vanas põlishiies pulmamarsi asemel Hendrik Sal-Salleri laulu "Nii sind ootan". See oli raske," meenutab lauljatar. "Õel pisarad silmis, minul nutt kurgus, ja sõbranna, kellega olime kokku leppinud, et kui talle otsa vaatan, siis teeb ta midagi, et mu pisaraid vaos hoida, hoopis ise tönnis, togis mind ja rippus mu küljes."

Esinenud kahes pulmas

Tanja Mihhailova: meeldejäävaim on sõbranna pulm

"Oi, ma ei oskagi kohe öelda, mitmes pulmas ma laulnud olen, aga kui mõelda, siis mitte väga palju. Arvan, et see jääb kümne ja kahekümne vahele," räägib lauljatar Tanja Mihhailova, kes sel aastal on esinenud paaris pulmas.

Tanja kõige meeldejäävam pulm oli tema parima sõbranna oma. "Seal ma laulsin nende lemmiklaulu ja päris raske oli ikka lõpuni laulda. Ma ei tea üldse, miks ma selle pakkumise vastu võtsin," naerab ta. "Pisar tuli ikka silma ja looga oli väga raske lõpuni minna, sest see oli väga emotsionaalne," meenutab lauljatar ja ütleb, et ka pruutpaar pühkis tema esinemise ajal pisaraid.

Aga Tanjale meeldib pulmades laulda. "See on teiste inimeste jaoks ikka loodetavasti ainulaadne pidu nende elus," leiab ta ja kinnitab, et pulmaesinemised jäävad alati meelde just ka positiivsete emotsioonide pärast. "See on ikkagi ju kahe inimese ja kindlasti ka nende sõprade-sugulaste jaoks väga oluline sündmus ja emotsioonid on ainult positiivsed. Sel päeval on ju kõik ainult ilus ja kõik on õnnelikud!"

Sel aastal kaks pulma

Merlyn Uusküla: pulm annab hea tunde

Lauljatar Merlyn Uusküla ütleb, et pulmi, kus ta on esinenud, võib ühe käe sõrmedel üles lugeda. "Väga palju ei ole, kokku neli-viis korda. Sel suvel esinesin ühes pulmas, mis peeti Põltsamaa lossis," meenutab ta värskeimat ülesastumist.

"Kui mind kutsutakse pulmadesse või sünnipäevadele esinema, siis see teeb mulle alati erilist rõõmu, sest see on mingi seltskonna valik just sind sinna kutsuda ning siis lasub sinul ka eriline vastutus," ütleb Merlyn, et pulmas on juba sellepärast tore esineda, et õhkkond on rõõmus ja inimesed elavad südamest kaasa. "Pulmakülalised tulevad kohe tantsima või laulavad koos sinuga. Publik on pulmades alati olnud suurepärane. Pulmades käies küll ei saaks öelda, et eestlane on tagasihoidlik peorahvas. Endale jätab esinemine pikaks ajaks hea tunde sisse – vähemalt minul on see nii olnud –, kuigi üldjuhul noorpaari ju isiklikult ei tunne."

Sel aastal üks pulm