Rupert Murdoc, Wendi Deng.Foto: afp/scanpix
Inimesed
28. juuli 2011, 06:58

10 maailma karmima käega naist (11)

Kui Briti koomik Jonnie Marbles üritas pealtkuulamisskandaali sattunud Rupert Murdochile Briti Alamkojas habemeajamisvahust torti näkku visata, kargas 80aastase meediamoguli 42aastane abikaasa Wendi Deng ründajale kallale ning lajatas talle parema käega vägeva nätaka.

Kuid USA ajakiri TIME kinnitab: leidub teisigi vintskeid naisukesi.

Sarah Palin

Endine Alaska kuberner ja asepresidendikandidaat Sarah Palin sai küll mõnes ringkonnas hüüdnimeks "Seksikas Sarah", kuid tegu on grislikaruna karmi naisega, kes vehib püssiga ja kolistab ATVga ringi. Sarah’ mees Todd pole papist poiss – ta on naftatööline, kalur ja maailma pikima mootorsaaniralli "Iron Dog" võitja. Ent Sarah’ kõrval, kes oma reality-sarjas "Sarah Palini Alaska" lõhet roogib, puid raiub ja põhjapõtru kütib, jääb mees kahvatuks. Agaral Sarah`l on hordide kaupa vaenlasi, kuid seda ei saa eitada: ta on otsekohene ja karmi käega naine.

Elin Nordegren

Kuuldused golfiäss Tiger Woodsi kentsakast varahommikusest autoõnnetusest said õige pea uusi detaile juurde. Räägiti, et Tigeri truudusetuse avastanud abikaasa Elin sattus pöörasesse raevu, ajas patukotti, golfikepp õieli, mööda maja taga ning peksis lõpuks sisse tema maasturi aknad. Karmi käega kaunitar! See, kas need jutud ikka tõele vastavad, on kahtlane. Kuid säilitada meelerahu olukorras, kui iga päev teatab mõni uus lehtsaba, kuidas ta sinu meest magatas – see väärib lausa ordenit. Elin hoidis skandaali ajal madalat profiili, võitles oma laste hooldusõiguse pärast ning keeldus tabloidides omapoolset nutulaulu avaldamast. Ta võinuks jääda petturist Tigeri ning tolle hiigelvaranduse juurde, kuid otsustas oma teed sammuda. Vahel on ka mehe juurest lahkumine vinge naise tunnus.

Hispaania kuninganna Isabella

Kastiilia Isabella ja Aragóni Ferdinandi abielu oli puhtpraktilise iseloomuga – kahe kuningriigi ühendamiseks. Ent nende kahe liit pani aluse varajase uusaja suurele impeeriumile. Isabella polnud tolle aja tüüpiline kuninganna, kelle nimi ajaloo kolikambrisse ununeb. Ferdinandi nime mainitakse haruharva ilma Isabellata. Ehkki kasvult masajas, oli kuninganna katoliku vaimule sobivalt kasin ja vaga. Ent tema valitsusajal ajas Hispaania Pürenee poolsaarelt välja viimased moslemite kuningriigid, ajas hirmu nahka Portugalile ning saatis Kolumbuse Uut Maailma avastama. Järgnevatel aastakümnetel Hispaaniasse saabunud kulla- ja hõbedalastid olid kõik Isabella ettenägelikkuse tulemus, kirjutab TIME.com.

Ellen DeGeneres

Ellen DeGeneres (paremal) on Ameerika populaarseim päevaste jutusaadete juht, kelle kontol on hulgaliselt Emmy teleauhindu. Blond naiskoomik vallutas ameeriklaste südamed ega kaotanud populaarsust ka siis, kui ta oma lesbilisuse avalikuks tegi. Tabava, kuid siiski leebe huumorimeelega eduka naise seljatagust kaitseb sama edukas abikaasa. 2008. aastal abiellus Ellen endise "Ally McBeali" tähe Portia de Rossiga.

Melinda Gates

Bill Gates asutas Microsofti, tegi arvutist asendamatu tarbeeseme ning endast rohkem kui viiekümnekordse miljardäri. Ent tema naine Melinda pole mingi vagur hiireke. Arvuti- ja majandusteadlase paberitega Melinda aitas välja töötada Microsofti programme Publisher, Encarta ja Expedia. Lisaks tegutseb ta maailma suurima erasihtasutuse Bill and Melinda Gates Foundationi kaasjuhina. Aastal 2005 määras ajakiri TIME aasta tegija auhinna Melindale, Billile ja nende filantroopiapartnerile U2 lauljale Bonole. Nende suurim projekt ei ole mingi ühemehešõu.

June Carter Cash

Juba lapsena kantristaariks tõusnud June Carter tutvus oma tulevase mehe, elupõletaja Johnny Cashiga 1950. aastal, ent nad abiellusid alles 1968. Enne seda jõudis June kaks korda abielus olla, Grammy auhinna võita ning seejärel kurikuulsa uimastisõltlase ja naistemehe mingi ime läbi taltsutada. Armastus, mis muud! Hiljem salvestas June abikaasaga mitu edukat duetti – ning ta on Cashi ühe suurima hiti "Ring of Fire" kaasautor. June’i matustel ütles tema kasutütar Roseanne Cash: "Kui abikaasaks olemine oleks firma, olnuks June selle juhatuse esimees."

Kleopatra

Egiptuse kuningannat Kleopatrat mäletatakse tema luksusliku elu, vapustava ilu ning ennekõike väidetava enesetapu järgi, mille jäädvustas William Shakespeare. Kui Kleopatra ja tema elu suurim armastus Marcus Antonius Octavianiuselt lüüa said, eelistas Kleopatra vangilangemise asemel surma maomürgi läbi. Kleopatrast sai sajandite jooksul saatusliku võrgutajanna sünonüüm, ent värsked uurimused on näidanud teda kavala poliitikuna, kelle südameasjaks oli oma suguvõsa maid kaitsta, laiendades ühtlasi oma mõju roomlastele.

Eleanor Roosevelt

Aastatel 1933–1945 USA esileedina tegutsenud Eleanori tugevus sündis tema abikaasa nõrkustest. Avastanud abielu algusaastail, et Franklin petab teda, otsustas Eleanor elada elu omaenda tingimustel, mitte mehe ripatsina. Eleanor käis 1921. aastal lastehalvatuse tõttu liikumisvõimetuks jäänud presidendi asemel uurimisretkedel ning võttis üliägedalt sõna rassismi, vaesuse ja seksismi teemal. "Ammutad jõudu, julgust ja enesekindlust igast kogemusest, kus võtad aega hirmule silma vaadata," ütles Eleanor kunagi.

Jhansi kuninganna

Jõukast kõrgklassiperest pärit tulevane Jhansi rani ehk kuninganna oli maast-madalast võistluskunstides kõva käsi. Elu polnud Jhansi valitsejaga abiellunud kaunitarile armuline: esmalt suri nende poeg, siis mees ise. Kuna rohkem pärijaid polnud, kuulutas Briti Ida-India Kompanii 1985. aastal Jhansi territooriumi enda omaks. Kuid neli aastat hiljem lasi rani end kaasa haarata verisest mässust kompanii vastu. Ta võitis mitu lahingut, ent surm tabas teda kuulu järgi just siis, kui ta hobuse sadulas brittidega võitles, ise täies lahingurüüs. Rani oli surres vaid 22aastane, ent tema mälestus pole Indias raugenud.

Michelle Obama

Üks mis kindel: kui keegi president Obamat torditaldrikuga sihiks, ei pääseks ta Michelle’ist kaugemale. "Olen paremas vormis kui Barack," naljatas sportliku figuuriga Michelle hiljutises intervjuus. Michelle on võtnud oma südameasjaks tervisliku toitumise ja spordi abil võidelda Ameerika laste seas lausa epideemiana levinud ülekaalulisuse vastu. Kuid ameeriklased peavad temast ennekõike lugu seetõttu, et ta on tema ise. Ta ostab rõivaid ka odavatest poekettidest, kaevab Valge Maja aias maad ning tantsib, innustamaks lapsi liikuma.