27 – SAATUSLIK VANUS?: Briti lauljatar Amy Winehouse oli surres 27aastane nagu ka Jim Morrison, Jimi Hendrix ja veel mitu rokikuulsust.
Inimesed
26. juuli 2011, 07:04

Igavesti 27 (12)

Amy Winehouse’i kombel 27aastaselt surnud andekaid rokkmuusikuid on nii palju, et neid tuntakse nime all Klubi 27 või Igavesti 27. On see tõesti numeroloogiliselt neetud vanus?

Kanada päritolu laulja Neil Young ütles kunagi: "On parem läbi põleda kui hääbuda." Noorusliku nimega Young naudib ka 65aastasena ja hallipäisena edu, kuid tema lause oli kirjas grungeroki kroonimata kuninga Kurt Cobaini enesetapukirjas.

Cobain lahkus elust 27aastasena nagu veel ligi 50 muusikut, kelle seas on silmatorkavalt mitu superstaari. Karma numeroloogia järgi peab inimene selles vanuses suutma kiusatusele vastu panna. 2 ja 7 teevad aga liitmisel kokku 9, mis on numeroloogias lõppude arv. Teisalt kestab numeroloogias nooruse tsükkel umbes 27 aastat. Ehk pole need staarid suutnud taluda üleminekut noorusest täie elujõu, aga ka küpsuse ja vastutusvõime ajajärku?

Jimi Hendrix (27. XI 1942 – 18. IX 1970)

1969. aastal oli Ameerika kitarrigeenius Jimi kõigi aegade suurima muusikafestivali Woodstock peaesineja. Kuid aasta hiljem leiti ta surnult. Uimastite üleannuse võtnud staar oli omaenda oksesse lämbunud.

Janis Joplin (19. I 1943 – 4. X 1970)

Erilise iluta, kuid ülimalt hingestatud Janis Joplin saavutas läbimurde 1966. aastal psühhedeelse hipirokkansambli Big Brother and The Holding Company solistina. Woodstockis esines Janis kõva heroiinilaksu all, ent 1970. aastal õnnestus tal Brasiilias uimastitest võitu saada ning mõnd aega kaine püsida. Ent kodumaale USAsse naasnult langes Janis taas vana pahe küüsi ja suri heroiini üledoosi.

Jim Morrison (8. XII 1943 – 3. VII 1971)

Karismaatiline ameeriklane saavutas 1960ndate lõpul The Doorsi eesotsas meeletut menu, kuid napsi- ja narkolembus hakkas tema üle võimust võtma. 1971 kolis Morrison elama Pariisi, ent paar kuud hiljem leiti ta oma korterist surnuna. Kuna lahangut ei tehtud, on omaaegse rokijumala surma asjaolud senini hämarad.

Brian Jones (28. II 1942 – 3. VII 1969)

Just asutajaliige Brian Jones oli see, kes Rolling Stonesile nime pani – kontserdisaali omanikuga telefonikõnet pidades oli kitarristil vaja endale ja oma semudele kähku ühisnimetaja leida, et esinemisest asja saaks. Rolling Stonesi nime leidis ta lähedal vedelevalt plaadikaanelt. Algul mängiti peamiselt kavereid, uusi tuuli tõi alles Andrew Loog Oldhami lisandumine, kuid see kahandas Briani osatähtsust. Kabelimatsu andis Jonesile uimasti- ja alkoholisõltuvus. Ta lahkus ansamblist lõplikult 1969. aasta juunis. Vähem kui kuu aega hiljem leiti Brian oma basseinist uppununa.

Kurt Cobain (20. II 1967 – 5. IV 1994)

USA bändist Nirvana sai 1990ndate algul hitiga "Smells Like Teen Spirit" üleöö maailmakuulsus, kes kukutas Billboardi edetabeli tipust Michael Jacksoni enda. Grungemuusika võidutses, 1992 abiellus Kurt sama ereda tüübi Courtney Love’iga, kes sünnitas talle tütre Frances Beani. Ent heroiinisõltuvus ja depressioon said Cobainist jagu ja ta lasi end jahipüssist maha.