Foto: ARNO SAAR
Inimesed
18. juuli 2011, 07:07

Sportlik näitleja Veikko Täär: pühendasin iga ujumistõmbe vabastatud pantvangidele! (22)

Triatloniks treeniv näitleja Veikko Täär sai reedeõhtuseks Pirita muuliujumiseks jõudu juurde teadmisest, et kolm ja pool kuud Liibanonis pantvangis olnud ratturid viimaks vabad on. "Iga ujumistõmme oli rõõmuks selle üle, et nad tagasi kodus on!" kinnitas Täär pärast võistlust.

"Ma usun, et nii mõnigi neist oleks tahtnud siia ujuma tulla, kui nad praegu kodus välja ei puhkaks," sõnas ta. Nimelt on kõik pääsenud pantvangid tema sõbrad ja äärepealt läinuks ta ise ka saatuslikule rattamatkale.

Viimsi veeklubi eestvedamisel kolmandat aastat korraldatav avaveeujumisvõistlus "Tallinna muuliujumine" pani osalejad trotsima jahedat ja pilves ilma ning külmavõitu vett – veesoojust oli 17 kraadi. Distantse oli kolm: miniolümpia ehk 700 meetrit lastele ja tervisesportlastele, veerandolümpia ehk 2,5 kilomeetrit ja poololümpia ehk 5 kilomeetrit.

Augusti algul Pühajärvel peetavaks 111kilomeetriseks triatloniks valmistuv Täär valis neist keskmise vahemaa. Miks mitte pikima? "Igaks juhuks. Ma pole piisavalt välja puhanud, laupäeval pean olema varakult tööpostil. Ka ei ole ma varem võistluse mõttes avavees ujunud, kuigi niisama meeldib mulle väga vabas vees ujuda," selgitas Täär. Pealegi tuleb tal triatlonil ujuda vaid kilomeeter.

Ajaga 0:53.40 üldarvestuses 15. lõpetanud ja meeste kalipsoklassis kolmandaks tulnud sportlik näitleja jäi nii oma tulemuse kui ka tingimustega väga rahule. "Vesi oli mõnus pehme. Kalipsoga ujudes oli ka väga soe – mulle tundus, et selle veetemperatuuriga oleks kannatanud ujuda ka ilma. Mida kaugemal kaldast, seda lihtsam oli ujuda. Kalda lähedal oli laine suurem ja siis oli keerulisem," kirjeldas ta. Päris probleemitult ponnistus ei kulgenud: "Vee tasapinnalt on üsna keeruline märgata üsna väikseid poisid. Kuidagi ma sumpasin selle ära, aga tegin väga palju lisahaake."

Triatlonialadest – ujumine, jalgrattasõit ja jooks – tuleb Tääril enda sõnul välja jooksmine. "Ujumisega on see probleem, et nii palju inimesi on ühekorraga vees ja siis on ujumine hoopis teistmoodi kui tavapuhul, kui keegi teine ei sega."

Üldvõitja jälle sama

Klassikalise ujumiskostüümiga ja sukeldumisülikonnaga ujujad võistlesid eraldi klassis. Vee-

randolümpia distantsi kiireim mees kalipsoujujaist oli Ivo Härms, kes edestas Tääri umbes viie minutiga. Kärmeim oli samuti kalipsoga ujunud Kairi Schmidt ajaga 0:38.57. Kiireim mees oli Indrek Salm, trikooga naistest läbis 2,5 km distantsi kõige rutem Ulla Kindel.

Poololümpia üldvõitjaks kuulutati ja rändauhinna, "Neptuni hargi" pälvis Bruno Nopponen, kes jõudis finišisse küll kolmandana, kuid oli ajaga 1:11.28 kalipsota ujujaist parim. Esimesena finišeeris kalipsoujuja Priit Ailt ajaga 1:09.46. Miniolümpia võitis harrastusujuja Mati-Markus Kullamäe ajaga 0:09.46. Lastest oli parim vaid sekundiga kaotanud kümneaastane Rinel Pius.

700 meetri ujumine toimus Pirita muuli juures, pikemad distantsid kulgesid Merivälja muulist Pirita muuli poole. Kokku läks starti 72 9–60aastast ujujat.