NUHKIMISEST HULLUKS AETUD?: 1980ndatel avalikustatud FBI toimik näitab, et Föderaalne Juurdlusbüroo tundis Ernest Hemingway tegemiste vastu teravdatud huvi. Foto: getty images/aop
Inimesed
5. juuli 2011, 07:01

Ernest Hemingway võis enesetapule viia FBI (12)

Ernest Hemingway sõber kahetseb kibedalt, et ei teinud välja kirjaniku hirmust FBI ees. Teda on aastaid piinanud kahtlus, et Föderaalne Juurdlusbüroo võis Hemingway enesetapus oma rolli mängida.

2. juulil täitus maailmakuulsa kirjaniku surmast 50 aastat. Sellal kui tema abikaasa Mary magas, tulistas 61aastane Hemingway endale Idaho kodus oma armsaimast jahipüssist kuuli pähe. Ühe versiooni kohaselt kannatas kirjanik isiksusehäire all. Teiste arvates röövis Hemilt eluisu masendustunne, et tema kui kirjaniku parimad päevad olid seljataga. Kirjanik vaevelnud depressiooni käes juba pikemat aega. Tema tervis ja silmanägemine olid halvenenud, üldseisundit halvendas alkoholism.

Nüüd aga väidab Hemingway sõber ja kauane koostööpartner, et kirjaniku enesetapule võis kaasa aidata veel üks faktor: raamatute "Papa Heming-way" (e. k ilmunud aastal 2002) ning "Hemingway ja tema maailm" autor A. E. Hotchner kinnitab ajalehes New York Times ilmunud artiklis, et menuautori hirm Föderaalse Juurdlusbüroo ees polnud tühipaljas paranoia, nagu varem on väidetud. Hemingway teadis, et J. Edgar Hooveri juhitud organisatsioon hoiab tal juba pikemat aega silma peal, pidades tema lähedasi sidemeid Kuubaga kahtlaseks.

Hotchner meenutab 1960. aasta novembrit, kui ta Heming-wayl ja tolle abikaasal Idahos Ketchumis külas käis. Neil oli plaanis iga-aastane faasanijaht. Hotchneri sõnul käitunud kirjanik imelikult. Kui Ernest ning nende ühine sõber Duke MacMullen Hotchnerile rongi peale vastu tulid, oli neil tavaliselt kombeks teha väike peatus jaamahoone vastas asuvas baaris. Ent sedapuhku kibelenud Hemingway koju. "Küsisin, miks selline rutt," meenutab Hotchner. Sõber vastas, et föderaal-agendid on Duke’il ja temal kogu tee sabas olnud. "See on kõige hullem põrgu! Jõledaim põrgu, mis üldse olla saab. Nad on igale poole oma lutikad sokutanud. Seepärast me Duke’i autoga sõidamegi – minu omas on lutikas. Kõike kuulatakse pealt. Telefoniga ma rääkida ei saa. Kirjad lähevad kaduma."

Möödunud pangahoonest, näitas Hemingway Hotchnerile kaht meest, kes seal hilisest tunnist hoolimata tööd tegid. "Audiitorid. FBI on andnud neile korralduse mu arvet uurida."

FBI toimik jälgis kirjaniku muserdumist

Paaripäevase külaskäigu jooksul jõudis Hemingway sõbrale mitu korda FBI nuhkimise üle kurta. Visiidi viimasel päeval näitas kirjanik Hotchnerile baaris kaht meest, keda nimetas agentideks.

Neile kahele vahejuhtumile järgnes Hemingway haiglaravi kuulsas Mayo kliinikus, kus talle tehti lausa 15 korda elektrišokiteraapiat. Aasta algul naasis kirjanik haiglast koju inimvarena. Seejärel üritas ta mitu korda endale otsa peale teha.

Seni on Hemingway kaebusi FBI asjus peetud paranoiaks. Kuid 1980ndail avalikustati toonase Colorado ülikooli teadlase Jeffrey Myersi palvel Heming-way FBI toimik. Üle 120 lehekülje paksune kaust kõneles teravast huvist kirjaniku vastu. FBI oli uurinud kirjaniku sõjaaegseid katseid asutada fašismivastast spioonivõrku Crook Factory.

Jaanuaris 1961 raporteeris Hemingway järele nuhkima pandud agent FBI bossile Hooverile, et kirjanik on füüsiliselt ja vaimselt haige. Kas juurdlusbüroo oli oma ülesande täitnud?