VAPUSTAV ETTEASTE: Superstaarisaatest tuntud Rosanna Lints rabas oma võimsa etteastega nii publikut kui ka kogenud muusikut Jaanus Nõgistot. See tüdruk tegi oma häälega laval mehetegusid. Foto: Joosep Martinson
Inimesed
27. juuni 2011, 06:59

Nõgisto: "Varsti väriseb Rosanna ees maa!" (63)

"Kahtlemata oli minu – ja ma arvan, et mitte ainult minu kõige suurem elamus Rosanna Lintsi esinemine. Varsti väriseb selle tüdruku ees maa!" lausa hüüab Jaanus Nõgisto pärast laupäevast Ruja tribuutkontserti "Teisel pool vett". Hüüab vaimustusest värisedes.

Kui Pärnu sadamahoones toimunud kontserdi esimese poole kõikuv helikvaliteet ja eriti agarate laste kilked välja arvata, möödus kõik tõusvas joones, kulmineerudes kahtlemata superstaarisaates tuntuks saanud Rosanna Lintsi tõlgendusega Rein Rannapi loost "Eesti muld ja Eesti süda". Kuid peale Rosanna etteaste on Nõgistol veel üks emotsioon Ruja tribuutkontserdilt kaasa võtta. "Ka mulle endale oli üllatuseks, et olin esimest korda laval koos mängimas Raul Vaiglaga. Selle energiaga, mis meil seal tekkis, võinuks mägesid liigutada," ei jää Nõgisto tagasihoidlikuks oma emotsioonide kirjeldamisel. Kuid seegi pole veel kõik.

"Mind ajas lausa nutma, kuidas Liisi (Koikson – J. K.) tõlgendas Rannapi lugu "Nii vaikseks kõik on jäänud". Selliste hetkede eest tuleks vaid tänada jumalat," ei hoia Nõgisto emotsioone vaka all. "Just Liisi tõlgenduses meenus mulle, kuidas ma seda lugu 20aastaselt mängisin. Ja nüüd olen ma 50! See on suur väljakutse, kuidas keskeas mängida nooruspõlves kirjutatud muusikat."

Nõgisto sõnul üllatas teda meeldivalt ka orkester. "Seda enam, et nad mängisid mitte ainult Rein Rannapi Ruja loomingule tehtud seadeid, vaid ka Tõnu Kõrvitsa seadeid, mis on tõeliselt keerukad ja rasked isegi elukutselistest muusikutele, rääkimata siis isetegevuslikust orkestrist, mida Reaalmažoor ju tegelikult on," tõdeb Nõgisto.

"Kokkuvõttes oli uhke kontsert. Oleks kaks proovi veel lisaks saanud teha, ei tea, mis kõik oleks välja tulnud," arvab ta. "Ainus negatiivne emotsioon või mis emotsioon, pigem must huumor oli see, et kui ma palusin lava taha tuua paarkümmend pudelit mullita vett, siis eranditult seisid seal mulliga vee pudelid."

Nõgisto hinnangul käis laupäevasel kontserdil Pärnu sadamaangaaris ligikaudu neli ja pool tuhat kuulajat, kellest suurema osa sõidutas kontserdipaika muidu Kihnu vahet kureeriv praam Amalie. Rusikareegel, kes ees, see mees, kehtis täiega ka sellel kontserdil. Kes esimesena praamile pääses, sai kontserdisaalis istuma. Suuremal osal publikust tuli püsti seista.

Aga ega siia tuldud istuma, vaid muusikat nautima, võttis ka hiljem saabunud rahvas olukorda eestlasliku rahuga. Paraku kippusid nautlemisrahu rikkuma lapsed, kes peagi isa-ema käevangust lahti said ja arvasid heaks angaari tagaosas peitust või tagaajamist mängida.

Kontserdil kõlasid Ruja parimad palad Liisi Koiksoni, Evelin Pange, Rosanna Lintsi, Taavi Petersoni ja Priit Võigemasti esituses, keda saatsid noorteorkester Reaalmažoor ning ansambel koosseisus Rene Puura (klahvpillid), Indrek Patte (laul), Jaanus Nõgisto (kitarr), Raul Vaigla (bass) ja Jaan Karp (löökriistad).