Inimesed
18. juuni 2011, 09:04

Nooruse hukas olemisest

Eesti noored ei ole kunagi olnud nii laia silmaringiga kui praegu. See tõus algas neli-viis aastat tagasi ja see kestab. Igal ajastul on olnud huligaane ja korralikke inimesi ning meie ajastul pole huligaanide protsent suurem.

Kui me ütleme, et noored loevad vähem, siis arvestades uue põlvkonna võimalusi ja väljundeid, on originaalkirjanduse lugemine lihtsalt nihkunud natukese vanemasse ikka. Ega see, et omal ajal ilmus «Madame Bovary’d» 72 000, tähenda, et 72 000 eestlast luges ta läbi!

Minu noorusajal ei saanud olla olukorda, kus 11. klassi neiu tuleb ja ütleb mulle: «Õpetaja Leesi, ma käisin Amsterdamis ja nägin Rembrandti «Öist vahtkonda», originaali.» Selleks peab esiteks teadma, kes on Rembrandt, kus linnas asub see muuseum, mis ta nimi on ja nii edasi.

Mina olen optimistlikult meelestatud ja arvan, et need õiged tegijad ei ole veel orbiidile jõudnud, nad alles õpivad. Aga varsti-varsti-varsti on meil laia silmaringiga peaminister. Varsti on meil president, keda armastab terve elanikkond, kes suudab – nagu Lennart Meri – oma meeldiva kiiksuga, oma kõnepruugiga olla arusaadav mitte ainult ühele kihile, vaid tervele rahvale, sest ta oskab suhelda ka nende kodanikega, kes meie emakeelt ei mõista.»