ÕIGE!: Festivalikriisi sel aastal pole - Rabarock stardib juba täna. Foto: Arno Saar
Saund
17. juuni 2011, 06:58

Prince’i fännid kihutagu Soome, Dolly Partoni austajad Rootsi (5)

Kes juba punklaulupeol ässamiseks oma raha needitud randmepaeladesse investeeris, ei pea oma ostu kahetsema. Eestis ajab üks rokifestar teist taga, mistap vastsed aksessuaarid kõlbavad korduvkasutuseks küll. Folkimiseks tuleb aga rahapaigutus hatustesse hamedesse teha.

Kogenud festarihuntidel pole ilmselt kostüümi-draamaga muret. Aastatega on vajalikku nassvärki ohtralt kogunenud. Sama ohtraks on muutunud kodumaiste festivalide hulk: jagub nii rokkijaile, folkijaile kui ka džässijaile. Maailmastaaride kummardajaile on pakutav napivõitu, kuid kus häda suurim, seal Soome Prince’i ja Placido Domingoga lähim. Või Riia – neil on Matia Bazar ning Positivus Festival. Või Rootsi – Linkin Park, Dolly Parton ja viimase kaks kohevat rinda on lubanud Stockholmis kohal olla. Seda polegi lõpuks nii vähe.

Eesti

Roxette

18. juulil kell 19.30 Saku suurhallis. Kontserdil saab kuulda uusi lugusid ilmunud värskelt albumilt, aga kindlasti ei jää kõlamata ka parimad lood läbi aegade. Info: www.fbi.ee

Thirty Seconds To Mars

21. juunil Tallinna lauluväljakul. Hollywoodi näitleja Jared Leto eestvedamisel tegutsev bänd on üle maailma müünud rohkem kui viis miljonit albumit ning bändi varamusse kuuluvad muu hulgas hitid "Closer To The Edge", "The Kill", "A Beautiful Lie", "From Yesterday" jpt. Info: www.30STMtallinn.com

Õllesummer

6.–9. juulini kl 17–01 Tallinna lauluväljakul. Peaesineja on The Cranberries – 8. juulil. Teiseks tippesinejaks on Queeni kuulsaim tribuutbänd Killer Queen – 6. juulil.

Sõru Jazz

18. ja 19. juunil Hiiumaa lõunatipus Sõru sadamahoones. Kahel päeval esineb ligi 50 Eesti paremat džässmuusikut, teiste seas Rebecca Kontus, Hedvig Hanson ja Kadri Voorand ning tuntud vanameistrid Tõnis Mägi, Els Himma ja Riho Sibul.

"Watergate"

17.–26. juunini peetava veefestivali peaesineja on 18. juunil lavale astuv Seal, kes peatub Pärnus oma tuuri "The Commitment Tour 2011" käigus.

Pärnu suve saabumist märgib trummide šõu "Päikese tervitamine", esinevad Pärnu taustaga lauljad Kaire Vilgats ja Liisi Koikson ning Tõnis Mägi.

Info: www.watergate.ee

"Retrofest"

15. ja 16. juulil Viljandis Järveotsal. Eesti tegijaist astuvad lavale Regatt, 2Quick Start, Nancy, Tõnis Mägi & Music Seif. Välismaa staaridest figureerivad Joy, Fancy ja C.C.Catch.

Info: www.retrofest.ee

Hard rock laager

1. ja 2. juulil Vana-Vigalas.

Info: www.hardrocklaager.ee

"Juu jääb"

15. Muhu tulevikumuusikafestival on 6.–10. juulil. Festivali kontserdid on peale Muhu Nautse-Mihkli ka Pädaste mõisas, Kuressaares GO SPA terrassil, Arensburgi Boutique Hotel & SPAs ja Abruka saarel. Lisaks Eesti tippmuusikutele on selle aasta peaesineja JAZZANOVA Live! feat. Paul Randolph (USA), samuti esinevad Ibrahim Ferrer Jr. (Kuuba), Philip Hamilton (Pat Metheny Grupist, USA), Rinneradio (Soome), DJ Ben Westbeech (UK) jne.

Info: www.nordicsounds.ee

Mõisakarneval

Mooste mõisa pargis ja karjalaudas 8. juulil. Üles astuvad Pedigree, Systeam, Barthol Lo Mejor, Kurjam, Dj Dzheimz, ODP, Toe Tag, Crystal Cloisters, Julgurid, Postuganda, Rando Sulg, SS Robot, Cat VanAmb, MRN, Raakel Bloody Raakel, Tallinn Daggers, Wrupk Urei jt. Lisaks veel Charles Bukowski ja Gunnar Grapsi mälestusloengud.

Info: www.piletilevi.ee

Hiiu folk

14.–17. juulini Kärdlas ja muudes Hiiumaa paikades. Teiste seas astuvad lavale Orelipoiss, Indigolapsed, Bonzo ja vennad Urbid.

Info: www.hiiufolk.ee

"Rock Ramp"

21.–-23. juulini Viljandi Lossimägedes ja ööklubides. Vanas lennukitehases ja klubis Rubiin toimuvatel kontsertidel esineb 34 erinäolist vaid Eesti päritolu rokk-kollektiivi, nende hulgas Kosmikud, Lenna, Winny Puhh, Popidiot, Tharaphita, Tanel Padar & The Sun, A-Rühm, Onu Bella, Shower, Dramamama, Tharaphita, Nihilistikrypt ja paljud teised.

Info: www.rockramp.ee; www.facebook.com/rockramp

"Rabarock"

17. ja 18. juunil Järvakandis. "Rabarock" on sel suvel suurem kui kunagi varem, lisandunud on terve lavajagu programmi.

Info: www.rabarock.ee

Kokkutulek – Eesti muusika festival

30. juunil kl 18 saab alguse Haapsalus muusikafestival "Kokkutulek", mis kestab kuni 3. juulini. Festivali kolmel pealaval ja ööklubis astub üles üle 70 Eesti esineja akustilise muusika viljelejatest metal-bändideni. Kokkutulekul esinevad Mahavok, Mari Pokinen, Birgit Õigemeel, Margus Vaher, Lenna Kuurmaa, Liisi Koikson, Ines, SKA Faktor, Ott Lepland, Kukerpillid, Justament, Metsatöll, Noorkuu, Pantokraator, Bedwetters, Traffic, Tanel Padar & The Sun jpt.

Info: www.kokkutulek.eu

Viljandi pärimusmuusikafestival

28.– 31. juulini Viljandi lossimägedes ja südalinnas. Teemaks on "Rütm ja pulss".

Festivali põhiprogrammis on üle 70 kontserdi, millele lisanduvad kümned esinemised Rohelisel vabalaval ja tantsupõrandal. Samuti on huvilised oodatud õpitubadesse, regilaulupessa, muinasjututuppa, pillilaadale, ööülikooli, filmiseanssidele ning mitmetele teistele lustlikele ja harivatele ettevõtmistele.

Info: www.folk.ee/festival

"Airport Jam"

5. augustil kl 17 Haapsalu Kiltsi lennuväljal. Läbi aastate on festivaliplatsil angaarides olnud erinevaid klubimuusika stiile esindavad lavad, vipi-, striptiisi- ja chilli-ala.

Info: www.piletilevi.ee

"Augustibluus"

5. ja 6. augustil Haapsalus. Sel aastal annavad tooni põnevad eriprojektid, milles teevad kaasa näiteks Tõnis Mägi, Ivo Linna, Tanel Padar, Raivo Tafenau ja Raul Vaigla. Festivali üheks peaesinejaks on aga Kirk Fletcher USAst.

Info: www.augustibluus.ee

Leigo järvemuusikafestival

5. ja 6. augustil Leigol. Eesti Hääled, Nils Petter Molvaer, Neeme Järvi meistriklass.

Info: www.leigo.ee

Viru folk

12.–14. augustini Käsmus. Festar pöörab tänavu pilgu maagilise-müstilise autorimuusika poole. Teiste seas einevad Litvintroll, Haydamaky, Jagaspace, 1001 Ööd, Tane Mahuta, Svjata Vatra, Metsatöll jt.

Info: www.facebook.com/virufolk ja www.virufolk.ee.

Alo Mattiisen 50

18. augustil kl 19 Tartu lauluväljakul ja 21. augustil kl 17 Pärnus Ammende villas. Suur Alo Mattiseni loomingu ja isamaaliste laulude õhtu. Esinejad: Ivo Linna, Riho Sibul, Maarja-Liis Ilus, Lenna Kuurmaa, Henri Laks, Raul Vaigla, Andrus Lillepea, Antti Kammiste, Ain Varts.

Info: www.piletilevi.ee

"PurFest"

Jõefestival 18.–21.augustini Maidlas, Püssis ja Lüganusel. Tesite seas esinevad Zetod ja Metsatöll.

Info: www.iise.ee

Taani

Take That

15. ja 16. juulil kl Kopenhagenis Parkeni staadionil.

Info: http://parken.dk/musik-events/take-that

Roskilde festival

Roskilde festival on 30. juunist 3. juulini, eelmöll kestab 26.–29. juunini.

Kohal on Arctic Monkeys, Desolate, Iron Maiden, Kings of Leon, Mastodon, M.I.A. PJ Harvey, The Strokes jt.

Info: http://roskilde-festival.dk

Läti

"positivus"

15. ja 16. juulil Lätis Salacgrivas. "Positivus" on suurim muusika ja kunsti festival Baltimaades. Üles astuvad Editors, James, Hurts , Röyksopp, Mark Ronson & The Business Intl., Beach House, Alcoholic Faith Mission, Alina Orlova jt. Info: www.positivusfestival.com

Matia bazar

Itaalia popparid esinevad 8. augustil kl 19.30 Riias Dzintarsi kontserdisaalis. Info: http://www.artmusic.lv/

"Slavic Jurmala"

Rahvusvaheline slaavi muusikafestival on 24. augustil kl 19.30 Dzintarsi kontserdisaalis. Info: www.devro.lv

Soome

Prince

21. juulil kl 20 Helsingi Hartwall Arenal.

Info: www.hartwall-areena.com

Brian Setzer

22. juulil kl 18.30 Helsingi jäähallis. Rockabilly legend Brian Setzer väisab Helsingit oma uue "Rockabilly Riot" tuuri raames. Tegu on suurejoonelise rütmimuusika ilutulestikuga, mille kulminatsiooniks on Stray Cats kava. Info: www. piletilevi.ee

Pl?cido Domingo

24. augustil kl 20 Helsingi Hartwall Arenal. Ooperihiiu kontsert "The King of Opera" Soomes on ainuke Põhja-Euroopas. Info: www.hartwall-areena.com

"Tuska"

22.–24. juulini Suvilahtis Helsingis. Metallimuusika festaril astub teiste seas üles ka Goresoerd.

Info: www.tuska-festival.fi

"Provinssirock"

17.– 19. juunini Seinäjoel.

Info: www.provinssirock.fi

"Ruisrock"

8.–10. juulini Ruissalos Turus. Kohal on The Prodigy, The National, Paramore, Hurts, Primus, Carpark North, Nekromantix jt. Info: www.ruisrock.fi

Rootsi

Linkin Park

14. juunil kl 19.30 Stockholms Globe Arenal.

Info: www.globearenas.se, www.livenation.se ja www.musicforrelief.org.

Dolly Parton

27. augustil kl 19.30 Stockholmis Globe Arenal.

Info: www.globearenas.se, www.dollypartonmusic.com, www.livenation.se

Ungari

Sziget festival

8.– 5. augustini Budapestis. Tänavuse festari tõmbenumbreiks on tuntud Roma telk, mis tähistab oma 10. sünnipäeva, ning uued lavad Europe Stage ja Central Eastern European Travelling Funfair.

Info: www.szigetfestival.com