Inimesed
16. juuni 2011, 15:38

Eesti kunstniku maal teenis omanikku kringlikandikuna (1)

Andres Eilarti ja Aavo Koka koostatud reisijuht "Pintsliga tõmmatud Eesti", kus fotode asemel on Eesti kaardile paigutatud maastikumaalid, üllatab kunstisõpru ja -võhikuid 150 maastikumaali reproga. Mõistagi on enamikel neist oma lugu jutustada

.


Nii jutustab Eilart, et raamatusse on valitud Eesti kunstiklassiku Endel Kõksi senitundmatu maal Navesti jõemaastikuga, mis ei pääsenud kellegi koduseina ehtima, vaid oli aastaid kasutuses hoopis kringlikandikuna. "Keegi ei teadnud, et sellele tahvlile on oma teose maalinud üks Eesti hinnatumaid kunstnikke," ütles Eilart Õhtulehele.


Kõksi kringlikandik pole ainu üllatuskülaline. Reisijuhis leidub neid teisigi. Näiteks annab teos teada, et vene maalikunstniku Ivan Śiśkini maailmakuulus "Hommik männimetsas" ehk "Kolm Karu on suure tõenäosusega maalitud Eestis Narva-Jõesuu lähistel. Palju on Eestis maalinud ka teine vene kunstnik Ivan Aivazovski, kelle maalitud Tallinna reid on praegu ilmselt kõige kallimalt müüdud Eesti motiiviga maal üldse.


Kuid lisaks kuulsatele meistritele on autorid raamatusse tellinud mitmeid täiesti uusi töid kaasaja tuntud kunstnikelt - nii on reisjuhis esindatud Inglismaal ja Prantsusmaal menu nautiv Marko Mäetamm, kes ei olnud varem mitte kunagi maastikku maalinud.


Eilart märkis, et kuigi raamat ilmub poelettidele alles juuni keskel, on juba praegu selle vastu nii suur huvi, et enamus tiraaźist on juba müüdud: "Kirjeldamatult hea meel on tõdeda, et minu ja Aavo Koka ühine tegemine on inimestele nii hinge läinud." Raamatut, mida esitletakse Tallinnas Nordea pangahoones homme, on lisaks maastikumaalireproile ka Eesti kaardid, mille abil on võimalik igaühel minna maalil kujutatud maastikke vaatama.