PUHTA RÕÕMU ALLIKAL: Stig ütleb, et tavaline motoroller on tema jaoks veidi kohmakas, uuel elektrimootoriga tõukerattal mööda Tallinna tänavaid kruiisida on aga tõeline nauding: «See on puhas rõõm!» Foto: Erakogu
Inimesed
15. juuni 2011, 06:57

Stig Rästa ostis elektritõukeratta: "Selle jaoks pole isegi lube vaja!" (30)

"Proovima peab kõike. Ja kui saab midagi lõbusat teha, siis olen alati nõus," ütleb Outloudzi solist ja Kroonika lugejate poolt Eesti seksikaimaks meheks valitud Stig Rästa, kes eelistab linnas liikuda elektri jõul liikuva tõukerattaga ning läheb reedel spetsiaalselt tema jaoks ehitatava vormelpaadiga Pärnusse veefestivalile "Watergate" jaburate veesõidukite võistlusele.

Stigi elektritõukeratas kogub kiirust kuni 24 kilomeetrit tunnis. "Meie tänavatel tundub see kohati isegi liiga kiire – tegemist on ju väikese liiklusvahendiga ning kiirus tundub seetõttu oluliselt suurem," räägib Stig, kes tegi sellega oma esimese sõidu umbes kuu tagasi koduõuel Kadriorus.

Stig tunnistab, et idee selline sõiduriist osta napsas ta fotograaf Kalle Veesaare fotostuudiost. "Käisime seal bändist pilte tegemas. Kallel seisis sarnane masin nurgas. Proovisin natuke sellega seal ringi sõita ja tundsin, et pean ka endale midagi nii lõbusat muretsema. Roller on minu arvates veidi kohmakas ja seda tõukeratast saan igale poole – ka siseruumidesse – kaasa võtta," naerab ta, et tegemist on väga mitmekülgse masinaga.

Stigi sõnul on ratas niivõrd hea, et sellega õnnetusse sattuda on peaaegu võimatu. "Kukkunud ma ei ole ja kuna rehvid on päris paksud, siis ei ole sellega ka ohtu äärekividest üle sõites kummuli käia. Isegi metsavaheteed ei tekita probleeme," lausub ta.

Kogu lõbu läks Stigile kokku maksma natukene üle 200 euro, mobiilne sõiduvahend on tellitud ühe ettevõtte kaudu Ameerikast. "Sellise sõiduvahendi jaoks pole isegi lube vaja!" hõiskab mees, ehkki autojuhiluba on tal juba ammu olemas. Aga suvel seisab auto maja ees: "Eelistan soojal ajal jalgratast ja nüüd siis seda uut masinat ka."

Läheb vormelpaadiga "Watergate’ile"

Väheke elektritõukerattast: 17. juunil osaleb Stig suvise festivali "Watergate" raames korraldataval jaburate veesõidukite rallil. Võistluse tarvis ehitab talle paadi Pärnus tegutsev meeskond, kus löövad kaasa puusepp Viljar Viik, disainer Marit Murd ja restauraator Ena Kõrv. Töökojaks kohandatud angaaris on osa aluse kerest juba kibeda töö tulemusel ning kavandite alusel valmis. "Karkass pärineb Eesti ajast ja tegemist on vana süstaga. Me oleme teda restaureerinud, renoveerinud ja putitanud, et ta oleks sõitmiskõlbulik, sest senini on ta olnud vaid kaunis eksponeerimisasi," räägib ehitusmeeskonna liige Ena Kõrv. Stigi vormelpaat saab olema neli meetrit ja 30 sentimeetrit pikk ning meetri jagu lai. Ehitusel kasutatakse puitu, plastikut ja õhuballoone.

"Kui aus olla, ei kujuta hästi ette, kuidas ma sellega sõitma hakkan," on Stig pisut skeptiline. Sellegipoolest ei hakka ta ehitajaid õpetama ja jätab aluse ehitamise täielikult nende hooleks. "Kuna usaldan oma meeskonda, ei hakka ma ehitusel ise sõna võtma."

Esimesel sõiduriistaga seotud töökoosolekul oli Stigil peas valge kiiver – just selline, nagu tema nimekaimul populaarses autosaates "Top Gear". "Kindlasti kannan sama kiivrit ka võistlusel. Väidetavalt olevat see ka õige The Stigi kiiver saatesarjast "Top Gear"," pajatab kohalik Stig, kes on suur "Top Geari" fänn. "Olen vaadanud ära kõik seniilmunud osad ja kavatsen jälgida ka tulevasi."

Kas Stig on tõesti ekstremist, et tavapärasest nii erinevaid sõidukeid eelistab? "Üritan ekstreemsusi otsida mõistuse piires," vastab ta, et ei ütle ära ühegi spordiala harrastamisest – olgu selleks siis rallirajal autoga kihutamine või mägedest lumelauaga allatuhisemine. "Proovima peab kõike. Ja kui saab midagi lõbusat teha, siis olen alati nõus."