MÄLESTUSEKS: Oma helkurvestile said loodava hariduskeskuse patrooni ja kaitseministri Mart Laari allkirja nii motobandelased kui ka nende tagapinkidel sõitnud kaaslased. Foto: Mati Hiis
Inimesed
9. juuni 2011, 07:04

"Voose on ju kõikide Eestist läbi käinud teede ristumispaik!"

"Kui noored mehed esimest korda minu juurde tulid, sain aru, et see ei ole lihtsalt hull idee – see oli väga, väga hull idee!

Aga minule sellised ideed meeldivad," seletab kaitseminister Mart Laar, kuidas temast sai patroon seltskonnale, kes tahab Tallinna külje all Voose külas rootsiaegse kõrtsihoone uuesti üles ehitada ja sinna Eesti Ajaloo Hariduskeskuse rajada.

Idee on iseenesest lihtne: nagu ühes korralikus külas ikka, oli ka Voosel aastasadu oma kõrts, mis nüüdseks lagunenud. Tuli kokku seltskond entusiaste, kes nimetas end Voose Kõrtsi Päästmise Ühinguks. Kulus aastaid mõtteid, plaanimist ja projektimist, kuni lõpuks välja mõeldi, et Voosele tuleb Eesti Ajaloo Hariduskeskus. Mitte vabaõhumuuseumi koopia, vaid igati moodne hoone (ehkki väljanägemiselt õlgkatusega palktare), kuhu siseneja silme ees avaneb multimeedialahendusena kogu meie riigi ajalugu Kalevipoja jalajälgedest kuni tänapäevani.

Motobande aitab raha koguda

"Eestlastel oleks juba aeg aru saada, et meie ajalugu ei tehtud ainult Tallinnas või Tartus. Seda tehti ka Mõnistes, Tarvastus ja siinsamas Voosel," ütleb Laar. "Sellest ei saanud aga aru näiteks neiu, kellel oli voli Euroopa raha ligi tuua. Kogu projekti ainsaks miinuseks oligi tõenäoliselt see, et see pidi sündima just Voosele. Aga Voose on ju kõikide Eestist läbi käinud teede ristumispaik! Sellest külast on läbi käinud kõik meie väikesest riigist üle rullunud sõjad – ristirüütlitest tsaaride ja kuningateni välja. Voose pinnal on astunud Karl XII ja Peeter I, teomehed, kes käisid endale õigusi nõudmas ja vabadussõdalased. Siin on oma võitlemisi võidelnud Erna retkelased ja metsavennad. Ning tõenäoliselt oli just Voose kõrts vanim kuni viimase ajani säilinud trahter," arvab ajaloolasest kaitseminister. "Seepärast ongi põhjust seda uskumatult hullu projekti südames hoida. Ja uskuda võib-olla ka imedesse."

Ametnike asemel on hariduskeskusele õla alla pannud 30 Eesti kultuuritegelast ühendav Kultuurne Motobande, kes esmaspäeval juba neljandat korda kolmeks päevaks mööda Eestit liikvele läks. Kui mullu kogusid nad oma tuuril raha Peterburi Jaani kiriku sepisväravate taastamiseks, siis tänavu teevad nad seda just Voose kõrtsiprojekti heaks. Muide, Voose on motobande heategevusrännakute ühe vedaja, Kanal 2 uudisteankru Tanel Talve koduküla. Ja seal hariduskeskuse patrooni Mart Laariga kohtudes Kultuurse Motobande esimene rännakupäev lõppeski.

Hakatuseks kinkis Kultuursesse Motobandesse kuuluv Kuningas Arthuri Fondi esimees Mart Mikk hariduskeskusele seemneks tšeki 3500 eurole. Kokku rehkendavad hariduskeskuse inimesed umbes kolme miljoni euroga. Hilissuvel läheb töö juba lahti.