«Vabadus on paradiis» Hanna Haring, Joanna Kivihall, Sille Sarapuu ja Triin Kullerkupp said idee noortevangla subkultuurist, kus on nii vabaduseiha kui ka aheldatuse ängistust. Lendlev sifoon sümboliseerib päikest ja vabadust, mida piirab kontrastne karm nahk. Disainerite arvates kannaks selle kõige paremini välja kas Pink või Angelina Jolie. Foto: Tairo Lutter
Inimesed
6. juuni 2011, 07:00
Vaata galeriid!

"ERKI Moeshow": igas kollektsioonis on totakust (2)

"Igal aastal "ERKI Moe-showle" minnes loodan naiivselt, et kukun üllatusest pikali," ütleb Jaanika Terasmaa Eesti Moedisaini Liidust. "Aga tegelikult on juba väga hästi, kui sealt tuleb välja 3-4 vinget tegelast, kes tulevikus veel edasi arenevad."

Tänavuselt šõult pakub ta välja kolm nime, kellest võiks juba lähitulevikus suured tegijad saada. Terasmaa terase pilgu alla jäid sel nädalavahetusel EKA moedisaini 3. kursuse üliõpilane Laivi Suurväli ja 3. kursuse nahakunsti üliõpilased Karin Kallas ja Olga Jazepova.

"Laivi Suurvälja latekskostüümid üllatasid värske pilguga. Öeldakse, et lateks on odav lähenemine, aga odavust seal küll polnud, oli hoopis detailiderohkus ja dekoratiivsus. Samuti olid hästi lahedad Karin Kallase ja Olga Jazepova jalanõud. Disainerid võiksid neid kasutada!"

Terasmaa möönab, et kuna tema tunnustus tuleneb puhtalt moedisaini seisukohalt, ei kattu see enamiku publiku arvamusega. Publik tuleb paljuski vaatama šõud, nii juhatas kollektsiooni "Vabadus on paradiis" sisse räppar. "Hästi erkkimoeshowlikud oli nahakunsti magistrandi Artjom Babitski "A Mystery Cup" kübarad – selliseid etteasteid tahaks rohkem näha, mis panevad naeratama ja ootama, et mis veel järgmisena tulla võib!"

Räpp, müstilised kübarad ja hull esteetika

Hullu esteetikaga oli välja tulnud prantslanna Tata Christiane, kes oli miksinud kudumeid ja siidi

hiphopilike sääriste ja tenniskingadega: "See oli nii metsik lähenemine disainile, nii koleda ja ilusa piirimail, et ma ei oska isegi seisukohta võtta!" sõnab Terasmaa ja märgib, et Eestist ilmselt sellise lähenemisega disainerid sirguda ei saagi, kuna meil ei ole õppesüsteemil kaugeltki nii loomingulist suunitlust.

"Kui paar-kolm aastat tagasi tegid arhitektuuritudengid vapustava etteaste, siis nende tänavune "Fold Yourself" oli aga läbikukkumine, neid lennukite volditud detaile ja muud on juba ammuilma nähtud," hindas Terasmaa. "Aga ega esimeselt kursuselt ei saagi palju oodata."

Samas kiidab ta moestilistika 1. kursuse tudengite tööd "Ideevorm: seelik", kus modellid käisid laval, eri paarist sokid jalas – ja seelikust kui kontseptsioonist olid üliõpilased oma juhendaja Marit Illisoni käe all loonud terviku. Üks seelik meenutas putukakookonit, teine oli inspiratsiooni saanud arhitektuurist jne. "Ümberringi inimesed küsisid üksteiselt, mis see veel on," muigab Terasmaa. "Aga mulle meeldib kontseptuaalne lähenemine. Londonis tegime ükskord papist kohvitopsidest sellise eseme, mida sai kasutada nii toolikatte kui ka kleidina – selline kaks ühes. Idee töötas!"

Paari kollektsiooni iseloomustas Terasmaa väljendiga "pudru ja kapsad": "Seda viga juhtub tihti, kui liiga palju eri käekirjaga disainereid oma ideed kokku paneb. Aga selles mõttes olid need õiged "ERKI Moeshow" kollektsioonid, et neis oli kõike, sealhulgas parasjagu totakust."