«TULEB PIDU VÕI EI TULE?» küsis Nick Van Eede lavale astudes. Päikesetõusuhakul Käsmust lahkunud rokilegendi rõõmuks kestis 80ndate pidu varaste hommikutundideni. Foto: Tairo Lutter
Inimesed
6. juuni 2011, 07:00

Rokilegend Nick Van Eede tutvus oma saatebändiga alasti olles

"Neil, kes peavad mind ühehitimeheks, on täiesti õigus. Ma olen uhke selle laulu üle, mis elab igavesti," kinnitas reede õhtul Käsmus esinenud superstaar ja rokilegend Nick Van Eede.

Nimelt on tema 1986. aastal laineid löönud laul "(I Just) Died In Your Arms Tonight" nõutud veerandsada aastat hiljemgi.

Nick Van Eede muheleb, et tegelikult oli tema ja ansambli Cutting Crew näitajad kolm hitti ja kolm miljonit müüdud plaati. "Aga lugu, mida laulavad kaasa inimesed kogu maailmas, paneb mind uhkust tundma," kinnitab mees.

Esialgu keeldus "Paradoksi" laulust

Inimesed armastavad tema sõnul meloodilist muusikat. "80ndad oli viimane dekaad, kui seda tehti. 90ndatel sündis koos tehnoloogia arenemisega räpp ja kõik muu tümps, mida on raske kaasa laulda," kõneleb ta.

Et just 80ndate muusika on inimestel hinges, tõestas Nick Van Eede esinemine koos oma bändikaaslase Gareth Moultoni (Cutting Crew) ning eestlastest pillimeestega Käsmu kontserdil "Power of the 80s".

Oma eestlastest saatebändimeestega esimene kohtumine on seik, mis jääb rokilegendile kauaks meelde. "Me kohtusime alasti olles," muheleb Nick Van Eede.

Nimelt kohtus ta oma saatebändiga saunas ning eestlaste saunakultuur avaldas britile muljet. "Meil on saun pesemise koht. Siin aga juuakse õlut, räägitakse juttu ja veedetakse lõbusalt aega. Meil olid saunas isegi noodilehed kaasas, mis muutusid aegamisi nätskeks," naerab ta laginal.

Kui enne kontserti oli mees eestlastest saatebändiga esinemise osas veidi murelik, siis pärast jagub paljunäinud muusikul Raul Vaigla (Ultima Thule), Ain Vartsi (Propeller), Andrus Lillepea (Led R) ja Tarmo Sillaotsa (Ka-Funky) kohta vaid ülivõrdes kiidusõnu.

Ilmselt ka publikul, sest kui rokilegend oma tunnipikkuse esinemisega poole peale jõudis, oli püsti kaasaelajaid murulistujaist tunduvalt rohkem.

Maailmakuulsate hittide seas kõlas eestlaste jaoks maiuspalana ka Paide rokibändi Paradoks 80ndate menuloo "Ära möödu must lähedalt" põhjal ekstra selleks esinemiseks tehtud ingliskeelne "Hurricane".

Tõsi, refrääni eelistasid paljud kaasa laulda eesti keeles. See soojendas kontserdiplatsil viibiva ansambli Paradoks kitarristi ja laulja Jaan Reimi südant: "See näitab, et lugu on inimestel hinges." Reim jäi Van

Eede käsitlusega nende loost rahule ning lausus, et on veel palju vanu laule, mida tasuks aeg-ajalt üles soojendada.

Selle kinnituseks kõlas kontserdi lõpul inglise-eesti segakeelne "Kuldaja rock’n’roll"/"Old time rock’n’roll", mis ei jätnud paigale ühegi kontserdikülastaja jalga.