Eesti Draamateatris toimus ülestähendaja Pille-Riin Purje raamatu esitlus "Aitab naljast!Legend Dan Põldroosist".Foto: Arno Saar
Inimesed
3. juuni 2011, 18:01

Tiit Palu: "Dan elas nagu teiste eest ka!" (18)

"Dan oli see, kellega võis kõikidest asjadest rääkida. Temas oli olemas kaks poolt: üks oli naljamees ja teine pool oli selline lõpmatult üksik," meenutas vaid 37aastaseks elanud näitlejat Dan Põldroosi sõber Heidi Sarapuu raamatuesitlusel "Aitab naljast! Legend Dan Põldroosist".

Heidi sõnul ei sallinud Dan teesklust. "Ta võis olla halastamatult aus. See võis mitte meeldida, aga ta ütles alati otse välja, mida arvas. Ja see lõputu vene hing, mis tal sees oli!"

"Muidugi oli mul seda raamatut raske lugeda", ütles näitleja Dan Põldroosi lesk Ketlin. "Samas aga tundsin ma raamatu igalt leheküljelt ära samasuguse vana hea Dani, millisena mina teda mäletan."

"Dan elas nagu teiste eest ka," ütles Dani lähedaseks sõbraks olnud praegune Pärnu "Endla" teatri pealavastaja Tiit Palu. "Kui mõelda, kui lähedased olid talle vene kultuur ja eriti vene kirjandus, siis ehk ta elaski vene kirjanduse kangelaste kombel- igatahes mitte alalhoidlikult."

"Dan elas nii, nagu paljud meist tahaksid, aga lihtsalt ei julge," on Palu kindel."Žanrilt võib selline elu küll olla traagiline, kuid sama sisult õige," lisas ta. "Traagiline on just see, et see elu nii lühikeseks jäi," ütles Daniga juba gümnasistina sõbrunenud Palu.

Sõbra sõnul oli Dan selline mees, kes ütles: "Ükskõik, kui sitt sul ka pole, välja seda näidata ei tohi!"

"Ja ega ta näidanud ka. Sest avalikkus tunneb teda kui husaari, kes alati naeratades läheb läbi paksu ja vedela ja kellele nagu miski pole püha. Aga tegelikult sisimas oli ta ikka erakordselt tundlik," ütleb Palu. "Kindlasti poleks minust teatrimeest saanud, kui mul poleks olnud sellist sõpra," kinnitas ta.

"Danist räägib minu raamatus kokku 56 inimest," ütleb Dani elulooraamatu "Aitab naljast! Legend Dan Põldroosist" koostaja, teatrikriitik Pille-Riin Purje. "Olen neile kõigile väga tänulik, samuti ka nendele inimestele, kes intervjuudest keeldusid. Otsekohesuse eest," ütles Purje.

"Dan tegi inimestes mingid uksed lahti. Mul oli intervjuusid tehes väga huvitav jälgida, kuidas Dani sõbrad ja tuttavad teda nägid ja mõistsid. Minu eriline tänu kuulub Dani emale Jelizaveta Põldroosile ja teatri "Varius" juhile Heidi Sarapuule. Kõhklesin raamatut alustades kaua, kas mul ikka on Daniga ühine veregrupp. Heidi veenis mind, et see on nii. "Varius" oli see teater, kust Dan alustas ja mul on heameel kõikide nende inimeste üle, kes on Dani rolle "Variuses" näinud," ütles Purje.

Teatriloolaselt ja-kriitikult Pille-Riin Purjelt on varem ilmunud raamatud "Jüri Krjukov. Rolliportreed ja mälestuskillud", "Kuraditosin näitlejat "Hiirelõksus"", "Jüri Järvet. Narr ja Kuningas" ja "Johannese passioon. Rakvere Teatri lavastuse vaatlus".