ESINES VAPRALT: Liisi lauluhääl ei reetnud pühapäeva õhtul vahepeal kaotsi läinud häält, küll aga harilikust veidi säratum lavaline olek. Teise looga – norrakeelse hällilauluga – pälvis Liis kohtunikelt kiitust. Foto: MATI HIIS
Üritused
31. mai 2011, 07:09

Hääle kaotanud Liis Lemsalu võttis appi viipekeele ja sõnumid (15)

Kahes viimases "Eesti otsib superstaari" finaalsaates maadles Liis Lemsalu ära läinud häälega. Lauluhääle hoidmiseks tuli tal rääkimisest sootuks loobuda.

"Kuulsin oma tütre häält vaid siis, kui ta saates laulis," kirjeldab Liisi isa Marek Lemsalu läinud nädala teist poolt. Kaasfinalistidega suhtles Liis viibeldes.

Liisi endisest profijalgpallurist isa Marek Lemsalu sõnul oli tütar veidike tõbine juba enne ülemöödunud nädala saadet. "Juba siis ei rääkinud Liis eriti, aga pea terve möödunud nädala suhtlesime sõnumite teel, et Liis saaks oma häält hoida. Tänane (eilne – K. A.) hommik algas jälle sõnumiga," jutustas Marek eile hommikul. Päeva peale Liis kosus ja sai nii rääkida kui naerdagi. "Tunnen ennast praegu juba palju paremini," kinnitas neiu eile pärastlõunal. Tütrega kokku saanud Marek rõõmustas: "Mul on hea meel, et ta on oma hääle tagasi saanud."

Et Liis elab praegu hotellis, pole pereliikmed teda päevast päeva kõrvalt näinud ja tema ravimises osalenud. "Ma arvan, et Liis oli kindlasti mures. Ta on ikkagi noor tüdruk ja see on talle esimene kogemus, kus pingemoment on juba nii pikalt kestnud. Saates oli näha, et ta piinles. Ema tundis seda isegi natuke paremini – nägi näost ära, kuidas tütrel olla on."

Üleeilse saate ajal tegi Liisi vanemate süda saltosid. "Mul on see asi võib-olla natuke kergem. Ma olen elus pidanud aastast aastasse sellist pressi taluma. Aga naisel oli, ma arvan, väga-väga raske. Tal ei olnud juba eelaimdus ka enne saadet kuigi hea. Ema südant ei peta, eks ju!" võrdleb Marek. "Teise laulu laulis Liis minu meelest väga hästi ära. Kui see hääl nüüd vastu peab, siis ma arvan, et tal on veel varu," kiidab ta.

Häält mõjutas vähene laulukogemus?

Marek oletab, et tütre hääleprobleeme võiks tekitada see, et tal on all vaid kaheaastane tõsisem laulupagas. "Liis ei ole veel piisavalt pikalt trenni teinud, põhi ei ole piisavalt hea ja nüüd peab ühtäkki kogu aeg pingutama – iga nädal ja päevast päeva – kõrget häält kasutama. See on normaalne asjade käik, kes meist siis rauast on?" arutleb Marek.

Seni on pere Liisi esinemistele kaasa elanud teleri vahendusel. "Stuudios on käinud Liisi head sõbrad, kes on andnud talle positiivset emotsiooni. Aga järgmises saates oleme me kindlasti kohal ja loodame, et saame siis kõik koos rõõmustada," räägib Marek.

Liisi kaasfinalist Artjom meenutab: "Liis suhtles meiega enamjaolt viipekeeles, kuid ta energilisus jäi samaks ja ta võttis kõikidest üritustest aktiivselt osa." Nii tema kui ka Triin ja Rosanna olevat tõbist konkurenti kõigiti toetanud: "Elasime Liisile pühapäeval kõik väga kaasa ja hoidsime pöialt, et tal kõik noodid hästi välja tuleks."

Liis pole enda sõnul kunagi varem pidanud niiviisi häält hoidma, et ei tohi õieti rääkidagi: "Alati on olnud mingi tervenemisaeg, mis pole iialgi olnud nii piiratud kui praegu. Vaikimine kandis õnneks vilja." Ta tunnistab, et lavale minnes on alati väike hirm sees, nii et hääleprobleem ei teinud teda pelglikumaks. "Mu autopiloot ei töötanud oma täies hiilguses, kuid selleks peab mingil määral alati valmis olema, et kõik ei pruugi õnnestuda," hindab Liis oma üleeilset esitust. Kohe pärast saadet sai ta nõuandeid kohtunik Maarja-Liis Ilusalt: "Maarja-Liis soovitas oma häält hoida, tarbida palju vedelikku ja hingata kuuma auru."