Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
7. mai 2011, 09:01

Katre Jaani: ma pole kunagi pidanud Getterit keelama! (17)

"Getter oli ingellik laps!" kiidab eurolauljatari ema Katre tütart. "Ta vaatas, kas meil on kodust lahkudes kõik asjad, mis vaja. Samuti võisin poes rahulikult ringi jalutada, ilma et oleksin pidanud kogu poe mänguasjadest tühjaks ostma," meenutab ta, et Getter olnud juba põnnieas asjalik.

"Oma väiksematega koos ma pigem poodi ei läheks!" naerab Katre, kellel on ka kolmene tütar Kalli Karmel ja viiene poeg Jan Lucas. "Poeg on pesuehtne Kaksik – kas Duracell’ist kaskadöör või kurvakujurüütel – ja kogu aeg peab jälgima, et ta mingi salasigadusega hakkama ei saaks. Getteri puhul ma selliseid asju ei mäleta. Ma pole pidanud teda praktiliselt kordagi keelama, vaid pigem suunama."

Küll on aga Getter kutsunud korrale teda: "Kui ma kodus liiga kõvasti naersin, tobeda intonatsiooniga rääkisin või nägusid tegin, oli väiksel Getteril kombeks öelda: "Vaata, et sa väljaspool kodu nii ei tee!"

Emadepäev on peres au sees

Emadepäev on Jaanide peres au sees. "Oi, selles mõttes ei kasva me eales suureks! Kõik päkapiku-jõuluvana-munapühade-isade-emade-jaanipäevade traditsioonid jäävad alatiseks kestma," naerab Getter. "Hommik algab ikka üllatusega – mõni kunstiteos, koristatud tuba või omatehtud kaart –, mille juurde käib alati ka omatehtud tort. Päeva peale kogume emad-vanaemad kokku ja tunneme üksteise olemasolust rõõmu," kirjeldab ema Katre tüüpilist emadepäeva nende peres.

Tänavu jääb emadepäeva ühine tähistamine ära, sest Getter valmistub poolteise tuhande kilomeetri kaugusel Düsseldorfis esindama Eestit Eurovisioni lauluvõistlusel. "Tundub, et emadepäev laheneb sel aastal läbi Skype’i. Kuidas küll inimesed vanasti hakkama said, kui asi postitõlla kiirusel edenes?" imestab Katre.

Getter ja Katre kinnitavad kui ühest suust, et on nagu parimad sõbrannad. "Mul on hea meel, et mul on noor ema (Getter on 18, Katre 37 – K. A.). Kui väljas käime, siis kiputakse arvama, et me oleme õed," muigab Getter. "Uskumatu, kuidas vanusedistants mingil hetkel lihtsalt kaob!" nõustub ema. "Ka meie sõbrad-tuttavad on segunenud – ei ole enam minu või tema, vaid meie sõbrad. Kõik sünnipäevad, koosviibimised, filmiõhtud on meie sõpradega. Kuna töö on meie hobi, saadab kõiki tegevusi sõpruskond. See ühendab," selgitab koreograafi, koolitaja, erinevate ürituste lavastaja ja läbiviijana tegutsev Katre.

Ema-tütre vahel valitseb suur usaldus. "Räägime kõigest ja oleme alati teineteisele toeks. "Kõige sagedamini küsime nõu esinemiste ja riietuse ning suhete kohta – kuidas läks, kuidas sobib, mida teine tunneb. Me räägime otse, ilma ilustamata," kirjeldab Getter. Ema lisab: "Ma ei ole inimene, kes oma muret naljalt kellelegi kurtma läheb, aga kui ma üldse kellelegi räägin, siis on see Getter."

Getter: vabakasvatus motiveerib!

Katre ei mäleta kordagi, mil nende suhetesse oleks eksinud tüliõun. "Me ei olegi otseselt vaidlema läinud. Hoiame selleks liialt kokku, et stress meie vahele mahuks! Kui midagi kardinaalselt ei ühti, siis arutame läbi, miks ei ühti. Inimene tõmbub krampi, kui võtta tema suhtes sõjakisapoos, siis sa ei saavutagi mingit kontakti. Lapsed on mind õpetanud 60ni lugema: kui enne seda on tunne, et tahaks kedagi hammustada, siis pärast ei tundu asi enam nii hull," põhjendab ta.

"Ema ei ole pidev keelaja. Piisab ühest tema pilgust," naerab Getter. Tema meelest on ema teinud õigesti, eelistades vabakasvatust: "Paraku on nii, et kui vanemad panevad lapsele paika kindlad reeglid, siis ei taheta neist väga kinni pidada. Usaldus on see, mis piirid paika paneb ja motiveerib! Ma võin minna, kuhu soovin, ja teha, mida soovin, aga me oleme alati ühenduses. Ei tuleks kõne allagi, et ma jääks kuhugi kauemaks ja ei hoiataks helistades või sõnumiga ette!"

Ka tema valikut lauljaks saada polevat ema otseselt suunanud: "Meie elustiil on selle sujuvalt nii kujundanud." Katre selgitab: "Me oleme loovperekond. Kõik laulavad, tantsivad ja joonistavad. Pereisa Virgo mängib metal-bändis Räppsodi ja kütab allkorrusel proovi teha, Getter laulab üleval oma aariaid ja mina püüan keskmisel korrusel muusikale lavastada. Ka meie pisikesed kutsikad laulavad suure häälega."

Getter küsib emalt enim nõu lavalise liikumisega seoses. "Samuti on mul kombeks enne esinemist emale laule laulda, et ta soovitaks, mida võiks paremini teha või siis mida mitte teha." Hetkel on elutempo aga nii kiire, et "Eesti laulu" "Rockefeller Streeti" šõud nägi Katre esimest korda alles Nokia kontserdimajas.