AEGUMATU ILU: Maailmakuulsad moekunstnikud on ühel nõul, et prints Williami mõrsja Kate Middletoni pruutkleit oli oma lihtsuses ülimalt elegantne ja paslik. Foto: AFP/scanpix
Inimesed
3. mai 2011, 06:57

"Seda pruutkleiti võiks kanda isegi Kate’i tütar!" (2)

Britid olid novembrikuisest kihluse väljakuulutamisest saadik palavikuliselt arutlenud, kes küll disainib prints Williami mõrsja Kate Middletoni pruutkleidi. Nüüd on maailmakuulsad moeloojad ühel nõul: nende kolleegi Sarah Burtoni loodud elegantne rüü läheb ajalukku.

New York Times kirjutab, et kui pruutkleit viimaks avalikkuse ette jõudis, polnud see mitmes mõttes üllatav. Võis oletada, et Kate tellib oma elu tähtsaima päeva riietuse briti disainerilt ning et see on lühema slepiga kui Williami ema Diana 7,6meetrise sabaga pulmarüü. Alexander McQueeni moemaja loominguline juht Sarah Burton (36) disainis kuninglikule pruudile rüü, mis on tulevase kuningannatiitli vääriline. V-kaelusega atlasspihik läks sujuvalt üle 2,7meetrise vedikuga seelikuosaks. Käiseosa oli käsitsi tikitud pitsist. Lihtne, elegantne ja kaunis.

"See kleit peab ajahambale vastu."

Maailmakuulsad moekunstnikud tunnustavad kolleegi tööd. Hurmavate õhtukleitide loojana tuntud Oscar de la Renta ütles New York Timesile, et Kate Middletoni pruudirüü oli ideaalne – kuna laulatus oli väga traditsiooniline, oli seda ka kleit. "Mulle meeldis, et kleit polnud suurustlev – sellel polnud 50meetrist vedikut ja liigseid tikandeid. Väga traditsiooniline kleit rabavalt kauni tüdruku jaoks, kellele polegi palju vaja."

"See on selline kleit, mis peab ajahambale vastu," usub Badgley Mischka disainiduo liige Mark

Badgley, kes võrdleb Kate’i kleiti 1950. aastate ballikleidiga. "Nii ajatu, et isegi Kate’i tütar näeks selles 30 aasta pärast imekaunis välja."

Printsess Diana kuulsa sefiiritordikleidiga võrreldes mõjus Burtoni disain ülimalt tagasihoidlikult. Diana oli 1981. aastal prints Charlesiga abielludes tõeline muinasjutupruut – pöörases taftivahus ja sellise slepiga, mis hobukaarikusse tema isa kõrvale vaevu ära mahtus. "Too kleit oli oma ajale kohane – nii külluslik, natuke üle pakutud –, kuid ta räägib teistest aegadest," toonitab moekunstnik Narciso Rodriguez, kes 1996. aastal disainis ülimalt lihtsa liibuva siidkrepist kleidi, milles abiellus John F. Kennedy juuniori väljavalitu Caroline Bessette. "Kate’i juures tundus mulle nii kaunis see, et mulle meenus Grace Kelly kleit, kuigi see oli teistsugune. Need kaks kleiti on ajatud hetked keset ajavoolu."

Hollywoodi näitlejatar Grace Kelly astus 1956. aastal Monaco vürsti Rainer’ga altari ette tõesti sarnases kleidis. Mõlemad olid liibuva pitsist korsetiosaga ballikleidid, ent Grace’i rüül oli kõrge krae ning käised ei paistnud niivõrd läbi. Kate Middletoni sümpaatia V-kujuliste kaeluste vastu on aga teada.

20aastane Diana oli pulmapäeval otsekui ehmunud talleke. 29aastane Kate on juba elunäinud noor naine, pealegi oma printsiga ligi kümme aastat koos olnud. Sellest rääkis ka tema kleit. "Kate kandis kleiti, mitte kleit ei kõnelnud tema eest," ütleb mitmetele kuulsatele naistele pruutkleite disaininud firma Priscilla of Boston juhtiv moestrateeg Kimberly Lee Minor.

Tunnustatud disainer Carolina Herrera kiidab Kate’i, et too ei lasknud pulmaeelses tohuvabohus endale pähe istuda. Burton on toonitanud, et tegi pruudiga kleidi loomisel tihedat koostööd. "Kate teab täpselt, mis talle sobib," ütleb Herrera. "Diana oli selle suure kleidiga nagu pisike tüdruk."

Tulekul käistega pruutkleitide buum?

Sinine kleit, mida Kate Middleton kandis kihlusest teatamisel, vallandas noorte naiste seas täieliku buumi.

Nüüd ennustatakse, et ta võib muuta ka pruutkleiditrende. "Kümnest tüdrukust üheksa tahavad õlapaelteta kleiti," ütleb Lee Minor. Ta märgib siiski, et kaks hiljutist staarpruuti – kinnisvaramogul Donald Trumpi tütar Ivanka ja seltskonnanäitsik Nicole Richie – eelistasid õlgu varjavat fassongi. "Nüüd kaldub kaalukauss käiste poole," usub Minor kuningliku pruudi mõju.

Briti kuningakoda on teada andnud, et Kate’i pruutkleiti saavad peatselt näha kõik soovijad.