PUHTAKS PESTUD: Tiia Karelson nendib, et võltsitud Mägist sai põneva looga Tomasberg. Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
30. aprill 2011, 08:34

Ootamatu avastus: Konrad Mägi miljonimaal osutus teise mehe teoseks (1)

"Maali müüa sooviv pere oli ikka väga löödud, kui kuulis, et tegu ei olegi Konrad Mägi tööga.

Kui Tomasbergi maastiku alghind on oksjonil 3000 eurot, siis Mägi, tõsi küll mõõtmetelt suurema maali eest, küsitakse uskumatu 79 000 eurot ehk 1 250 163 krooni," tõdeb pool aastat tagasi maali restaureerima viia aidanud Mart Sander.

Täna tuleb Tartus E-Kunstisalongi korraldatud oksjonil müüki 21aastaselt Vabadussõjas hukkunud Balder Tomasbergi maastikumaal, mida seda omanud pere pidas pikki aastaid kuldpintsli Konrad Mägi teoseks, kelle signatuur teost ka ehtis.

Kõik näis õige selle hetkeni, kui aastakümneid maali enda käes hoidnud pere otsustas selle maha müüa. Maalil olid tagaküljel tempel ja kleebis, millele oli saksa keeles kirjutatud K. Mägi "Landschaftsmotiv". Ka ei tundunud infrapunavalguses kahtlane Mägi signatuur.

Tomasberg mitme lakikihi all

"Kuna teosel oli mitu defekti ja värvikadu, hakkasid sellega tegelema kumu restauraatorid, kes lakikihti eemaldades avastasid, et Mägi nimi pole maalitud kohe töö käigus, vaid juba hilisema lakikihi peale. Kuna ka hilisemad lakikihid olid peale kantud juba umbes poole sajandi eest, tunduski esialgu, et signatuur võib olla originaalne," selgitab Sander.

Kuid sellega saaga veel ei lõppenud. Maali uuriti veelgi täpsemalt ning röntgenläbivaatuses hakkas restauraatorile tunduma, et Mägi nimi on maalitud vanema signeeringu peale. Ettevaatlikult eemaldati ülemaaling ning nähtavale tulid algse signatuuri tuhmunud, kuid loetavad jäljed. Selgus, et teos kuulub hoopis Balder Tomasbergile, kelle karjäär ja elu katkes Vabadussõjas.

Mägi kaasaegsena ja ühte loomingulist suunda viljeleva kunstnikuna on Tomasbergi teos küllaltki Mägi mõne maastikuvaate sarnane. Nikolai Triigi õpilasena peeti tema sümbolistlikku ja müstikasugemetega loomingut lausa võrdväärseks oma õpetaja omaga.

Sander tõdeb, et siiski juba enne maali restaureerimisse viimist kaheldi, kas tegu ikka on Mägiga ja viidati, et sel on hoopis Triigiga sarnaseid jooni.

Sander usub siiski, et võltsing oleks avastatud ka juhul, kui maali poleks restaureerimisele viidud. "Enne väärikamaid oksjone tehakse igal juhul ekspertiisid. Kuigi jah, infrapunavalguse all tundus kõik korras olevat," nendib ta.

Mägi allkiri maksab miljoni

E-Kunstisalongi juht Tiia Karelson ütleb, et Tomasberg oli küll andekas kunstnik, kuid Mägiga ta hinnas võistelda ei saa. "Mägi allkiri võrdub pangajuhi omaga. Kui selgus, et tegu ei ole Mägi maaliga, siis langes selle hind komakoha võrra. Aga maalide võltsimises pole midagi uut. Mägi oli müüv nimi juba enne sõda ning toona oli võimalusi võltsingute läbinägemiseks oluliselt vähem kui tänapäeval," räägib ta.

Sander nendib, et Mägi tase oli väga ebaühtlane, kuid samas ei tea takkajärele keegi, kui suur kunstnik oleks kümne aasta pärast saanud Tomasbergist. "Kuna Mägi oli juba 1920. aastatel tunnustatud nimi, siis pole ka imestada, et selleks ajaks surnud noore kunstniku teost üritati meistri nimega kallimaks teha. Aga selles mõttes läks hästi, et saime tõeliselt kalli maali asemele nüüd ühe väga huvitava maali," nendib Sander.

Kumu konservaator-restauraator Alar Nurkse ütleb, et võltsingu leidmine restaureerimise käigus ei ole sugugi erakordne sündmus. "Endalgi on mitu taolist avastust ette tulnud," kinnitab ta.

Elav klassik Jüri Arrak sattus kolm aastat tagasi sellele, et tema signatuuriga maal oli müügil. "Tegelikult tulevad võltsingud varem või hiljem enamasti avalikuks. Kunstniku loomingut hästi tundev spetsialist ütleb detaile uurides siiski ära, et tegu on petukaubaga. Aga eks kaugelt tunduvad ka kõik lehmad ühtemoodi," märgib maestro.