POPULAARNE ÜRITUS: «Eesmärk ei ole lasta lavale oma sõpru, kui neil on halvad kollektsioonid. Eesmärk on saata lavale ainult parimad kollektsioonid,» välistab ERKi moešõu peakorraldaja Piret Mägi onupojapoliitika. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
27. aprill 2011, 07:00

Kas ERKI moešõu korraldus on ikka aus? (5)

Kas ikka on õiglane, et ERKI moešõule saavad kandideerida korraldusmeeskonna liikmed? Kui aus saab olla konkursi tulemus, kui žüriiliikmete seas on Eesti kunstiakadeemiaga seotud tegelased?

Õhtulehele laekus pikk murekiri, kus tänavusi ERKI moešõu korraldajaid kahtlustatakse onupojapoliitikas. Nimelt pole saatja meelest aus, et šõule võivad kandideerida ka ürituse korraldustiimi liikmed. Peale peakorraldaja Piret Mägi pääses oma kollektsioonidega lavale kaheksa korraldusmeeskonna liiget.

Erinevalt kirja autorist peakorraldaja Piret Mägi selles probleemi ei näe: "Kõik esitatud tööd peavad vastama reeglitele, mis on ERKI moešõu kodulehel kirjas. See tähendab, et disainerite nimed peavad olema kinnises ümbrikus ja seega žüriiliikmed ei tea, kelle kollektsioonid parasjagu laual on," selgitab Mägi.

Žüriile tudengite käekiri juba tuttav?

Mägi sõnul on loogiline, et kunstiakadeemia moetudengid ise üritust korraldavad ja täiesti elementaarne, et kõik moeosakonna tudengid ka üritusel osalema kandideerivad. "Üldiselt meil maalitudengeid selline suur aktsioon ei tõmba," märgib Mägi.

Kirja saatja seab kahtluse alla ka žürii sõltumatuse, sest sinna kuulunud kahele kunstiakadeemia õppejõule võib hoolimata kinnistest ümbrikest tudengite käekiri juba tuttav olla. Pealegi olevat teisedki žüriiliikmed varem kunstiakadeemiaga seotud olnud.

"Žüriis on ainult kaks moeosakonna õppejõudu: üks on moeosakonna juhataja, teine on külalisdotsent – neil on väga head silma moedisainis ja oma ametiga on nad õigustatud žüriis olema, ülejäänud on väljastpoolt kutsutud žüriiliikmed," ütleb Mägi. Ta kinnitab, et väljastpoolt kutsutud hindajad ei puutu tavaelus tudengite töödega absoluutselt kokku.

"Ester Kannelmäe, kes on Anne & Stiili peatoimetaja, on varem ka ERKI moešõu korraldaja olnud ja ka ise osalenud, eelmiste aastate peakorraldaja Jaanika Terasmaa on siin õppinud – nende taju, mis esemed seal laval peavad olema, on nii adekvaatne ja aus, et nad ei lase sinna lavale oma tuttavaid!" kaitseb Mägi žürii ausust. "Eesmärk ei ole lasta lavale oma sõpru, kui neil on halvad kollektsioonid, eesmärk on saata lavale ainult parimad kollektsioonid."

ERKI moešõule kandideeris Eestist 70 ja välismaalt 11 tööd, kohalikest pääses edasi 22 ja kaugemalt 3 autorit. Edasipääsenud kollektsioone näeb ERKI moešõul 4. juunil, see on üks Eesti Kunstiakadeemia kunsti- ja disaini festivali "TASE’11" üritustest.