Rahvatantsijate «Teate-Tantsu» tutvustusel Toompeal lööb hoogsalt kaasa ka riigikogulane Kaja Kallas. Foto: Mati Hiis
Inimesed
26. aprill 2011, 07:01
Vaata galeriid!

Riigikogu lõi Toompea lossihoovis tantsu (2)

"Olin kuue- või seitsmeaastane ja kaunis andetu," meenutas oma senist kokkupuudet rahvatantsuga riigikogu esimees Ene Ergma, lüües eile koos Kaja Kallase, Rainer Vakra, Jüri Ratase ja Taavi Rõivasega Toompea lossihoovis tantsu.

Teisedki tantsuhuvilised olid riigikogu avatud uste päeval oodatud kaasa lööma suvist rahvatantsijate suurüritust – "TeateTantsu" – tutvustaval üritusel.

"TeateTantsu" projektijuhi Eero Kiipli sõnul otsustati Toompeale tantsima minna, sest just riigikogu liikmed peaksidki olema need, kes Eesti asja ajavad.

Pärast suvist suurüritust tutvustavat näidisesinemist võisid kõik tantsuplatsile minna. Poliitikutest kasutasid võimaluse ära Rainer Vakra, Jüri Ratas, riigikogu esimees Ene Ergma, Kaja Kallas ja Taavi Rõivas.

"Olin kuue- või seitsmeaastane ja kaunis andetu. Kui keegi oleks minuga rohkem tegutsenud, siis ma võib-olla oleksin ka edasi tantsinud. Aga siis valiti teised tantsima ja minul kadus isu ära," meenutas Ergma oma varasemaid rahvatantsija kogemusi. Kuid vaatamas käib ta tantsupidusid väga hea meelega.

Ka Jüri Ratas osaleb tantsupidudel pealtvaatajana. "Viimasel peol käisin koos tütrega ja ma väga loodan, et tema saab sellest suurema tantsupisiku, kui mina olen saanud," ütleb Ratas. Papa Ratasegi viimane tantsutund jääb varasesse lapsepõlve. "Kuskil viie-kuueaastaselt käisin Nõmme kultuurimajas peotantsus."

Nüüd aga lubab Ratas hoida pöialt, et kui "TeateTants" augustis kaheksapäevase tantsumaratoniga kulmineerub, oleks piisavalt palju paare, kes seda tuhandet kilomeetrit läbiks.

"TeateTants" on Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi ning Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011 20.–28. augustini kestev ühisprojekt. Kaheksa ööpäevaga läbitakse katkematul tantsusammul 1000 kilomeetrit Eesti teid, trajektoor läbib kõiki maakondi. Suvisele ettevõtmisele on registreerunud juba ligi 5000 tantsijat kogu Eestist.