«Mida harvemini küsimusi esitatakse, seda rohkem teavet kaartidelt saadakse. Selline on põhireegel.»Nõid Margit Kuldsaar hoiatab, et pidevalt ei maksa ühe ja sama küsimusega kaartide poole pöörduda.
Inimesed
23. aprill 2011, 08:55

Taro õpetab saatust muutma (23)

Mõnel õhtul lõbustab nõid Margit Kuldsaar ennast sellega, et loeb internetifoorumist taro kohta käivaid müüte. Margitit ajab naerma paanika, nagu põhjustaks tarokaartidega ise endale ennustamine naistel viljatust. Ja et kaardipanek olla saatanast, sellega tegelevat ainult satanistid.

17 aastat taroga tegelenud Margit Kuldsaar (38) nimetab ennast nõiaks ja lisab, et ta pole elu sees ennustanud tavaliste mängukaartidega. Küll aga on tal tulnud oma Tartu-perioodil isegi mõnele mustlasele tarokaarte laduda.

Kuujumala kaartidest aasta tagasi käsiraamatu kirjutanud Margit ei väsi umbusku kahandama: taros on Vana-Egiptuse sümboolika, alkeemia, kabala, numeroloogia, astroloogia, Vahemere maade mütoloogia, Põhjamaade mütoloogia. Kaartide sümboolika jätab valikuvõimaluse. "Põhimõtteliselt ei ole asju, pole piire, mida ei saa läbi taro ladumise vaadata - minevikku, olevikku, tulevikku. Suhteid, arenguid, alateadvuses peituvaid probleeme, millised kollid kapis kummitavad," kinnitab nõid.

"Küsis üks mees hiljaaegu minult – sa näed mind elus esimest korda? Ütlesin, et näen. Mees küsis edasi - meil ei ole ühiseid tuttavaid? Ütlesin "ei". Mees oli vapustatud - sa lugesid nagu lauluraamatust kõik maha. Kust sa seda tead? Näitasin kaar-te, seletasin sümboleid." See mees lausa lendas tema juurest ära, jalad ka ei puudutanud maad: kõik läks täppi, nõid rääkis asju, mida teadis ainult mees ise. Tal oli raske mõista, kuidas üks kaart, kus on peal palju sümboleid, võib kirjeldada tema olukorda.

Margit ütleb, et välja tulevad ka üllatavad avastused. Üsna levinud on järgmine skeem: alguses teatab tulija, et tema elus on kõik okei, ta tuli ainult uudishimust. Kuid taro toob välja ka inimese peidus poole. Näiteks isegi selle, et inimesel on lein alles leinamata, kuigi väliselt elaks ta nagu tänases päevas. "Ütlesin ühele inimesele, mida kaartidelt lugesin. Järgmisel momendil hakkas tal lõug värisema, pisar tuli silma – ema suri aasta tagasi, ta pole sellega leppida suutnud."

Kindlad mängureeglid

Naiste puhul on Margit välja nokkinud selle momendi, et tullakse uurima oma suhteid – kuidas pereelu edasi läheb, armastab-ei armasta –, kuid sellest hargneb välja peretragöödia. "Panen partnerlussuhetele kaar-did välja ja siis selgub, et tema kaaslane on vägivaldne, peres on füüsiline vägivald. Nojah, on küll, pihib õnnetu naine, aga ma ei julge ära minna – mida siis teised arvata võiksid?"

Inimene ei taha kuulda seda, et ta ise otsustab oma saatuse üle, seletab Margit. "Talle meeldiks palju rohkem see, kui mina seda teeksin. Panen inimesele kaarte ja ütlen, et praegu on sul seis selline. Sul on valikud, kas variant A või variant B. Sina pead otsustama." Mõni läheb nõia jutu peale jumala närvi – mis asja, kas mina pean otsustama või? "Muidugi, see on ju sinu elu!" kinnitab nõid.

Miks aga mehi ennustamine ja kaardipanek naistest vähem huvitab, selle kohta on nõial oma seisukoht: "Naised on vaimule avatumad, nad märkavad detaile. Mees tegutseb ratsionaalse mõistuse ajendil – näeb rohkem üldpilti, tervikut." Margit Kuldsaar nimetab siinkohal ka erandit – vaimuinimest Ravi Ramlovi, mitme taroõpiku autorit ja rahvaülikooli kaardikunsti õpetajat. "Me vist jõudsime 17 aastat tagasi Raviga üsna ühel ajal tarokaartideni, erinevaid teid pidi." Nõias ärkab väike saatan: "Edgar! Edgar paneb ju ka kaarte!" Margiti naer on sõnakam mis tahes kommentaarist.

Tihti kaartidelt üht ja sama küsida ei maksa

Tarokaarte ei panda nõia sõnul telefoni teel täiesti võõrastele inimestele. "Küsija peab ise oma käega kaarte võtma ning enda alateadvusest info välja tooma." Sel lihtsal põhjusel panevad Margitit kulmu kergitama ajalehekuulutused, kus ennustaja paneb tarokaarte telefoni teel: "Odav raha!"

Mis juhtub aga siis, kui tarokaarte paneb algajast aktivist? Margiti sõnul mitte midagi halba, kaarte lihtsalt tõlgendatakse valesti.

Enne taro ladumist tuleks enda jaoks väga täpselt selgeks mõelda, mida tahetakse teada. Mida täpsem on küsimus, seda täpsem on vastus. Küsimusi, mille vastus on "ei" või "jah" vormis, esitada ei tohi. Kui oskate endale küsimuse selgelt välja öelda, siis võite olla kindel, et saate väga täpse vastuse.

Kui sageli võib tarokaartidelt juhatust otsida, kas vajadusel kas või iga nädal? Nõid raputab pead: "Mida harvemini küsimusi esitatakse, seda rohkem teavet kaartidelt saadakse. Selline on põhireegel. Ühekordselt esitatud küsimuse korral saame hea üldpildi." Margiti sõnul võivad kaardid pidevalt ühe ja sama küsimuse peale laskuda ülemäära detailidesse, millest me enam aru ei saa või ei oska vastust välja lugeda. "Põhimõtteliselt ei tohiks sama küsimust enne uuesti esitada, kui eelmise kaardipaneku prognoosid on täitunud või kui on toimunud kardinaalsed muutused küsijaga või küsimusega seotud valdkonnas." Pidevalt ühe ja sama küsimuse peale kaartide panemine näitab vaid rahulolematust.

Margit soovitab kaartidelt saadud vastused kirja panna. Kui te ka kohe ei suuda vastust lahti mõtestada, on hea seda aeg-ajalt lugeda ja analüüsida. Elu on näidanud, et tõde selgub aja jooksul. "Enda lahti seletamine ja kaardistamine aitab inimesel probleeme lahendada. Mina olen ainult see vahepealne tõlk," hindab Margit oma rolli.

Ennustamisel kasutab nõid kõigest viit protsenti tarokaartide olemusest. Peamine on hoopis vaimne distsipliin, oma teadvuse areng: "Tarokaartidega tegelemine võib välja viia valgustumiseni. See on teadus, filosoofia. Mida rohkem ma tarokaartidega tegelen ja neid uurin, seda rohkem ma avastan, kui vähe ma sellest asjast tegelikult tean."

Kivilinna Anna: "Kaarte lasevad panna nõrgad inimesed!"

20 viimast aastat ennustamise ja inimeste ravimisega tegelenud loitsija Kivilinna Anna kinnitab, et tema saab aidata ka kaarte panemata, kuid sageli inimene lausa nõuab, et talle kaarte laotaks.

"Kui pidevalt veab viltu, on see kindel märk, et olete kellelegi karmanisse s*ttunud!" Anna usub, et kui inimene elab õigesti ja kellelegi kurja ei tee, pole ennustuse järele vajadustki. Tugev inimene on eluga rahul ja ei otsi kaartidelt tuge. "Aga mis kasu on kaardipanekust, kui sealt tuleb välja peamiselt negatiivne informatsioon ja inimene pole valmis oma elus midagi muutma?" Üks itaallanna marssis joonelt uksest välja, kui Anna ei soostunud ennustama. Kolm päeva hiljem oli daam tagasi, nõustudes Anna tehtud pakkumisega alustada tööd naisest endast.

Lisaks nimetatud itaallannale on Annal kliente Soomest, Türgist ja Venemaalt. Ta hoiab silma peal ka paari Moskva ja Peterburi ärimehe tehingutel. Bisnisplaani hindamiseks kasutab ta väga erilisi ja hinnalisi kaarte. Enne kaartidega töötamist teeb Anna vajalikud rituaalid. "Neid tuleb teada ja ennustamise kuldreegleid väga detailselt täita, vastasel juhul on tulemus null!"

Mida arvab Kivilinna Anna ennustusliinidest? "Kõik on võimalik, kui ennustajal on varuks nii mitu erinevat kaardipakki, kui palju tal on päevas kliente. Kaartidesse koguneb informatsioon, neid pidevalt käigus hoides seguneb erinevate inimeste informaatika, jälg eelmisest kandub mingil määral ka teile üle." Kivilinna Anna sõnul peab kaardipakk enne järgmist klienti vähemalt 24 tundi puhastuma, alles siis võib see uuesti töösse minna.

Tarokaartide kohta ütleb loitsija: superkaardid! "Taro nõuab väga pikaajalist praktikat, täielikku

pühendumist. Väga keeruline ja vaimselt arendav ennustamisviis. Kes seda valdab, võib teist rääkida sellist infot, nagu oleks ta terve elu teie õla peal istunud."

Tarokaarte saab raamatupoest

Tartus moe- ja vabaajakeskuses Tasku asuv pood Rahva Raamat rõõmustab ühtviisi nii algajat kui ka vaimsel teel edasijõudnud tarohuvilist. Valik on soliidne ja et ka väheste kogemustega entusiast suudaks paarikümnes erineva kujundusega kaardipakis orienteeruda, tuleks julgelt küsida selgitusi-soovitusi müüjatelt. Müüja Maie sõnul saab sellest juba paariminutilise suhtlemise järel aru, mida inimene tõepoolest vajab. Kui ikka inimene tahab näiteks aasta pärast majaomanikuks saada ja arvab, et taro teda selles aitab, siis on müüja arvates õigem selle inimese ostuhimu maandada ja paluda tal natuke veel täiendavalt sel teemal lugeda.

Kaarte ostavad peamiselt daamid, kuid nende mehed finantseerivad seda. Müüja lisab, et tihti soetavad neid inimesed, kes töötavad teistes Euroopa Liidu maades ja on tulnud Eestisse puhkusele.

Ühe kaardimoori karjääri lõpp

"Kaarte panema õpetas mind naabritädi. Käisin siis keskkooli viimases klassis, 1997. aastal. Mutil oli kulunud raamatuke, väga vana kaardipanemise õpetus. Kuidagi iseenesest hakkas see asi mind huvitama, see jäi külge. Hästi vahva tundus alguses, isegi eksamipiletite numbrid peilisin välja! Vaatasin kaartidelt oma peikasid – "armastab-ei armasta" –, minu valikud trehvasid õiged. Abiellusingi õigel ajal õige mehega, sain õige töö ja õigel ajal ka lapsed.

Õe pulmapäeva panin täppi ja tema sündivate laste sugu oskasin öelda. Hakkasin tuttavatele kaarte panema, kõik muudkui käisid ja küsisid. Ja olid väga õnnelikud. Selleks ajaks olin ma kaardipakiga lausa kokku kasvanud. Käsi otsis automaatselt kaarte, isegi telekat vaadates või mehega rääkides.

Mõnikord tundus, et kaardid valetavad, aga kõik läks täide: kaardid näitasid, et sõbranna lahutab oma mehest, ees ootab kaotus, pisarad. Sõbranna läkski pool aastat hiljem mehest lahku, kuu aega hiljem juhtus mehega Soomes õnnetus. Nii palju asju jäi neil lõpetamata – nad vist kavatsesid ära leppida.

Pärast mehe surma pööras sõbranna täielikult ära, süüdistades mind, et mina tõin talle õnnetuse kaela. Ta vihkab mind siiani, me ei suhtle. Nii lõppeski minu kaardimoorikarjäär, rohkem ma kaarte ei puutu. Tahtsin kaardipaki ära põletada, ei julgenud. Viskasin prügikonteinerisse, sellega on igavesti lõpp."

Ragne

Kaardimoorist võib sõltuvusse sattuda

"Ühe kaardimoori juures ei peaks inimene rohkem käima kui üks kord. Ja ka siis küsima vaid ühte kindalt asja," manitseb Jäneda nõiana tuntud selgeltnägija ja tervendaja Ille Lepasepp . Liiga sage suhtlemine kaardimooriga võib Lepasepa sõnul lõppeda sellega, et teiega hakatakse ühel hetkel manipuleerima. Kaartidelt saadud info võib hakata reaalsust moonutama. "Kaarte võib endale panna, kuid ärge sinna mängu liialt sisse minge! Kaardipanek on midagi rohkemat kui lihtsalt mäng, sellele tasuks mõelda."

Seda, et ka kõige parem kaardipanija Bingo Loto võidunumbreid ette oskaks öelda, selgeltnägija ei usu. "Kaardid võivad näidata teie majandusliku seisu paranemist ja isegi võitu, kuid midagi peab inimene ka ise oma õnne heaks tegema. Esimese asjana kas või lotopileti ostma."

Inglikaardid, mis on viimastel aastatel suurt populaarsust võitnud (väga paljud ei alusta oma päevagi, kui jumalikke sõnumeid ei loe), jätavad Ille Lepasepa aga ükskõikseks.