KANA, JUTUPLIIATS JA SÕBER: Omaaegse menulastesaate «Kõige suurem sõber» uusversioonis, kontrollimatu absurdihuumori minisarjas «Täna õhtul Leo Põld» kehastavad Postikana (vasakult) Dan Põldroos ja Onu Raivo tegelaskuju Liis Lass. Leopold ehk Leo Põld on Harry Kõrvits. Foto: TV3
Inimesed
21. aprill 2011, 06:59

Suurim sõber Leopold ehk skandaalne Leo Põld pääseb telekasse (15)

"Äput kasutati jõledal kombel ära töökindana Kirde-Eesti kaevandustes, ja see laostas Äpu täielikult – nii füüsiliselt kui vaimselt," meenutab neli aastat tagasi sarja "Täna õhtul Leo Põld" tegemist konsulteerinud Hardi Volmer.

Absurdihuumorist pungil miniseriaal üritas leida vastust küsimusele, mis on saanud ETV omaaegse lastesaate "Kõige suurem sõber" tegelastest.

2006. aasta lõpul õmbles Eesti Televisiooni kauaaegne kunstnik Gunta Randla uue Leopoldi kostüümi. Tellijaks skandaalne saatejuht ja produtsent Ken Saan, kes väitnud Randlale, et kõige suurema sõbra ülikonda läheb vaja ETV vana-aastaõhtuprogrammis.

Tegelikult oli Saanil kavas toota TV3 ekraanile süsimustast huumorist raksuv sari, mis pidi paljastama ETV lastesaate "Kõige suurem sõber" tegelaste käekäigu pärast ekraanilt kadumist.

Kas õnnelikuks sai pisikene Äpu?

Ken Saani loodud versioonis mängis nimitegelast Leopoldi ehk Leo Põldu lastesaatest teada Harry Kõrvits; metamorfoosi läbi teinud Postikanale andis kuju Dan Põldroos (lahkus meie seast 5. mail 2007); Onu Raivo reinkarneeris Liis Lass. Uue näo saanud ja laste asemele täiskasvanuile mõeldud sarjas oli oma osa ka näiteks psühhiaater Jüri Ennetil, kelle ülesanne oligi olla paljukannatanud tegelaste doktor, hingehaavade ravija. Seesugune abi kulus marjaks.

"Sarja sisu baseerub sellel, et nad on vanad unustatud telestaarid, kes on totaalselt alla käinud, kellest on elu hammasrattad üle ja läbi sõitnud, aga kes lüüakse tolmust puhtaks ja tuuakse stuudiosse tagasi," meenutab Hardi Volmer.

Uue saate legendi kohaselt sattus Äpu kaevandusse töökindaks ja tema jäljed kadusid... Tokyos. Ekraanile ta enam ei jõudnudki, aga Leopold alias Leo Põld käis Äput saareriigi pealinnas otsimas küll.

"Selles mõttes on Ken Saan täiesti fenomenaalne, et ta suutis organiseerida Harry Kõrvitsa koos selle kostüümiga Tokyo metroosse," meenutab Hardi Volmer. "Ja seal oli eriti drastiline, et jaapanlasest poole suurem neoonoranžis karvases tulnuka- või lumeinimesekostüümis Leopold ei äratanud mingit tähelepanu – inimesed tõttasid teda nägemata tööle."

Drastiline või mitte, Harry Kõrvits ise neli aastat tagasi toimunud võtteid meenutada või kommenteerida ei soovi.

Pikk kohtusaaga tuli sarjale kasuks?

Rahvusringhääling vaidlustas Ken Saani produtseeritud neljaosalise saatesarja TV3 ekraanile pääsemise, viidates sellele, et ETVst tuntud tegelasi Leopoldi, Äput ja Postikana kasutati lubamatult suures mahus.

Neli aastat kestnud kohtuvaidluses leiti käesoleval kevadel viimaks kompromiss: TV3 maksab rahvusringhäälingule litsentsitasu ja ERR lubab TV3-l sarja edastada TV3 või TV6 eetris käesoleva ning järgmise aasta jooksul.

"Kuna tegu on huumorisarjaga, siis aeg talle liiga ei tee ja populaarsus on kindlasti säilinud," loodab TV3 tegevjuht Priit Leito, et neli aastat eetrit oodanud paroodiašõu on menukas ka nüüd ekraanile pääsedes.