Kirjanik, dramaturg ja lavastaja Mati Unt Foto: Ove Maidla/Postimees
Film
18. aprill 2011, 12:20

Mati Undi senilavastamata näidend jõuab Sadamateatri lavale

20. aprillil jõuab Tartu Sadamateatris vaatajate ette Robert Annuse lavastatud Mati Undi reMATIx "Viimnepäev".

Näidend on pühendatud Kaarin Raidile. Lavastuses mängivad Maarja Mitt, Katrin Pärn, Karol Kuntsel, Markus Luik, Tanel Jonas, Raivo Adlas ja Martin Kõiv, kunstnik on Kaie Kal.

Uuslavastuse tekstimaterjal põhineb Mati Undi 1970. aastatel valminud teatritekstidel „Peaproov", "Saunakuuldemäng" ja „Viimnepäev". Kui „Peaproovi" on lavastatud toonases Noorsooteatris, aga ka Ungaris ja Leedus, ning „Saunakuuldemängu" Eesti Raadios, siis 1972. aastal kirjutatud Undi noorpõlvenäidendit „Viimnepäev" pole seni eesti keeles mängitud, ütles Vanemuise teatri pressiesindaja Ave-Marleen Rei. Teada on vaid ingliskeelne lavastus 1991. aastast, mil seda teksti mängiti New Yorgi Off-Off-Broadwayl paiknevas Arts Club teatris.

Maire Jaanuse ning Mardi Valgemäe poolt tehtud näidendi ingliskeelne tõlge ilmus ka 1977. aastal mainekas ajakirjas Modern International Drama.

Lavastaja Robert Annus on Eesti modernistliku draama kaanonisse kuuluva „Viimsepäeva" sisu kirjeldanud järgmiselt: „Tähistatakse Antoni 60. juubelit ning tema viimast päeva tööl. Süüakse salatit, kuulatakse raadiot ning püütakse tuju üleval hoida. Ootamatult saabub ukse taha gestaapo ning sünnipäevalistel/viimsepäevalistel tekib hirm oma elude pärast. Kartmatu ja noor üliõpilane Ingo päästab olukorra, võtab ohvitserilt revolvri ning tulistab teda neli korda selga."

Lisaks esietendusele on "Viimnepäev" sellel hooajal mängukavas veel kolmel korral - 27. aprillil ning 3. ja 4. mail.