FIGAROD SIIN, FIGAROD SEAL:: Samal ajal kui Tiit Sukk mängis ETV sarjas «ENSV» perepoeg Paavot (vasakul), oli ta TV3 seriaalis «Kodu keset linna» Rene. Kadri Adamson (paremal) on aga praegugi nii TV3 sarja «Kodu keset linna» Liis kui sama kanali «Kättemaksukontori» Marion.Foto: ERR, TV3
Tele
16. aprill 2011, 09:01

"Kui näitleja läheb konkurendi sarja, on temaga kõik!" (49)

"Mulle tegelikult ei meeldi see tendents, et ühed ja samad näitlejad korraga mitmes seriaalis mängivad," ütleb näitleja Indrek Taalmaa, kel õnnestus ETV seriaali "ENSV" laevakapteni mängimise aegu üles astuda ka TV3 seriaalis "Unistuste agentuur".

Mida mõtlevad sarjatootjad, kui ühtesid ja samu näitlejaid korraga jooksvates seriaalides kasutavad?

"Need rollipakkumised "ENSVsse" ja "Unistuste agentuuri" ega ka võtted ei tulnud korraga, vaid eri aegadel," meenutab Taalmaa. "Eetriaeg juhtus lihtsalt samale ajale. Ja see ei olnud hea. Kui teatris teeb näitleja ühel õhtul üht, teisel teist rolli, on see teine asi. Mulle tundub nii."

Et ühed ja samad näod seriaalist seriaali käivad, on Taalmaa meelest režissööride viga: "On jah samad näod. Küllap on asi selles ka, et režissöörid on harjunud kindlate inimestega koostööd tegema, ja siis ei viitsita uusi tegijaid otsida ega nendega katsetama hakata." Ehk on aga asi hoopis nn müüginägudes, miks muidu näiteks Sepo Seeman ilmutab end vaatajale lausa kahes TV3 seriaalis: kord mängib mees "Kättemaksukontoris" Martinit, kord "Kälimeestes" Urmast. "Ennast ma küll müüginäoks pidada ei oska," muigab Taalmaa ja poetab, et müügiteema võib üksluise näitlejate valiku taga olla küll. Sest näitlejate puuduse üle Eestis ju kurta ei saa: lavainimesi koolitatakse peale lavakunstikooli ka Viljandi kultuuriakadeemias ja Tallinna ülikoolis.

Kanaleil on nõudmisi

Kivi korduvalt samade näitlejate kasutamise sildiga erinevates seriaalides kukub eelkõige TV3 kapsaaeda. Alles mängis näiteks Kristjan Sarv "Kättemaksukontoris", siis ilmus seriaali "Kodu keset linna" ja ühtäkki vehkleb ta Väägvere pasunakoori stiilis parukaga "ITplaneedis" tulnukat teha. Ka seriaalis "Kodu keset linna" mängiv Indrek Ojari on maandunud "ITplaneeti" ning Andrus Vaarikki teeb kaasa kahes seriaalis: "Unistuste agentuur" ning "Kälimehed".

Toomas Kirss, Kanal 2 menusarjade "Kelgukoerad" ja "Pilvede all" produtsent, väldib omil sõnul teadlikult samade näitlejate seriaalist seriaali kasutamist. "Kui palju meil on teatreid ja näitlejaid, miks ma peaksin siis kasutama samu näitlejaid ühes ja samas kanalis?" Et mõni seriaalitootja kipub ühtedele ja samadele näitlejatele panustama, muudab Kirsi nõutuks: "Ei usu, et see on tootja mugavus. Pigem on asi selle kanali ametnike soovis, et kasutada müüginägusid, pannes tootja fakti ette, et tuleb sarja võtta kindlaid näitlejaid."

Kirss möönab, et tedagi on telekanal näitlejate valikul suunata püüdnud. Mitu korda. Seda ajal, kui ta tegi sarja "Brigaad 3" "Soovitati seda-teist-kolmandat näitlejat," lausub Kirss. "Minul oli oma nägemus, kanalil oma, aga – kanal on see, kes maksab." Kirss lisab, et pahatihti kipuvad teleametnikud sekkuma ka sarja stsenaariumisse, kuid pentsikuid ettepanekuid on ta eirama õppinud.

Rask sarjast välja

"Kelgukoerte" režissöör Raivo Maripuu möönab, et Eesti telekanalid ja sarjatootjad kipuvad käituma kui suure filmimaailma kompaniid, kus jälgitakse nn oma näitlejate nimekirja. Ning libastumisi ses mängus naljalt ei lubata. Kui mängid Kanal 2 "Kelgukoertes", siis pole sul asja TV3 seriaalidesse. Või saadetesse.

Sel põhjusel kadus näiteks "Kelgukoerte" tegelaskonnast Karin Raski mängitud naisuurija. "Kui seriaalinäitleja läheb konkureerivasse telekanalisse saadet juhtima või kui näitleja läheb konkurendi sarja, on temaga kõik," räägib Kirss ajast, kui Rask otsustas vastu võtta pakkumise juhtida TV3 saadet "Laulud tähtedega". "Mina ei saa näitlejale öelda, milliseid valikuid ta peab tegema," sõnab ta. Kui Rask Kirsile oma saatejuhtimisplaanidest rääkima läks, vastas produtsent, et laseb "Kelgukoerte" naisuurijal lihtsalt sarjast kaduda. "Ega ta vist uskunud, et ma seda teen, aga ma tegin," muigab Kirss.

"Ma olen oma näitlejatele alati ütelnud, et ta ei pea mitte midagi tegema," avab Kirss oma seriaalitootmise filosoofiat. "Sa ei pea mängima "Kelgukoertes", sa ei pea mängima seriaalis "Pilvede all", sa ei pea töötama Kirsi tiimis, vaid – sa tahad seda kõike teha. Kui inimene tahab asja teha, siis on hea. Kui inimene tunneb, et ta peab, siis tuleb tal minu tiimist ära minna." Kas siis "Kelgukoertes" varem Kõstat ja Posti kehastanud Mait Malmsten ning Ivo Uukkivi ei olnud piisavalt tahtmist täis, et nad ühtäkki krimisarjast kadusid. "Neil tekkiski ühel hetkel see, et nad tundsid, et peavad neid rolle tegema," tunnistab Kirss, kuid lisab, et eks nood kaks olid Kõstat-Posti sarjast lahkumise ajaks juba üle kolme aasta teinud. Samas pole Juhan Ulfsaki-Taavi Eelmaa tandem Kirsile pettumust valmistanud. Pigem vastupidi. Kuulukse, et erinevalt Uukkivist, kes ei viitsinud naljalt oma teksti pähe õppida, pidavat uus tandem ilmuma igale võttele täie ettevalmistusega: sõnad on peas.

Ka ei pelga Kirss omil sõnul oma seriaalidesse suisa uusi nägusid kutsuda, kes on näiteks lavakunstikooli asemel Viljandi kultuuriakadeemias näitlemist õppinud. Nii leidis ta Rakvere teatri näitlejatari Natali Lohki, kelle kutsus "Kelgukoertesse". Õige pea ilmus aga sama tütarlaps ka TV3 sarja "Kodu keset linna". "Ma ei tea, kust see kokkulangevus tuli, aga lubasin tal paar osa ära teha," räägib Kirss. "Kuid sellest ma muidugi huvitatud ei ole, et minu näitleja kahes eri kanalis on. "Kelgukoertel" on suurem reiting kui seriaalil "Kodu keset linna" ning TV Nädalas on konkureeriva kanali sarja juures Natali pilt, mis hoopis pärit "Kelgukoerte" võttel. Vaatajale on see eksitav."

Kirss lisab, et erinevalt konkurentidest ta tundmatute nägude-nimede sarjavõtu riski ei pelga. "Inga Allik "Pilvede all" on end täiesti õigustanud," leiab mees, kes mõnda aega kutsus sarja ka amatöörnäitlejaid. Kui aga teisedki sarjade tegijad hakkasid sama liini ajama, lõpetas Kirss amatööride kasutamise ära: "See ei olnud enam minu jaoks huvitav. Me vaatame nüüd pigem Viljandi kooli poole."

Viljandi kultuuriakadeemia näitlejad olla peale püüdlikkuse telegeenilisemad kui lavakunstikooli omad, sest Tallinna kooli võetakse Kirsi meelest õppijaid tüüpide järgi. "Lavakunstikooli naised on kas liiga pikad või liiga inetud, aga mul on ilusaid ekraanile vaja," naerab Kirss. "Ega ma ju mingeid õudusfilme teha taha."

Kogu aeg samad näod

Natali Lohk: Kanal 2 "Kelgukoerad" ja TV3 "Kodu keset linna"

Kristjan Sarv: TV3 seriaalides "Kättemaksukontor", "ITplaneet", "Kodu keset linna"

Andrus Vaarik: TV3 seriaalides "Kälimehed" ja "Unistuste agentuur" ja "Kalevi naised"

Sepo Seeman: TV3 seriaalides "Kälimehed" ja "Kättemaksukontor"

Indrek Ojari: TV3 seriaalides "Kodu keset linna" ja "ITplaneet"

Indrek Taalmaa: ETV "ENSV" ja TV3 "Unistuste agentuur"

Taavi Teplenkov: ETV "Õnne 13" ja "Riigimehed"

Tiit Sukk: ETV "ENSV" ja "Kodu keset linna"

Kadri Adamson: TV3 "Kodu keset linna" ja "Kättemaksukontor"