Inimesed
9. aprill 2011, 08:56

Maailma väidetavalt juhtivad organisatsioonid

Avalikud

Rahvusvaheline Valuutafond

187 liikmesriigist koosnev rahvusvahelise rahasüsteemi stabiilsuse tagamisega tegelev organisatsioon, kelle loomises lepiti kokku 1944. aastal Bretton Woodsis rahvusvahelisel rahanduskonverentsil. Eesti on selle liikmesriik alates 1992. aastast.

Rooma klubi

1968. aastal Roomas kaasaegsete globaalsete probleemide ja võimalike tulevikustsenaariumide uurimiseks asutatud mõttekoda ja uurimiskeskus. Sellesse kuulub teadlasi, majandusinimesi, kõrgetasemelisi avaliku sektori töötajaid, valitsusjuhte ja endisi valitsusjuhte kogu maailmast. Rooma klubi tuntuim raamat «Kasvu piirid» pärineb aastast 1972. 2001. aasta 9. jaanuaril asutati ka Eesti Rooma Klubi.

Ühinenud Rahvaste Organisatsioon

26. juunil 1945 San Franciscos loodud 51 riigi poolt moodustatud rahvusvaheline organisatsioon, mille eesmärk on rahvusvahelise rahu ja julgeoleku, inimõiguste ning rahvusvahelise koostöö tagamine. Samuti majandusliku, sotsiaalse, kultuurilise ja humaanse iseloomuga rahvusvaheliste probleemide lahendamine. Organisatsiooni tegevuse aluseks on ÜRO põhikiri (harta). Peakorter asub New Yorgis.

G7

Ühendus, mille moodustavad seitsme juhtiva tööstusriigi rahandusministrid ja neile alluvad töögrupid. Seitsme grupp moodustati 1976. aastal, kui G6-ga ühines Kanada. G7 korraldab vähemalt kaks korda aastas kohtumisi, kus liikmesriikide rahandusministrid ja keskpankade juhid arutavad majanduspoliitilisi küsimusi. Euro kasutusele võtmisest alates osaleb kokkusaamistel ka Euroopa Keskpank.

G8, G20

G7 liikmesriikide ning Venemaa valitsusjuhtide iga-aastaseid kokkusaamisi tuntakse G8 nime all. G20 loodi 1990. aastate lõpus aset leidnud rahanduskriiside lahendamiseks.

Varjus

Templiordu

Templirüütlitest koosnev usulis-sõjaline rüütliordu, mis faktiliselt eksisteeris 1118. või 1119. aastast kuni 1307. aastani. Ordu tegevus peatati vägivaldselt reedel, 13. oktoobril 1307. aastal kuningas Philippe Ilusa ja Rooma paavsti kokkuleppel. Suur osa templirüütleid arreteeriti, neid piinati ja tapeti. Motiiviks oli soov saada kätte Templiordu väidetav tohutu varandus, mida pole leitud tänapäevani. 1314. aastal saatis Philippe Ilus ordu viimase suurmeistri Jacques de Molay tuleriidale.

Illuminaadid

Esialgne organisatsioon asutati 1776. aasta maipühal Baierimaal evolutsioonilistest anarhistidest vabamõtlejate klubina. Algne ordu on nüüdseks välja surnud. Sõna illuminati («valgustatud») pärineb ladina keelest.

Vabamüürlus

(Ka massoonlus.) Ülemaailmne liikumine, mis jaguneb erinevateks omavahel (sageli) seotud organisatsioonideks. Endi sõnul on nende eesmärk oma liikmete kõlbeline täiustamine, abivajajate aitamine ning valgustuse ja hariduse edendamine, et selle kaudu maailma paremaks teha.

Bilderbergi grupp

Esimest korda 1954. aastal Hollandis Arnhemi linna lähistel Hotel de Bilderbergis kogunenud majanduslikult ja poliitiliselt mõjukate salastatud isikute kooslus. Ligi 150-liikmelise Bilderbergi grupi liikumapanevaks jõuks on ühine arusaam, et rahvuslikke probleeme suudab kõige paremini lahendada internatsionaalselt meelestatud eliit.