Raudvara püsib: Ehkki alates tänasest troonib «Õnne 13» tiirites peale Teet Kallase ka autorina Urmas Lennuk, jätkavad Mare (Anne Veesaar) ja Alma (Helgi Sallo) oma Õnne tänava elu nagu muistegi. Uus autor vanu tegijaid loost välja ei kirjuta. Foto: ERR
Tele
9. aprill 2011, 08:56

"Õnne 13" saab Teet Kallase asemel autoriks Urmas Lennuki (38)

"Kuna Teet Kallasel on kodus praegu väga rasked ajad ning puht psühholoogiliselt oli tal raske kirjutamist jätkata, siis me koos otsustasime, et võib-olla on parem, kui ta sellel keerulisel perioodil hoopis puhkust võtab," ohkab "Õnne 13" režissöör Ain Prosa.

Juba täna õhtul eetris oleva "Õnne 13" järjekordse osa tiitrites seisab seega kaks nime: Teet Kallas ja Urmas Lennuk.

"Arvatavasti edaspidi jääb tiitritesse vaid üks nimi ja arvatavasti pole see mina," lisab Teet Kallas, kelle kontol on "Õnne 13" neliteist ja pool hooaega. "Vähemalt selleks hooajaks jään ma eemale." Miks Kallas ikkagi sule käest paneb? Vastus on lühike: "Isiklikel põhjustel."

Lennukit, kes temalt teatepulga üle võtab, toetab Kallas oma sõnul igati. "Lennuk on korralik dramaturg. Ta jätkab sealt, kus mina pooleli jäin. Nii nagu mina omal ajal võtsin kirjutamise käigult üle. Aga mis edasi saab, eks paistab," jätab kirjanik otsad siiski lahtiseks.

"Kui nüüd passi vaadata, siis äsja sain ma ju 68. Nii et kaua ikka," leiab ta samas. "Ja kui ma "Õnnega" peaks tõesti lõpparve tegema, saab sportlasena öelda, et lõpetasin õigel hetkel. Saab öelda, et lugu polnud ära vajunud. Kuigi ma seda juba mitu hooaega kartsin," lisab ta.

"Pealegi olen ma nii või teisiti pausi või lõpetamise mõtteid juba mitu head aastat mõlgutanud. Nüüd seisab mul ees huvitav katsumus, et kas ma oskan veel üldse proosat kirjutada," küsib Kallas. "Mul on üks romaan sellises järgus, et veel paar-kolm peatükki ja ma saaks selle viimaks üle anda. Loodetavasti. Sest mu käsi pole proosas enam nii kindel, mõtlemine on läinud liiga visuaalseks."

Raske väljakutse

Režissöör Prosa rõhutab, et inimesena, kes seriaali Kallase käekirjaga jätkata võiks, nägi ta ennekõike Lennukit.

"Urmas on intelligentne ja hea huumorimeelega, kes samas suhtub ka Teedu eelnevasse töösse piisava tolerantsiga. Kui ma selle ettepaneku Urmasele tegin, oli ta asjast kohe huvitatud ning võttis selle raske väljakutse vastu. Täna õhtul näeb ka Teet esimest korda seda osa, kus stsenaristina tema kõrval on tiitrites Urmas Lennuki nimi, ja ma olen üpris kindel, et Teet võib rahul olla," ütleb Prosa. "Võib-olla kunagi jätkamegi kahe mehe koostöös, aga eks aeg näitab. Igatahes selle hooaja lõpuni ehk siis viimased viis või kuus osa kirjutab Urmas Lennuk. Mis edasi saab, näitab juba aeg."

Lennuk räägib, et ühel õhtul helistas talle seriaali produtsent Raivo Suviste ja küsis, mis ta asjast arvab. "Pidin juba järgmisel päeval ütlema, kas ei või jah. Kuna esiotsa oli jutt kuuest osast, siis ütlesin jah," otsustas Lennuk väljakutse vastu võtta.

Jätkab Kallase rida

Värske stsenaristi sõnul on täna õhtul eetrisse jõudvas osas tema roll ometi väike. "See on ikka Kallase stsenaarium, mina nimetaks ennast pigem toimetajaks," on Lennuk tagasihoidlik.

"Aga järgmised neli-viis osa on tõesti juba minu kirjutatud," lisab ta. Enda sõnul püüab Lennuk pingsalt järgida Kallase käekirja. "Kallas on "Õnnet" juba nii kaua ja väga edukalt kirjutanud ning mul pole vähimatki põhjust seal midagi muutma hakata. Pealegi on Kallas oma näo ja käekirja nii tugevalt sinna sisse pannud, et seda joont järgides on ka lihtsam edasi minna," üllatab Lennuk. "Pean selle stiili endale lihtsalt selgeks tegema ja seda ka edaspidi järgima. Arvan, et "Õnnele" ei tule kasuks, kui hakata selles midagi muutma. Ta on ju sellisena inimestele kalliks saanud," arvab Lennuk. "Kindlasti ei püüa ma kedagi välja kirjutada ega ka kohe mõnd uut tegelast sisse tuua."

Lõpetuseks ütleb Lennuk, et kui ta on viimastel aegadel tegelnud Tammsaare tõlgendamise ja analüüsimisega, siis nüüd võtab ta rohkem käsile Kallase tõlgendamise ja analüüsimise. "Klassikud ju mõlemad" muheleb Lennuk.