17 AASTA EEST: Margaritat kehastanud Anastassia Vertinskaja ja Meistrit mänginud Viktor Rakov filmivõtetel. Foto: afp/scanpix
Inimesed
7. aprill 2011, 06:57

"Meister ja Margarita": mängufilmi võtetest esmalinastuseni läks 17 aastat (5)

Režissöör Juri Kara vändatud filmi "Meister ja Margarita", mis Moskvas viimaks ekraanile jõudis, pidi publik pärast võtete lõppu ootama 17 aastat – pole ime, et "Meistri ja Margarita" ekraniseerimisega seoses räägitakse juba Bulgakovi needusest.

Mitu katset Bulgakovi tähtteost "Meister ja Margarita" Nõukogude Liidus ekraanile tuua olid luhtunud. "Meistrit ja Margaritat" soovis ekraniseerida mitu mainekat režissööri – Vladimir Naumov, Igor Talankin, Elem Klimov, Eldar Rjazanov. Kuna võimud pidasid Bulgakovit ideoloogiliselt sobimatuks, loobiti tegijatele kaikaid kodaratesse, kuni nad oma plaanist loobusid.

1994. aastal õnnestus režissöör Juri Karal ("Homme algas sõda") oma "Meistri ja Margarita" võtted siiski lõpetada. Näitetrupp oli muljetavaldav: Margarita osas oli Nõukogude Vivien Leigh’s kutsutud Anastassia Vertinskaja – 16aastasena filmi "Helepunased purjed" staariks pääsenud näitlejatar, kes hiljem mängis sellistes Nõukogude suurfilmides, nagu "Amfiib-inimene", "Hamlet", "Sõda ja rahu" ning "Anna Karenina". Meistrit mängis Viktor Rakov, Wolandit Valentin Gaft, Pontius Pilatust Lenini ja Stalini kehastajana tuntud Mihhail Uljanov, Ješuat Nikolai Burljajev.

Režissöör ja produtsendid tülis

Juri Kara "Meistrit ja Margaritat" peeti Nõukogude Liidu lagunemise järgse aja kalleimaks linateoseks. Inflatsioon ja rubla ebastabiilsus tõstsid tootmiskulud taevasse – filmi peale kulus ligi 15 miljonit dollarit. Ent kui "Meister ja Margarita" valmis sai, otsustasid produtsendid, et levisse nad seda ei lase. Nad väitsid, et Juri Kara soovi järgi valminud montaaž on vastuvõetamatu. Maailmakuulsa helilooja Alfred Schnittke salvestatud filmimuusika anti siiski CD kujul välja. Lõpuks kadus Kara film sootuks ära, selle asukoht oli aastaid teadmata. Margarita osatäitja Vertinskaja pettus Vene kinematograafias niivõrd, et sõitis välismaale elama ja õpetama.

2005. aastal õnnestus valitud publikul näha "Meistrit ja Margaritat" rahvusvahelise Moskva filmifestivali eriseansil. Üks õnnelikke vaatajaid oli ajakirjanik Valeri Kitšin. Too sattus filmist sellisesse vaimustusse, et alustas produtsentide ja Kara lepitamist. Ent siis ilmus välja uus osaline: Bulgakovi kolmanda naise Jelena lapselaps Sergei

Šilovski, kirjaniku pärandi õiguste nüüdne omanik. Too ütles, et produktsioonifirmal TAMP on 2007. aasta keskpaigani aega talle rahapatakas ulatada. Vastasel juhul ähvardas ta filmi õigused teisele huvilisele müüa.

Novembris 2010 teataski Luxor Company, et on omandanud "Meistri ja Margarita" õigused ning laseb filmi ekraanile. Jaanuaris näidati filmi ajakirjanikele, nüüd jõudis kahetunnine versioon kinolevisse. Kolmetunnine režissööri versioon ilmub DVD-l, asudes konkureerima režissöör Vladimir Bortko 10osalise seriaaliga "Meister ja Margarita", mis valmis aastal 2005.

"Ma ei kaotanud kunagi lootust, aga..."

17 aastat pärast "Meistri ja Margarita" valmimist sai võttetrupp viimaks ometi esilinastuse tunnistajaks olla. Juri Kara ütles Komsomolskaja Pravdale, et ei uskunud filmi linastumist viimase hetkeni. "Ma ei kaotanud küll kunagi lootust, aga..." Margarita osatäitja Vertinskaja toonitas publikule: "Siin on need näitlejad, keda te kunagi armastasite, ja te näete neid tippvormis olevana."

66aastane näitlejanna, keda paljud austajad ilulõikuste tõttu äragi poleks tundnud, kinnitas, et ei mänginud Margaritat tema nõialikkuse pärast. "Nõida mängida on mõttetu, sest nõid – see on iga naise alatine hingeseisund. Aeg-ajalt tahab igaüks nõusid katki peksta, silmi välja torgata. Mängisin Margaritat tema heasüdamlikkuse pärast, nende imetlusväärsete tunnete pärast, mida ta Meistri vastu tundis. Minu meelest pole meie kirjanduses teist näidet säärasest ohvrimeelsusest."