KAKS SÜDAMESÕPRA: Elizabeth Taylor ja James Dean sõbrunesid filmi «Hiiglane» võtetel ning pihtisid teineteisele südamesaladusi. Film jõudis linale alles pärast noore näitleja surma. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
6. aprill 2011, 06:55

Taylor paljastas Deani lapsepõlvetragöödia (6)

Elizabeth Taylor lobises 1997. aastal intervjuus välja koletu saladuse filmilegend James Deani lapsepõlve kohta. Filmidiiva nõudis aga, et seda enne tema surma ei avaldataks.

Publitsist Kevin Sessums intervjueeris 1997. aastal Elizabeth Taylorit aidsivastasele võitlusele pühendatud ajakirja jaoks. Näitlejanna sattus rääkima ka filmitäht James Deanist, kes oli talle olnud väga lähedane. "Ma armastasin Jimmyt," kinnitas Taylor. "Ma räägin teile midagi, aga kuni mu surmani pole see avaldamiseks mõeldud. Oleme kokku leppinud?"

Nüüd, kui Taylor on surnud ning mulda sängitatud, tuli saladus päevavalgele. Internetikülje The Daily Beast teatel oli näitlejanna oma lähedase sõbra kohta rääkinud järgmist: "Kui Jimmy oli 11aastane ning tema ema suri, hakkas kirikuõpetaja poissi suguliselt pilastama," avameelitses Taylor intervjuus. "Ma usun, et see kummitas Jimmyt kogu ülejäänud elu. Õigupoolest ma

tean, et kummitas." Filmi "Hiiglane" (1956) võtete ajal vestlesid Liz ja Jimmy õhtuti tundide kaupa. "See oli üks neid asju, mida Jimmy mulle pihtis."

Deani seksuaalne sättumus pakkus omal ajal Hollywoodis palju kõneainet. Rabeda olekuga noore näitleja poisilik sarm ja trots imponeerisid nii naistele kui ka meestele. Sõjaväeteenistusest oli Dean pääsenud, sest pani end kirja homoseksuaalina – toona klassifitseeriti seda psüühilise häirena. Et kummutada jutte noore seksisümboli meestelembusest, lasti lahti kõlakas, et Deanil on armuvahekord 22aastase Itaalia näitlejatari Pier Angeliga. Kui Pier teise mehega abiellus, jätkas Dean liikumist kaunite näitlejannade seltsis – väidetavalt ainult vormitäiteks.

Pärast näitleja surma väitis ta lähedasemaid sõpru, stsenarist William Bast, et temal ja Deanil olid seksuaalselt intiimsed suhted. James Dean hukkus 1955. aastal autoõnnetuses: põrutas oma Porschega teelt välja ja sai silmapilkselt surma. Andekas näitleja, kellele ennustati suurt tulevikku, oli kõigest 24aastane. Tema tegelaskuju Jim Stark oli filmis "Põhjuseta mässaja" kuulutanud: elada tuleb ruttu ja surra noorelt.