VIKSIS RAHVAVIISI MAHA?: Aleksandr Rõbak eitab raevukalt kahtlustust, nagu oleks talle Eurovisioni lauluvõistluse võidu toonud «Fairytale’i» meloodia plagiaat. Foto: Mati Hiis
Inimesed
5. aprill 2011, 07:00

Kas Norra laulutäht Rõbak jääb Eurovisioni võidust ilma? (47)

Laul "Fairytale", millega Aleksandr Rõbak 2009. aastal Norrale Eurovisioni võidu tõi, võib meloodia poolest olla plagiaat. Kas sümpaatne tumedate kulmudega naistelemmik jääb kõrgest tiitlist ilma?

Komsomolskaja Pravda kirjutab, et Norra rahvusraamatukogu arhiivist leiti 1936. aastal tehtud rahvaviisi ülesvõte, mis sarnaneb Aleksandrile au ja kuulsust toonud "Fairytale’i" ("Muinasjutt") meloodiaga nagu kaks tilka vett. "Niipea kui kõlarist esimesed noodid kostsid, tundsin kohe ära Aleksandr Rõbaki "Fairytale’i"," kinnitab Norras Mo i Ranas asuva rahvusraamatukogu osakonna töötaja Thomas Bårdsen, kes on kuus aastat tegelnud unikaalsete rahvamuusikasalvestiste digitaliseerimisega. Heliinsenerina töötav mees leidis meloodia vanalt fonograafi vaharullilt. "Põnev oli juba seda mängima panna, kuid sisu kuuldes jäin täiesti pahviks. Pole kahtlust – see on täpselt seesama laul!" ütles ta Norra riikliku ringhäälingukompanii NRK veebiväljaandele.

Ekspert: "Sarnasus on rabav!"

Et oma teoorias täiesti kindel olla, mängis Norra heliinsener laulu ette eksperdile – Nesna ülikooli professoril Ove Larsenil on rahvamuusikas doktorikraad. Ka tema oli vana meloodiat kuuldes üllatunud. "Ma ei julge mürki võtta, et Rõbaki laul on plagiaat. Kuid sarnasus on rabav," ütleb ta nrk.no usutluses.

Rõbak: hoopis mind plagieeriti!

Loo esitajana kuulutatakse vaharullil välja Nordlandist Bleikvasslist pärit moosekant. "Kuid see ei tähenda tingimata, et ta helilooja on," toonitab professor. "Nii ammuse aja tagant on heliloojat raske tuvastada, sellepärast nimetataksegi enamikku meloodiatest traditsionaalideks." Ent mida tähendab see, kui vana viisi autoriks väidab end nüüdisaegne helilooja? "Laule oma nime all välja anda pole vastuvõetav," ütleb Larsen.

1986. aastal Minskis sündinud, kuid nelja-aastasena koos perega Norrasse emigreerinud Rõbak võitis 2009. aasta Moskva Eurovisioni ülekaalukalt, püstitades 387 punktiga kõigi aegade rekordi. Laul sai 169 punkti rohkem kui teiseks jäänud Islandi lugu.

Plagiaadisüüdistust tõrjub ta nii, nagu jaksab. "See on kõige suurem rumalus, mida ma kuulnud olen!" kõmistab Rõbak. "Kui leidub rahvaviis, mis on "Fairytale’i" sarnane, siis on hoopis mind plagieeritud," väidab ta Norra telekompaniile.

Rõbakki kompromiteerivat uudist kuuldes võttis NRK ühendust Islandi eurolaulukomiteega. 2009. aasta Eurovisionil hõbedakohale jäänud islandlased olevat väga üllatunud. Kui "Fairytale" peaks tõesti plagiaadiks osutuma, saadavad islandlased NRK teatel kaebuse Euroopa Ringhäälingute Liidule EBU, kes on Eurovisioni lauluvõistluse produtsent.

Süüdistatud varemgi

Rõbakki on plagieerimises süüdistatud varemgi. Mullu kaebas Vene pianist ja blogipidaja Aljona Hantšõkaja, et Rõbaki laul "Abandoned" sarnaneb kangesti Kirill Moltšanovi loodud lauluga omaaegsest Nõukogude kassatükist "Vaatame, mida toob esmaspäev" (1968). Moltšanovi poeg Vladimir ütles, et Rõbaki produtsent oli temalt ta isa muusika kasutamiseks luba palunud, kuid Moltšanov noorem keeldus seda andmast.