Inimesed
2. aprill 2011, 08:58

Kas Bulgaaria prohveti ennustatud maailmasõda on käes? (2)

Kas tõesti algas mullu novembris kolmas maailmasõda, nagu ennustas legendaarne pime bulgaaria prohvet Vanga? Baba Vangat on võrreldud koguni Nostradamuse endaga, väidetavalt on tema ennustustest täppi läinud rohkem kui 80%.

Baba Vanga – neiupõlvenimega Vangelia Pandeva Dimitrova, abiellumise järel Vangelia Gušterova – sündis enneaegsena 3. oktoobril 1911. Bulgaarlannast, kes suurema osa elust elas tillukeses Petrichi mägikülas, sai üks Euroopa riikide tuntumaid prohveteid.

Vanga pimedaks jäämise lugu ümbritseb saladusloor. Väidetavalt tõstis puid lahti juurinud pöörane vihur ta 12 aasta vanusena õhku ja lennutas kaugele. Tüdruk leiti alles pärast pikki otsinguid, silmad liiva ja pori nii täis, et ta nuttis valust. Silmanägemine kadus, kuid asendus ettenägemisvõimega.

Ehk oli põhjus ka tähendusrikkas nimes? "Vangelia" tähendab kreeka keeles heade sõnumite toojat. Mõni aasta hiljem hakkas neiu ennustusi jagama ning sai tänu nende täpsusele kuulsaks nii kodumaal kui ka kaugemal.

Ennustas Tšernobõli ja Kurski katastroofi

Hüüdnimi Baba Vanga meenutab kurikuulsat muinasjuttude nõiamoori Baba-Jagaad, keda vahel elutarkade nõuannete andjana kujutatakse. Ning tarka nõu oli Vanga valmis jagama. Tema ukse taga võeti sappa, et saada abi haiguste ja armuhädade vastu. Igalt kundelt olevat Vanga palunud suhkrutükki, mis täitis energiat fokuseeriva ja intuitsiooni turgutava kristalli aset. Mõnele külalisele määras Vanga ravimtaimi, ent tihtipeale leidis lahenduse kõrgemate jõududega suheldes. Räägiti, et ta suutis näha inimese elu ja kavatsusi lausa filmilindina oma silme ees. Vanga olevat kõnelnud vaimudega ning ka Vamfimi-nimeliselt planeedilt pärit tulnukate rassiga, kes on siin inimkonda aitamas.

Kui Vanga vanem vend Vasil sõjaväkke võeti ja valmistus sõtta minema, anus väike õde, et ta koju jääks. Sõsar ennustas, et Vasil sureb 23aastasena. Hoiatusele vaatamata läks vend sõtta. Hiljem alistus Vasil sakslastele, kes ta hukkasid.

Usutakse, et Vanga ennustas nii Stalini täpset surmakuupäeva, Tšernobõli tuumakatastroofi, Nõukogude Liidu lagunemist, Boriss Jeltsini valimisvõitu kui ka printsess Diana surma.

1980. aastal kuulutas ta, et aastatuhande vahetusel katab vesi Vene allveelaeva Kursk ja kogu maailm nutab. 2000. aasta augustis šokeeris maailma üldsust Kurski katastroof Barentsi merel. Laev viis märga hauda 118 inimest.

Vanga nägi ette ka oma surma

Aastate jooksul käisid prohveti jutul paljud tähtsad poliitikud ja riigipead, nende seas Adolf Hitler. Viimast oli nähtud Baba Vanga osmikust õige morni ilmega lahkumas. Kuulus ennustajamoor olevat tal käskinud Venemaa rahule jätta. "Sa kaotad selle sõja."

Hiljem tegi Vanga tihedat koostööd Todor Živkovi valitsusega ning esines mitmel puhul televisioonis koos Živkovi ja teiste Bulgaaria Kommunistliku Partei tähtsate ninadega.

1989. aastal ennustas Vanga Maailma Kaubanduskeskuse terrorirünnakut: "Oh õudu! Oh õudu! Ameerika vennad langevad pärast teraslindude rünnakut. Hundid uluvad põõsas ja süütu veri voolab ojadena." "Vendi" tõlgendatakse Kaubanduskeskuse kaksiktornidena, "teraslinnud" on mõistagi reisilennukid. "Põõsas" võib olla president Bush.

Skeptikud väidavad siiski, et paljud Vanga "ennustused" pandi kirja pärast sündmusi endid. Kuna külaeidekesel oli kirjaoskusega lood kehvad, kirjutasid tema ennustusi üles ümberkaudsed inimesed.

Vanga alkohoolikust mees Dimitar suri 1962. aastal. Vanga enda eluküünal kustus 11. augustil 1996 – nii nagu ta ise ennustanud oli.

Matustele saabusid tohutud rahvamassid. "Ta ei elanud mitte endale, vaid inimestele," ütles oma järelehüüdes toonane peaminister Žan Videnov. "See tegi temast elava pühaku."

Prohveti viimse soovi kohaselt tehti tema majast muuseum, mis avas uksed 2008. aasta mais. Baba Vanga ennustuse kohaselt pidi tema ande pärima kümneaastane prantsuse tüdruk, kellest saab samuti maailmakuulus prohvet.

Aasta pärast meid enam pole?

Juba viis kuud on käinud kolmas maailmasõda, arenedes peatselt tuuma- ja keemiasõjaks. Tänavu hävitab radioaktiivsus lõviosa põhjapoolkera loodusest, ellujäänud eurooplased saavad tunda moslemite keemiarelvarünnakuid.

Baba Vanga on ennustanud lähiaastateks hirmsaid asju. Kui suur on – vaadates maailma poliitilist, majanduslikku, tehnilist ja demograafilist olukorda – tõenäosus, et need ennustused täppi lähevad?

Ennustuse täitumise võimalus on 50:50

"Kui tuuma- ja keemiasõja järel leidub inimesi, kes tahavad põhjendada, millest see kõik algas, võivad nad toimunu ka 2010. aasta sündmuste külge õmmelda, aga sama hästi võivad nad loo alguse õmmelda 1789. aasta külge," arutleb Indrek Tarand, ajaloolane, välisministeeriumi ekskantsler ja endine Kindral Laidoneri muuseumi direktor.

Veendes, et ennustuse täitumise ja mittetäitumise võimalus on ikkagi täpselt 50:50.

"Võib öelda, et praegu on meie meelest tõenäolisem Hiina muutumine maailma esijõuks, ja vähemtõenäolisem, et moslemid hakkavad peagi Euroopat valitsema," mõtiskleb Tarand. "Me võime kuhjata argumente, aga see on ikka täpselt sama hea kui võtta Financial Timesist tänased aktsiakursid ja ütelda nende põhjal et, hmm, 2014 on asjalood niimoodi! Kas midagi juhtub või ei juhtu, saab selgeks alles pärast seda, kui ennustuses pakutud kuupäev on möödas."

Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi direktor Erik Puura pakub ennustajate uskumise põhjuseks asjaolu, et inimestele jäävad rohkem meelde enam-vähem märki tabanud ettekuulutused: "Kui üks asi läheb täppi, siis üheksa vale ennustust andestatakse."

Kas aastaks 4599 on inimesed muutunud surematuks, me kontrollida ei saa, nagu on ka keeruline pakkuda, mil moel see täpselt võimalik oleks. Aga ka käesolevaks sajandiks, praegu elavate inimeste silmaulatusse on Vanga pakkunud sündmusi, mille toimumine on Õhtulehte nõustanud teadlaste arvates kas kahtlane või kehvasti registreeritav.

Miks peaks inimene lendama Veenusele?

Aastaks 2023 ennustab Vanga maakera orbiidi muutust. Astronoomid hakkavad selle peale naerma. Asteroidid ja komeedid võivad Maale langedes põhjustada nii piirkondlikke kui ka globaalseid katastroofe, aga taevakeha, mis suudaks Maa orbiidilt kõigutada, ei tunta.

Keeruline on ka öelda, mis võiks olla see põhimõtteliselt uus ja senitundmatu energiaallikas, mis anno 2028 kasutusele tuleb. Vesinikuenergia pole uus, päikese- ja tuuleenergia on aga iidvanad. Võib-olla pistetakse sipelgapessa mingi tokk, mida mööda sibades hakkavad loomakesed kilovatt-tunde tootma? Aga millises tempos ja mis see maksaks?

Täiesti arusaamatuks jääb, miks peaks keegi saatma mehitatud kosmoselaeva Veenusele – planeedile, kus toimib selline kasvuhooneefekt, et sooja on seal nii... pool tuhat kraadi Celsiuse järgi. Ja kust võetakse kunstpäike, mis hakkab 2100. aastal Maad valgustama, ja miks?

Samuti on kahtlane, kas 2046. aastal osatakse lihtsalt ja odavalt toota kõiki inimese eluks ja heaks enesetundeks vajalikke elundeid. Ja kas sest võiks olla mingitki abi haiguse vastu, mis paneb aastal 2088 inimesed sekunditega vananema?

Elame, näeme.

Piibel pole ennustuseraamat, aga sealt võib järeldada kõike

"Kui 1948. aastal kuulutati välja Iisraeli riik, leidsid Ameerikas paljud inimesed, et see tähendab Vana Testamendi ettekuulutuse täitumist," ütleb Ain Riistan, Tartu Ülikooli religiooniuuringute teadur. "See veenis paljusid, et me elame maailmalõpu aegades, kus jumal oma viimased tõotused täide viib."

Ain Riistan kinnitab, et piibel pole ennustuste raamat. Aga näiteks Ameerika protestantlik kristlus nõuab inimestelt iseseisvat piibli läbitöötamist. Ja seetõttu on tavaline, et lugeja tõlgendab piiblit oma parema äranägemise järgi, seostades pühakirjas esitatud fraase või väljendeid sageli kaasaegsete sündmustega.

"Sotsiaalse fenomenina ei saa seda suhtumist piiblisse alahinnata, sest Ameerika, kelle konservatiivne kristlus piiblit sellises võtmes loeb, on näiteks üks Iisraeli riigi suuremaid toetajaid," näitab Riistan, kuidas usk poliitikat mõjutab.

Riistan nõustub kiiresti väitega, et poeesiakeeles kirjutatud piibel sarnaneb internetiga, kust otsija leiab hea tahte korral oma küsimusele täpselt sellise vastuse, mis talle kõige paremini sobib.

Näiteks Jesaja raamatus on öeldud jumala kohta, et see on tema, kes istub maasõõri kohal. See luuleväljend lubab lihtsasti arvata, et kirjaprohvet Jesaja teadis – maakera on ümmargune.

Samamoodi leiti pärast Tšernobõli katastroofi kiiresti Johannese ilmutusest read: "Kolmas ingel puhus pasunat ning taevast kukkus maha suur täht, mis põles otsekui tõrvik ning kukkus kolmandiku jõgede ja veeallikate peale. Tähe nimi oli Koirohi. Kolmandik vetest muutus koirohuks ning palju inimesi suri vee kätte, sest see oli läinud mõruks." Kinnitati, et Tšernobõl tähendab mõnes slaavi keeles koirohtu.

"Peajoonekristlus ei soosi sellist tõlgendusmehhanismi," vestab Ain Riistan. "Kui kristlikus teoloogias kõneldakse prohvetlusest, räägitakse sellest, et Vana Testamendi prohvetite ennustused on ette kuulutanud Jeesuse Kristuse tulekut. Prohvetlus – sündmuste detailse ennustamise mõttes – jääb piiblisiseseks asjaks."

Lihtsustatult: varasemas peatükis lubatakse messia tulekut, hilisemas peatükis ta tulebki, ennustus ei välju kaante vahele köidetud sündmuste raamidest.

"Aga väga kerge on hakata mõtlema võtmes, et võib-olla kõik piibli ennustused ei ole täitunud Jeesuse tulekuga, ehk on mõni asi veel meie ajastul oluline," kommenteerib Riistan.

Mõistmaks paremini peaaegu poolteise tuhande aasta jooksul kirjutatud tekste koondavat piiblit, peab tundma selle autorite tausta ja missiooni.

Näiteks 6. sajandil enne Kristust olid toonases juudakuningriigis keerulised ajad. Hiljem prohvetiteks kuulutatud usumehed üritasid oma tekstides veenda kaasaegseid, et need loobuksid mitme jumala kummardamisest ja teeniks vaid üht jumalat. Ennustades, et kui inimesed selles vallas oma meelt ei muuda, tabavad neid näiteks naaberriikide rünnakud. Tegelikult polnud taoliste sündmuste ettekuulutamiseks vaja olla prohvet, piisas selgest analüütilisest mõtlemisest.

"Jesaja raamatu kümnes peatükk, mis räägib assüürlaste karistusretkest, kirjeldab tegelikult poliitilist situatsiooni, mis on väga tõenäoliselt kohe juhtumas, ja ütleb, et sellises kriisiolukorras peavad inimesed parandama meelt," illustreerib Riistan. "Ja pakub visioone: kui inimesed meelt parandavad, siis jumal aitab! Tuleb õnneaeg, elu läheb heaks. Esialgne prohvetlus, mis piiblis mahuliselt küllalt suurt osa täidab, oli algselt sotsiaalne."

Aastasadu hiljem hakati neidsamu tekste interpreteerima teisiti: jumal on andnud teatud tõotused, tuleb oodata, millal ta need täidab.

Vanga ennustused: 2046. aastal saab kõiki elundeid tehislikult toota, 4599. aastaks on inimesed surematud

2008 – Konfliktid Indoneesias (usutakse, et Vanga mõtles Indiat) viivad uue maailmasõja puhkemiseni. Nelja tähtsat riigipead üritatakse tappa.

2010 – Novembris algab kolmas maailmasõda, mis läheb üle tuuma- ja keemiasõjaks. Sõda jõuab lõpule 2014. aasta oktoobris.

2011 – Põhjapoolkeralt kaob radioaktiivsete sademete tõttu peaaegu kogu elusloodus. Moslemid ründavad ellujäänud eurooplasi keemia-relvaga.

2014 – Enamik inimesi põeb sõjas kasutatud keemia- ja tuumarelvade tõttu nahavähki või teisi nahahaigusi.

2016 – Euroopa on peaaegu inimtühi.

2018 – Hiina tõuseb maailma esiriigiks.

2023 – Maakera orbiit muutub veidi.

2025 – Euroopa on endiselt väga hõreda asustusega.

2028 – Uue energiaallika kasutuselevõtt. Näljale tõmmatakse piir. Veenusele saadetakse mehitatud kosmoselaev.

2033 – Jäämassiivid sulavad, ookeani veetase tõuseb.

2043 – Maailma majandus õitseb. Euroopas võimutsevad moslemid.

2046 – Kõiki elundeid saab tehislikult toota, sellest saab kõige hõlpsam ja populaarsem ravimeetod.

2066 – Ameeriklased kasutavad moslemite võimu all oleva Rooma ründamiseks uudset relva, mis põhjustab kliima muutumist – silmapilkne jäätumine.

2076 – Klassideta ühiskond.

2084 – Looduse uuestisünd.

2088 – Uus koletu haigus, mis paneb inimesi sekunditega vananema.

2097 – Vananemistõvest saadakse jagu.

2100 – Kunstpäike valgustab maakera varjupoolt.

2111 – Inimestest saavad robotid.

2123 – Väikeriikide vahel puhkevad sõjad, millest suured riigid eemale hoiavad.

2130 – Tulnukate abiga saab tõeks elu vee all.

2164 – Loomad muutuvad pooleldi inimesteks.

2167 – Uue religiooni mõjulepääs.

2170 – Tohutu põud.

2183 – Marsil asuv koloonia saab tuumarelva ning nõuab Maa käest iseseisvust.

2187 – Kaks suurt vulkaanipurset, millele pannakse edukalt piir.

2195 – Merekolooniates on piisavalt energiat ja toitu.

2196 – Aasia ja Euroopa elanikud on segunenud.

2201 – Elu Maal läheb päikese termotuumaprotsesside aeglustumise tõttu külmemaks.

2221 – Maavälist elu otsides puutuvad inimesed kokku millegi kohutavaga.

2256 – Kosmoselaev toob Maale uue tõve.

2271 – Füüsikaseadused muutuvad.

2273 – Valge, must ja kollane rass moodustavad ühise rassi.

2279 – Elektrienergiat saadakse eimillestki (vaakumist?).

2299 – Prantsusmaal algab islamivastane vastupanuliikumine.

2341 – Kosmosest läheneb Maale midagi katastroofilist.

2354 – Kunstpäikesel toimub mingi õnnetus, mille tagajärjel puhkeb näljahäda põhjustav põud.

2480 – Kunstpäikesed põrkavad kokku ja jätavad Maa pimedusse.

3005 – Sõda muudab Marsil trajektoori.

3010 – Kuud tabab komeet. Maailma ümbritseb kivimite ja tuharing.

3797 – Selleks ajaks on kogu elu Maal surnud. Kuid inimtsivilisatsioon on küllaldaselt arenenud, et kolida uude tähesüsteemi.

3805 – Inimeste vahel puhkeb kümme aastat kestev sõda loodusvarade pärast. Rohkem kui pooled inimesed surevad.

3874 – Uus prohvet ühendab inimesed uude kirikusse, mis ergutab tehnika ja teaduse arengut. Paarisaja aastaga seljatatakse kõik tõved. Mutatsiooni mõjul hakkavad inimesed kasutama ajust rohkem kui 34%. Kurjuse ja viha mõisted kaovad.

4509 – Inimesed on viimaks jõudnud sellisele arengutasemele, et saavad suhelda Jumalaga.

4599 – Inimesed on muutunud surematuks.

4674 – Eri planeetidel elab umbes 340 miljardit inimest. Algab assimileerumine tulnukatega.

5078 – Otsus lahkuda universumi piiridest, ehkki 40% inimesi on selle vastu.

5079 – Maailma lõpp.