ROHTUDE ABIGA: Brooke Shieldsi aitasid mustast august välja antidepressandid ja intensiivne teraapia. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
31. märts 2011, 06:56

Brooke Shields: tahtsin end autoga surnuks sõita! (5)

"Olin viimaks saanud terve ja ilusa tütrekese, aga ma ei suutnud talle otsagi vaadata," meenutas Hollywoodi täht Brooke Shields esimesi kuid beebi emana, mis ta enesetapu äärele viisid.

Maailmakuulsate näitlejannade pihtimused on aidanud teistelgi naistel sünnitusjärgse masenduse tõsidust mõista.

"Huulepulgadžungli" täht Brooke Shields kirjutas oma katsumustest avameelse raamatu "Vihmasadu algas. Minu teekond läbi sünnitusjärgse depressiooni", mis on tõlgitud ka eesti keelde. Nurisünnituse ja seitsme kunstviljastamise katse kadalipu läbinud Shields sünnitas viimaks 2003. aastal oma esimese lapse, kuid soovis pärast seda ainult surra. Brooke oli lõpetanud antidepressantide võtmise, uskudes, et ei vaja neid, kuid tagajärjed olid košmaarsed. Sõites kodu poole, tütar Rowan tagaistmel, suutis Shields mõelda ainult sellest, kuidas ta sooviks auto sodiks kihutada. Õnneks suutis keegi sõber teda telefonitsi veenda rahulikult koju sõitma.

Brooke’i aitasid mustast august välja antidepressandid ja intensiivne teraapia. "Kummalisel kombel oli lohutav, kui naistearst ütles, et mu äärmuslik meeleheide ja enesetapumõtted on otseselt seotud mu keha biokeemilise muutusega."

Britney Spears ajas masenduses pea kiilaks

Kui poptäht Britney Spears aastal 2007 pea kiilaks ajas ja paparatsode autot vihmavarjuga peksis, pidasid paljud põhjuseks mammamasendust. Lauljatar oli vähem kui kahe aasta jooksul kaks last sünnitanud ning tema abielu oli purunemas.

Kolme bioloogilise ja kolme adoptiivlapse ema Angelina Jolie pole sünnitusjärgse masenduse üleelamist avalikult tunnistanud. Ent sõprade sõnul oli näitlejatar pärast kaksikute Vivienne’i ja Knoxi sündi kurtnud unetust ja jõuetust. Teda võisid nutma ajada ka kõige tühisemad asjad.

Courteney Cox: "Ma ei suutnud magada. Süda peksis!"

Telesarjast "Sõbrad" tuntud Courteney Cox tõi oma ainsa lapse, tütar Coco ilmale 2004. aasta juunis. Tedagi tabas sünnitusjärgne masendus, aga tavatult hilja. "Elasin üle väga ränga ajajärgu – mitte kohe pärast beebi sündi, aga kui ta kuuekuuseks sai," rääkis näitlejanna hiljem "USA Todayle". "Ma ei suutnud magada. Süda peksis. Ja ma vajusin sügavasse depressiooni." Kõige mustematel hetkedel plaanis Courteney endale otsa peale teha. Ta kavatses autoga jäärakusse põrutada.

Õnneks jätkus Coxil oidu oma murega arsti jutule minna. "Sain teada, et mu hormoonid on täiesti sassis." Courteneyle määrati raviks progesterooni-nimelist naissuguhormooni, ent abi oli ka lähedastest sõbrannadest Jennifer Anistonist ja Brooke Shieldsist – viimane oli ise samuti ränka sünnitusjärgset masendust põdenud.

Bryce Dallas Howard: "Sõimasin oma meest valimatute sõnadega."

Hollywoodi koorekihti kuuluv näitlejatar Bryce Dallas Howard ("Küla", "Päikesevarjutus"), kelle isa on staarlavastaja Ron Howard, sai rasedusest teada viis päeva pärast pulmi. Ta oli alles 25aastane ning näitlejatee alguses. Õbluke Bryce võttis beebiootusega juurde ligi 40 kilo. Poeg Theo ilmaletulek polnud aga kergendus. "Minu jaoks oli imetamine veelgi valusam kui sünnitamine," meenutas Bryce hilisemas intervjuus.

Ta keeldus alla andmast ning nägi vaeva, et poeg saaks rinnapiimast kõhu täis. "Ma ei teinud muud, kui andsin rinda või pumpasin piima välja – ega saanud kummagagi korralikult hakkama." Otsus iga hinna eest lapsele rinnapiima anda tegi noorest emast inimvare. Näitlejatari tabasid iga päev nutuhood. Ta ei suutnud end niigi palju kokku võtta, et trepist alla sööma minna. "Mu mees hakkas telesarja väntama. Kui ta hilisõhtuti koju tuli, ootasin teda uksel ja värisesin raevust." Kui mees küsis, kuidas ta aidata saab, suutis Bryce teda vaid sõimata. "Sellist käitumist polnud ta meie ühise seitsme aasta jooksul kordagi kohanud." Kergendust tõi alles terapeut.

Gwyneth Paltrow: "Tundsin, nagu tegutseksin oma kehast lahus."

Kui filmitäht Gwyneth Paltrow tõi 2004. aasta maikuus ilmale enda ja Coldplay rokkari Chris Martini esiklapse, tütar Apple’i, valdas teda taevalik eufooria. Ent kaks aastat hiljem niitis poeg Mosese sünd ta jalust. Noor ema vajus sügavasse depressiooni, mis viieks kuuks tema tegutsemisvõime halvas. "Tundsin, nagu tegutseksin oma kehast lahus."