ARMUKESED? Gandhi (vasakul) koos Hermann Kallenbachiga 1913. aastal. Meeste selja taga seisab püsti Gandhi sekretär Sonia Schlesin. Foto: Alamy/AOP
Inimesed
29. märts 2011, 06:57

Mahatma Gandhi süda kuulus musklimehele? (13)

Skandaalse uue raamatu andmeil oli Mahatma Gandhi biseksuaal, kes hülgas teise mehe pärast oma seadusliku kaasa. «Kui täielikult sa küll minu keha üle võimust oled võtnud,» kirjutanud Gandhi meesarmukesele.

Kõmulise värske biograafia «Suur hing: Mahatma Gandhi ja tema võitlus Indiaga» autor Joseph Lelyveld paljastab detaile kuulsa India iseseisvusliikumise juhi Gandhi (1869–1948) seksuaalsest käitumisest. New York Timesi endise tegevtoimetaja ja maineka Pulitzeri preemia laureaadi Lelyveldi andmeil oli vägivallavaba vastupanu jutlustanud India revolutsionäär seksuaalselt sättumuselt biseksuaal, kelle abielule sai hukatuslikuks armastus teise mehe vastu. Tegu olnud juudi soost Saksa kulturisti Hermann Kallenbachiga.

Gandhi olnud Kallenbachi pärast lausa arust ära. «Kui täielikult sa küll minu keha üle võimust oled võtnud,» tsiteeritakse raamatus Gandhi sõnu Hermannile. «See on äärmuslik orjus.»

Kallenbach sündis küll Saksamaal, kuid siirdus hiljem Lõuna-Aafrikasse, kirjutab Briti leht Daily Mail raamatut refereerides. Seal sai temast edukas ja jõukas arhitekt. Gandhiga tutvus Hermann, kui too Lõuna-Aafrikas töötas. Sakslasest sai üks Gandhi lähedasemaid jüngreid. Nad elasid kaks aastat üheskoos majas, mille Kallenbach oli Lõuna-Aafrikasse ehitanud. Mehed tõotasid kinkida teineteisele veel armastust, ja veel ja veel sellist armastust, nagu nende veendumuse kohaselt maailm polnud varem näinud.

Gandhi oli juba 13aastaselt abiellunud Kasturbai Makhanjiga, kes oli temast aasta vanem. Kasturbai sünnitas Gandhile neli poega. Kuid 1908. aastal läks abielupaar lahku. Varem on räägitud, et 36aastaselt, veel abielumehena, otsustas Gandhi hakata tsölibaati harrastama.

Püüdles sootu oleku poole

Kord kirjutas Gandhi sakslasele: «Sinu portree (ainus) seisab mu magamistoas kaminasimsil. Kamin on otse voodi vastas.» Ennast nimetas Mahatma Ülemkojaks, sakslast Alamkojaks. Kahtlust kahe mehe suhete siivsuse kohta äratavad ka Gandhi kirjaread selle kohta, et vaseliin ja vatt meenutavad talle pidevalt Kallenbachi. Ta sundis sakslast vanduma, et ei vaata enam himura pilguga mitte ainsatki naist. «Ma ei suuda ette kujutada midagi sama inetut kui meeste ja naiste vaheline suguline ühendus,» öelnud Gandhi hiljem Kallenbachile.

1914. aastal läksid Mahatma ja Hermanni teed lahku. Gandhi naasis kodumaale, kuid Esimese maailmasõja tõttu ei lastud Kallenbachi Indiasse. Nad hoidsid ühendust kirjavahetuse teel. See kestis aastakümneid. Veel 1933. aastal kirjutas Gandhi Kallen-bachile oma raugematust ihast ning nimetas eksabikaasat kõige mürgisemaks naiseks, keda ta eales kohanud on.

Lelyveld purustab oma teoses Gandhi müüdi, maalides tema eraelust sootuks teistsuguse pildi, kui varem teatud. Biseksuaalsest kirest hoolimata olevat Gandhi isegi 70ndates eluaastates maganud ihualasti ühes voodis oma 17aastase sugulase, Manu-nimelise neiuga, kes talle vanaduspõlves seltsi pakkus. Samuti olevat Gandhi jaganud aset teiste noorte neidudega, kuid püüdnud mitte seksuaalselt erutuda. Erektsiooni pidanud ta häbiväärseks kogemuseks ning püüelnud sootu oleku poole.

Biograafia kirjeldab õige kummalisi seiku. Kord olevat Gandhi sundinud Manut kõndima läbi džungli, kus varem olid leidnud aset vägistamised. Vanapapi oli saatnud oma noore sugulase pimsskivi tooma – just sellega armastanud Gandhi oma jalgu kõhvitseda. Kui tüdruk pisarsilmil naasis, kõhistas legendaarne revolutsionäär üksnes naerda. «Kui mingi metslane oleks sind minema tassinud ning sa oleksid vapralt surma läinud, oleks mu süda rõõmust tantsinud.»