MUUSA: «Katrin on minu elus väga oluline inimene,» põhjendab kunstnik Juku, miks ta Katrin Siskast terve toatäie pilte on maalinud. Foto: ARNO SAAR
Inimesed
24. märts 2011, 06:53

„Katrin Siska on mulle sama oluline kui ema!“ (1)

"Katrin on minu elus sama olulisel kohal kui mu ema," seletab noor kunstnik Juku ehk Juhan Rodrik, kes avas Tallinnas Lindakivi kultuurikeskuses maja direktrissile Katrin Siskale pühendatud näituse.

Juku ehk Juhan Rodrik (23) pole iseõppija, vaid seisab Eesti Kunstiakadeemia hingekirjas, õppides juba neljandat aastat kõrgkooli vabade kunstide osakonnas. "Lindakivi keskusesse sadasin umbes aasta tagasi sisse täiesti juhuslikult. Tahtsin eelmisel kevadel oma näituse jaoks galeriid broneerida. Eestis broneeritakse galeriipinnad ette tavaliselt üks kuu kuni terve aasta varem. Näitasin oma pilte ka keskuse kunstilisele juhile. Talle minu pildid meeldisid ja nii õnnestuski keskuses galerii broneerida. Alles samal õhtul sain ühte ajakirja lugedes teada, et kultuurikeskuse direktriss on Katrin Siska. Nii meie tutvus algas," räägib kunstnik.

"Ma ei oskagi lisaks oma emale ühtegi teist inimest välja tuua, kes on mind nii palju kunsti tegemisel aidanud kui Katrin," ütleb Juku. "Ta on nii paljudele inimestele tutvustanud minu maale, viinud mind kättpidi meediasse, tutvustanud mind põnevate inimestega ja aidanud luua vajalikke sidemeid! Katrin on minu jaoks väga oluline sõber." Juku on oma maalide näituse nimetanud "Pühenduseks" ehk näituseks "mittekontseptuaalsetest joonistustest, visanditest ja kollaažidest".

"Väljas on mitukümmend erinevat Katrinile pühendatud teost, sealhulgas esimest korda kollaažid. Põhiliselt teen küll akrüülmaali, kuid ka pliiatsijoonistusi. Tegelen fotograafiaga. Maalin kõike – portreedest loodusvaadeteni," lausub Juku. Katrin Siskat kujutavad maalid on ta ümber joonistanud peamiselt neiust ajakirjanduses ilmunud fotode põhjal.

Neljas näitus Lindakivis

Lindakivi keskuses on Jukul näitus juba neljandat korda. "Püüdlen selle poole, et mul pidevalt, igal ajahetkel oleks kusagil mõni näitus üleval. Praegu näiteks on paralleelselt Lindakivi keskuses oleva näitusega mu pildid üleval St. Patricku pubis Pärnu maanteel," ütleb kunstnik.

"Juku on mu hüüdnimi olnud aastaid. Samuti on anekdootide kangelane Juku olnud mulle inspiratsiooniallikaks," selgitab Juhan oma kummalisevõitu kunstnikunime.

Katrin Siskale pühendatud näitus jääb Lindakivi keskuses avatuks 3. aprillini. Veel saab kunstniku loominguga tutvust teha nii tema Facebooki kontol kui ka peatselt avataval koduleheküljel.