NII VAIKSEKS KÕIK ON JÄÄNUD: Nende Ernst Enno luuleridadega avaldas oma kursusevennale Ruudile viimset austust Iivi Lepik. Lavakooli II lennu (1961–1965) kursuseõdedest-vendadest seisid sarga juures ka Luule Komissarov, Tõnu Mikiver, Liina Orlova ning Anne ja Margus Tuuling.Foto: Arno Saar
Inimesed
17. märts 2011, 07:02

Rudolf Allabert asus teele heade õpetajate juurde (6)

"Armas õpetaja! Poolteist aastat tagasi kohtusime me sinuga siin majas sinu juubelil ja juba siis sain ma aru, kui raske on leida neid õigeid sõnu.

Täna tundub, et neid päris õigeid sõnu polegi võimalik leida," lausus eile Linnateatri diele’s Rudolf Allaberdi sarga juures seistes tema kunagine õpilane Tõnis Kipper.

"Eriti kui need sõnad peavad tulema kõigi nende poolt, kelle jaoks sina olid õpetaja. Sa õpetasid meile kuupäeva ja kellaaega; austust lava, publiku ja üksteise vastu. Võib-olla meist kõigist ei saanud häid näitlejaid ja lavastajaid, aga ma usun, et tänu sinule said meist kõigist paremad inimesed. Sest sa õpetasid kõige muu kõrval ka inimeseks olemise väga rasket kunsti.

Sa jõudsid teha elus väga palju. Aga ühte sa ei jõudnud – sa ei jõudnud Saaremaale kala püüdma. Smuuli Hea meremeeste Hoidja viis lahkunud kalameestele järve taevasse, kus nad õngitseda saaksid. Kui kusagil seal on heade õpetajate hoidja, siis võiks ta sulle sinna üles tuua tükikese merd. Võiks võtta Saaremaa külje alt. Meil kellelgi poleks midagi selle vastu. Puhka rahus, armas õpetaja!" lõpetas oma austusavalduse Rudolf Allaberdi õpilane Tallinna Pedagoogilise Instituudi päevilt Tõnis Kipper.

Rudolf Allaberdi (3. september 1939 –10. märts 2011), kunagise Noorsooteatri ühe asutaja, selle teatri näitleja ja hilisema kunstilise juhiga, aga ka pedagoogi ja filminäitlejaga, kelle kontol on 30 filmirolli, oli tulnud hüvasti jätma väga palju näitlejaid ja õpilasi, sugulasi ja sõpru. Hüvastijätuks võtsid sõna ka Margus Tuuling, Kalju Komissarov, Toomas Lõhmuste ja Tõnu Tepandi.

Linnateatri majast, kus Ruudi kunagi oma teatriteed alustas, kandsid sarga välja tema õpilased, misjärel armastatud näitleja uhkes üksinduses alustas viimset teekonda Metsakalmistu poole.