HOOLDEKODU ASUKAD: «Saja-aastane maja» räägib mereäärse hooldekodu unustatud ja mahajäetud elanikest, kes igatsevad üht teist elu ühes teises maailmas. Foto: Rakvere Teater
Inimesed
8. märts 2011, 07:00

Rakvere teater annab esietenduse ühele vaatajale (3)

Rakvere teatri värskeima lavastuse, islandlase Jón Atli Jónassoni näidendi "Saja-aastane maja" esietendusele kutsutakse vaid üks inimene. Selleks ainsaks vaatajaks saada soovinuid oli 332 inimest.

Mullu märtsis loosis Rakvere teater välja terve suure saali ning võitja kutsus enda valitud etendust vaatama üle 400 külalise. Seekord töötab teatrimaja ja mängivad näitlejad vaid ühe inimese jaoks: võitja on saalis üksinda ning näitlejad mängivad oma esietenduse vaid talle. "See oli lavastaja enda soov – etendus toimugu ühele ja ainsale vaatajale. Isegi abikaasat, sõpra või kallimat ei tohi see ainus vaataja kaasa võtta," ütleb teatri turundusjuht Elvis Efert. Sellest rangest nõudest hoolimata pälvis üritus elavat huvi: sooviavaldusi saadeti teatrile 332. Õnnelik vaataja loositi välja eile õhtul.

Fortuuna rolli täitis lavastaja Peeter Rästas isiklikult, võitjaks osutus Elvis Gutmann (26).

"Üksindus võib olla nii vabastav kui ahistav. Esietenduse vaataja saab ise otsustada, kumba sorti üksindust ta saalis tunneb. Surmas ja teatris oleme alati üksi," selgitab lavastaja Peeter Rästas oma ideed.

Etendus hooldekodu asukatest

Eferti teada on selline idee – mängida teadlikult etendust vaid ühele vaatajale – terves Eestis ainulaadne. "Ka pole minu teada ei meie ega üheski teises teatris seni etendust publikunappuse tõttu ühele ainsale vaatajale mängitud. Teatril on vähem kulukam ju pilet tagasi osta või pileti ostnule mõni muu võimalus pakkuda," nendib ta.

Etendus "Saja-aastane maja" pajatab mereäärse hooldekodu unustatud ja mahajäetud asukatest. Nad räägivad lugusid, tantsivad ja kuulavad muusikat, et leevendada igapäevast üksindust ning säilitada eneseväärikust ja mälestusi. Nad igatsevad üht teist elu ühes teises maailmas. Oma unistustes on nad preeriate kauboid, kes tulevad appi mahajäetutele, üksildastele ja vaevatutele. Või siis ei tule.

Etenduses osalevad Rakvere teatri paremad jõud: Liisa Aibel, Erni Kask, Anneli Rahkema, Eduard Salmistu ja Tarvo Sõmer. Näidend esietendub neljapäeval teatri väikses saalis.